REGIUNEA CENTRU ARE O STRATEGIE DE DEZVOLTARE COERENTA, DESTINATA ABSORBTIEI FONDURILOR EUROPENE IN PERIOADA 2014-2020

Reprezentantii autoritatilor publice locale si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au intalnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile urmatoarei perioade de programare financiara a fondurilor Uniunii Europene. Intalnirea de lucru a fost organizata de catre ADR Centru pentru avizarea Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru in perioada 2014-2020.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, in data de 5 noiembrie 2013, o intalnire a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informatiile privind activitatile de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Peste 40 de persoane participante la reuniune au dezbatut stadiul elaborarii Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 si ulterior au avizat acest document de planificare regionala.

La sfarsitul anului 2012, ADR Centru a pregatit un prim draft al strategiei regionale, care a fost pus in dezbatere publica la inceputul acestui an si pe baza caruia s-au purtat discutii si au avut loc intalniri pe tema dezvoltarii si prioritizarii portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o baza de date cu proiecte care ar putea beneficia de finantare nerambursabila in viitoarea perioada de alocare a fondurilor europene, intre anii 2014 si 2020. Pe durata anului 2013 au avut loc intalniri de lucru cu grupurile de lucru judetene si grupurile tematice stabilite la nivel regional, pentru a dezbate Planul Regional de Dezvoltare (PDR Centru 2014-2020) si au inclus dezbateri cu reprezentantii celor sase Consilii judetene ce compun Regiunea de Dezvoltare ”Centru”, pentru analiza prioritatilor de dezvoltare si a proiectelor din portofoliul regional. Prin aceste intalniri de lucru, membrii CRP Centru si-au armonizat punctelor de vedere, provenite de la nivel judetean, astfel incat Strategia de Dezvoltare a Regiunii Centru sa fie coerenta si unitara, in asa fel incat sa asigure absorbtia cu succes a fondurilor europene in urmatorii ani.

”Comitetului Regional de Planificare Centru este forul partenerial principal de la nivel regional pentru elaborarea PDR si are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la acest nivel, pe care le supune apoi pentru aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regionala. La aceasta intalnire am avizat Strategia de Dezvoltare a Regiunii, pe baza aspectelor europene si nationale privind procesul de programare pentru perioada 2014-2020. Practic, am prezentat participantilor ce a reiesit din studiile tematice pe care le-am elaborat si care pot fi descarcate de pe site-ul nostru. Am discutat punctual cu reprezentantii fiecarui judet si ai fiecarui grup tematic, si vom mai discuta, pe fiecare capitol al Strategiei, pentru definitivarea portofoliului de proiecte, care sa se plieze pe viitoarele Programe Operationale. Astfel, am colectat informatiile necesare, care se pot transforma in idei de proiecte si care ar putea fi propuse pentru finantare in viitoarea perioada din fondurile europene nerambursabile”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii privind Strategia Regionala de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014 – 2020, precum si informatii despre pregatirea viitoarei perioade de programare, se regasesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Sectiunea Programare 2014-2020.