Intalnire de lucru pentru dezbaterea stadiului proiectelor REGIO si pregatirea perioadei 2014 – 2020

Reprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru, impreuna cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru si conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au discutat ieri, 24 octombrie, la sediul Consiliului Judetean Harghita din Miercurea Ciuc, despre stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Intalnirea de lucru desfasurata in Sala mare de sedinte a institutiei harghitene a fost condusa de catre domnul Tamás Sándor presedintele CJ Covasna, in calitate de presedinte al CDR Centru si de domnul Csaba Borboly, presedintele CJ Harghita.

Stadiul implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre a fost discutat in contextul discutiilor referitoare la analiza activitatii ADR Centru pe primul semestru al acestui an. Pe parcursul lucrarilor participantii au fost informati despre modul in care se coreleaza proiectele finantate sau finantabile din fonduri publice la nivelul Regiunii Centru. De asemenea, au fost dezbatute concluziile studiilor aflate in derulare la nivelul Autoritatii de Management pentru POR 2007-2013, studii care privesc evaluarea intermediara a POR 2007-2013 si relatia dintre AM POR, Organismele Intermediare si Beneficiarii de fonduri, in vederea fluidizarii pe viitor a procesului de implementare a proiectelor. Punctand situatia de la nivelul Regiunii Centru, participantii au cautat solutii pentru intensificarea pregatirii Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, conducerea ADR Centru a prezentat versiunile actualizate ale Strategia de dezvoltare regional si portofoliul de proiecte, prin corelare cu situatia demografica din Regiunea Centru conform datelor recensamantului din octombrie 2011.

„Partenerii nostri de dialog cunosc preocuparea noastra constanta privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de Uniunea Europeana si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Numarul de proiecte contractate in regiunea noastra, in cadrul Programului Operational Regional, a ajuns acum la 401, prin care se solicita fonduri nerambursabile in valoare de circa 490 milioane euro. Avem finalizate 207 proiecte si am platit deja beneficiarilor aproape 200 milioane euro, in urma procesarii cererilor de prefinantare si a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbtie al fondurilor alocate prin acest program se cifreaza in jurul valorii de 45%, conferindu-ne o pozitie destul de buna la nivel national, din acest punct de vedere.. Intalnirile noastre de lucru urmaresc realizarea proiectelor, derularea achizitiilor si a lucrarilor specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor. Studiile realizate la nivel national, referitoare la evaluarea intermediara a Programului Regio, reflecta si activitatea noastra ca agentie in derularea fondurilor nerambursabile si de care, poate, vor depinde si viitoarele fonduri nerambursabile. De aceea, discutiile despre pregatirea viitoarei perioade de finantare, pe baza realitatilor din aceasta perioada, ne ajuta sa identificam corect lucrurile pozitive in derularea programelor pe care le gestionam, iar solutiile identificate in rezolvarea problemelor ne asigura de faptul ca le putem aplica pentru a preintampina potentialele probleme in anii 2014-2020“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un element inedit in cadrul intalnirii l-a constituit vizitarea proiectelor din cadrul PIDU Miercurea Ciuc, cea mai mare parte dintre acestea situate in zona centrala a municipiului. Astfel, intr-o zi superba de toamna, participantii la intalnirea de lucru organizata de ADR Centru au facut o scurta, dar relaxanta, plimbare vizitand proiectele prin care s-au amenajat parcul central si strazile din zona sa adiacenta, dar si un centru social pentru tineret. Detalii ale tuturor proiectelor finantate nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web: http://regio.adrcentru.ro/Lista.aspx?t=PORListaProiecte.