Peste 200 de proiecte finalizate, 200 milioane euro cheltuiti, peste 55 la suta din populatie informata despre impactul fondurilor nerambursabile

Peste sase ani de munca asidua in toate cele sase judete ale regiunii isi dovedesc acum importanta, prin rezultatele pozitive inregistrate de programul REGIO in Regiunea Centru. Aceste rezultate demonstreaza experienta ADR Centru in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate derulata cu seriozitate si profesionalism in decurs de 15 ani. In cele sase judete ale regiunii sunt contractate 400 de proiecte prin Programul Operational Regional, in valoare totala de 734 milioane euro, proiecte prin care se solicita 496 milioane euro fonduri nerambursabile. Deja, dintre acestea, 202 proiecte sunt finalizate si sunt rambursate beneficiarilor de finantare peste 198 milioane euro. Orase, strazi, spitale, scoli, centre sociale, echipamente pentru interventii in situatii de urgenta, centre de afaceri, situri industriale, cabinete medicale si alte activitati ale firmelor mici, cetati istorice, biserici, hoteluri, puncte Salvamont si parcuri reprezinta destinatia acestor fonduri, care imbunatatesc viata cetatenilor Regiunii.

Din cele 1127 de proiecte, depuse pana in prezent la sediul ADR Centru, cu o valoare totala de peste 1,72 miliarde euro, in cadrul Programului Operational Regional, autoritatile publice locale, ONG-urile şi firmele private, vor contracta, pana la finele acestui an, peste 550 milioane euro fonduri nerambursabile. Proiectele contractate vor transforma orasele Brasov, Targu Mures si Sibiu in poli de crestere si de dezvoltare urbana, iar orasele Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Toplita si Miercurea Ciuc vor deveni centre urbane competitive, dezvoltate economico-social. Pentru atingerea acestor obiective autoritatile publice locale au la dispozitie peste 175 milioane euro, pentru investitii in infrastructura rutiera, obiective turistice si centre sociale moderne. Peste 300 km de drumuri judetene, strazi urbane si sosele de centura se vor reabilita cu un buget de circa 116 milioane euro fonduri nerambursabile, pana in 2015. Spitalul Judetean Covasna si alte 7 ambulatorii din regiune, ce au la dispozitie fonduri europene de 22,8 milioane euro, se vor moderniza si dota cu echipamente performante de ultima generatie, care sa sprijine cadrele medicale in diagnosticare si tratament. Un numar de 33 de scoli in care invata aproape 10.000 de elevi vor fi complet reabilitate cu o finantare nerambursabila de 32,5 milioane euro, in timp ce 22 centre sociale pentru varstnici si copii vor fi dotate, extinse si modernizate, prin investitii din fonduri europene de peste 11 milioane euro. Pentru a asigura cetatenii ca, in caz de necesitate, exista echipamente si profesionisti pregatiti sa intervina, a fost pus la dispozitia celor sase consilii judetene un buget de 11,7 milioane euro, pentru crearea unui centru de comanda modern, precum si pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unitati de interventie si 44 de autospeciale pentru situatii de urgenta, localizate in 21 de orase.

Pe langa proiectele de investitii publice, mediul privat din Regiunea Centru beneficiaza de sume nerambursabile in valoare de 55,8 milioane euro pentru crearea a sase centre de afaceri, a unui parc logistic si sustinerea a 230 microintreprinderi in dezvoltarea afacerilor si crearea a peste 1100 de noi locuri de munca. Regiunea Centru este printre putinele regiuni din Romania unde autoritatile investesc in reabilitarea fostelor situri industriale, ramase abandonate. Cu un buget de 7,5 milioane euro fonduri nerambursabile, sunt finantate patru proiecte ce urmaresc curatarea şi reabilitarea a patru situri industriale din oraşele Tirgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Sfantu Gheorghe. Domeniul turismului aloca un buget de 24,6 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administratia publica in reabilitarea a 3 cetati obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea si Tirgu Mures, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse in circuitul turistic. Tot prin acest domeniu se lucreaza la restaurarea unuia dintre simbolurile oraşului Sibiu, Biserica Evanghelica, poate cea mai frumoasa cladire gotica din Transilvania. In plus, beneficiind de un buget de 38,5 milioane euro, fonduri nerambursabile, gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 3 statiuni turistice, 8 unitati de cazare, se vor dezvolta 3 structuri de agrement si se vor amenaja complet 4 noi parcuri. Acest domeniu sustine si modernizarea cailor de acces in orasul Borsec si in statiunea Harghita Bai, construirea unei partii de schi, a 3 puncte Salvamont si reabilitarea altuia, precum si a unui nou teren de golf.

Regiunea Centru este singura regiune din tara in care cetatenii se considera cel mai bine informati despre Programul Operational Regional – REGIO 2007-2013. Acest lucru rezulta din ultimele studii privind activitatea de informare si promovare a Programului, realizate la nivel national, la comanda Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Aceasta evaluare externa confirma calitatea activitatilor desfasurate de catre ADR Centru la nivel regional, in privinta sprijinirii activitatii beneficiarilor pentru a-si atinge cu succes obiectivele din proiecte, dar si in domeniul publicitatii programului. Conform acestor studii, peste 55% din cetatenii Regiunii au auzit de programul Regio, in timp ce 84% din locuitorii din zona urbana din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu sustin ca au cunostinta de proiecte Regio finantate in localitatile unde locuiesc sau unde muncesc!

„Sunt peste sase ani de cand Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar, gestioneaza Programul Operational Regional la nivelul Regiunii Centru. Pana in prezent avem finalizate un numar de 202 proiecte, adica mai mult de 50% din cele contractate, precum si 198,22 milioane euro rambursate beneficiarilor. Avem rezultate bune, dar sprijinim in continuare beneficiarii sa-si finalizeze cu succes proiectele. Acestea produc valoare adaugata si asigura investitii totale de aproape un miliard de euro in intreaga regiune, prin care se vor crea peste 2.600 noi locuri de munca. Toate aceste rezultate le-am inregistrat datorita unor factori multipli, a managementului proactiv şi responsabil, dar si datorita experientei de peste 15 ani pe care o avem in derularea fondurilor nerambursabile. O buna colaborare cu beneficiarii, dar si cu AMPOR, au sustinut si vor sustine munca expertilor ADR Centru in atingerea obiectivului propus, de a finaliza cu succes proiectele si a absorbi eficient fondurile alocate. Aceste fonduri duce cu siguranta la cresterea calitatii vietii a unui important segment al populatiei din regiune. Beneficiarii nostri finali sunt cetatenii si de aceea lucram intens in aceasta perioada la pregatirea documentelor strategice pentru urmatorul ciclu de programare, pentru a fi si mai eficienti in atragerea fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Mai multe informatii referitoare la localizarea geografica a proiectelor la nivelul Regiunii Centru, precum şi detalii despre proiectele contractate, puteti obtine accesand pagina ADR CENTRU dedicata Programului Regio: www.regio-adrcentru.ro.

Alba Iulia, 30.09.2013