Impactul socio-economic al proiectelor contractate prin ADR Centru pentru dezvoltarea judetului Sibiu

Miercuri, 5 iunie 2013, jurnalistii au vazut la fata locului rezultatele proiectelor finantate prin Programul Operational Regional in municipiul Sibiu. Informatiile referitoare la fondurile nerambursabile atrase au fost furnizate presei in cadrul unei vizite organizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in calitate de Autoritate de Management a programului. Beneficiarii, din administratia publica, din randul ONG sau mediul privat, si-au prezentat proiectele, vorbind deschis, alaturi de organizatorii din MDRAP si partenerii lor din ADR Centru, despre succesele si greutatile in accesarea fondurilor. La eveniment au participat directorul AM POR, domnul Catalin Surdeanu, presedintele CJ Sibiu, domnul Ioan Cindrea, doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar POR din cadrul ADR Centru, alaturi de reprezentantii Primariei municipiului Sibiu si ai beneficiarilor de finantare.

Evenimentul s-a incheiat cu o Conferinta de presa la Complexul Muzeal Astra din Dumbrava Sibiului. Jurnalistii au fost informati despre stadiul proiectelor contractate prin Programul Regio la nivel national, dar si in Regiunea Centru, respectiv despre cele 46 de proiecte contractate in judetul Sibiu, din cele 160 proiecte depuse. Jurnalistii s-au putut documenta la fata locului despre rezultatele investitiilor in valoare totala de peste 108 milioane euro, din care suma nerambursabila atrasa in acest judet, prin REGIO, este de circa 80 milioane euro. ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar se implica activ in derularea proiectelor contractate, sprijinind constant beneficiarii de finantare nerambursabila. Un astfel de sprijin este reprezentat si de organizarea acestui tip de vizite cu presa, pentru diseminarea informatiilor legate de rezultatele investitiilor realizate cu resurse nerambursabile.

In cadrul acestei manifestari, au fost vizitate proiectele rezultate din patru cereri de finantare, depuse de catre Consiliul Judetean Sibiu, Primaria municipiului Sibiu, Parohia Evanghelica Sibiu, precum si de SC EM 2Soft SRL din municipiul resedinta a judetului.
Vizita a debutat la Ambulatoriul Nr.1 al Spitalului Judetean Sibiu, unde au fost prezentate investitiile care au modernizat complet aceasta mare policlinica sibiana. Presa a putut observa apoi lucrarile care se desfasoara la Catedrala Evanghelica, un simbol al orasului, care va fi complet reabilitat cu fonduri europene. Din piateta catedralei, organizatorii au propus participantilor parcurgerea strazilor Faurului, Ocnei si 9 Mai, unde se desfasoara lucrari de modernizare finantate prin programul Regio si care vor schimba complet vechiul cartier din centrul Sibiului, din vecinatatea Podului Minciunilor! In fine, un alt proiect vizitat a fost cel al societatii comerciale care a investit in eficienta, intr-o cladire complet noua si in tehnica de calcul ultra-performanta. Conferinta de presa de la Muzeul Astra a incheiat vizita de documentare jurnalistica la proiecte REGIO, eveniment in cadrul caruia a fost prezentat stadiul implementarii Programului, la nivel national si regional, dar si proiectele finantate de programul REGIO avand ca beneficiari administratia publica locala, municipala si judeteana, mediul privat si societatea civila.
Fisele sintetice ale celor patru proiecte vizitate sunt atasate.

„Deoarece publicul larg si presa isi manifesta, in mod justificat, interesul de a vedea evolutia proiectelor si modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile, ne concentram atentia pe prezentarea proiectelor care au ajuns la maturitate si care au utilizat bani europeni. Acest lucru se observa cel mai bine prin vizite in teren, in cadrul carora mass media se documenteaza si poate sa informeze corect cetatenii asupra impactului socio-economic al acestor proiecte. Se poate observa astfel ca, in judetul Sibiu, prin cele 50 proiecte contractate, sau care se vor contracta in curand, se vor reabilita infrastructura urbana, cea medicala, precum si sistemele sociale si cele destinate sprijinirii afacerilor. Acestea completeaza investitiile in realizarea de drumuri, in invatamant si in turism, atat din municipiul resedinta, cat si din intregul judet. Se lucreaza intens si cetatenii vor vedea tot mai des efectul favorabil adus de aceste fonduri nerambursabile asupra dezvoltarii judetului si regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

„Aceste vizite sunt derulate in fiecare din regiunile de dezvoltare. Spre exemplu, chiar ieri am vizitat proiectele din Regiunea de Nord-Vest. Impactul acestor evenimente este tot mai mare, pe masura ce proiectele se finalizeaza. Astfel, oamenii afla nu numai detalii despre valoarea sprijinului financiar nerambursabil de care beneficiem, dar si destinatia acestor resurse, corelata cu modul in care fondurile europene ajuta la dezvoltarea intregii tari. Vorbim de cheltuirea transparenta a fondurilor, de dreptul cetatenilor de a cunoaste beneficiile pe care le va obtine comunitatea dupa implementarea proiectelor finantate din Instrumentele Structurale. Ne bucura faptul ca, in Regiunea Centru, dar si in alte zone din tara, beneficiarii de finantare nerambursabila sunt preocupati nu numai de implementarea cu succes a proiectelor, dar si de promovarea rezultatelor atinse, de informarea publicului larg cu privire la rezultatele si impactul acestor fonduri”, a declarat domnul Catalin Surdeanu, director Autoritatea de Management a POR, din cadrul MDRAP.