Discutii privind viziunea de dezvoltare a Regiunii Centru

Reprezentantii autoritatilor publice locale, ai mediului de afaceri si ai societatii civile din Regiunea Centru s-au intalnit azi la Hotel Parc din Alba Iulia pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finantare, in concordanta cu directiile urmatoarei perioade de programare financiara a fondurilor Uniunii Europene. Intalnirea de lucru a fost organizata de catre ADR Centru pentru elaborarea Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru in perioada 2014-2020.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP) ”Centru”, a organizat la Alba Iulia, in data de 15 mai 2013, o intalnire a membrilor CRP ”Centru”, pentru a transmite informatiile privind activitatile de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Peste 40 de persoane participante la reuniune au dezbatut stadiul elaborarii Strategiei regionale de dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 si despre graficul de activitati ce urmeaza a fi desfasurate de CRP „Centru”.

La sfarsitul anului 2012 ADR Centru a pregatit un prim draft al strategiei regionale, care a fost pus in dezbatere publica la inceputul anului 2013 si pe baza caruia s-au purtat discutii si au avut loc intalniri pe tema dezvoltarii si prioritizarii portofoliului regional de proiecte. Acest portofoliu este de fapt o baza de date cu proiecte care sa faca parte din portofoliul regional pentru perioada 2014-2020. La reuniunea CRP Centru de la Alba Iulia s-a convenit organizarea de catre ADR Centru a unor runde de intalniri cu grupurile de lucru judetene si grupurile tematice stabilite la nivel regional. Aceste intalniri sunt incluse in calendarul stabilit la nivel regional pentru pregatirea PDR Centru 2014-2020 si vor include dezbateri cu reprezentantii Consiliilor judetene de la nivelul fiecarui judet, pentru a se analiza modalitatea de dezvoltare si prioritizare a proiectelor din portofoliul regional. Acest aspect este important pentru stabilirea unor proiecte prioritare la nivelul fiecarui judet. Dupa aceste intalniri de lucru, membrii CRP Centru se vor reuni din nou pentru armonizarea punctelor de vedere ale celor sase judete.

”Comitetului Regional de Planificare Centru este forul partenerial principal de la nivel regional pentru elaborarea PDR si are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la acest nivel, pe care le supune apoi pentru aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regionala. La aceasta intalnire am avizat analiza socio-economica si analiza SWOT regionala, care reprezinta prima sectiune a PDR. Astfel, am adus in atentia participantilor aspecte concrete reiesite in urma elaborarii mai multor studii tematice, care pot fi descarcate de pe site-ul nostru. Urmeaza sa discutam punctual cu reprezentantii fiecarui judet si ai fiecarui grup tematic, iar ulterior sa pregatim un portofoliu solid de proiecte, care sa se plieze pe viitoarele Programe Operationale. Practic noi colectam informatii, idei de proiecte, le prioritizam si le propunem pentru finantare in viitoarea perioada de finantare, prin noile programe operationale, care vor aloca fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare regionala”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Reuniunea membrilor CRP Centru din 15 mai a continuat in data de 16 mai 2013, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, cu reuniunea Grupului de lucru al judetului Alba. Calendarul celorlalte intalniri prevazute la nivel regional, precum si la nivelul fiecarui judet, dar si prezentarile sustinute in cadrul acestora, se regasesc pe site-ul www.regio-adrcentru.ro, Sectiunea Programare 2014-2020.