SCOALA „MIKES KELEMEN” DIN COVASNA – REABILITATA CU FONDURI REGIO

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru anunta semnarea celui de-al saselea contract de finantare prin Domeniul Major de Interventie 3.4 al Programului Regio, de care vor beneficia cei peste 500 de elevi ai Scolii „Mikes Kelemen” din comuna Zagon, judetul Covasna. Contractul de finantare a fost semnat in prezenta domnului Tamas Sandor, presedintele CDR Centru si al Consiliului Judetean Covasna, de catre directorul general al ADR Centru, domnul Simion Cretu, si de catre primarul comunei Zagon, domnul Kis Josif. Contractul de finantare aloca peste 2,7 milioane lei fonduri nerambursabile pentru proiectul de „Reabilitare, modernizare si dotare a Scolii cu clasele I-VIII Mikes Kelemen”, proiect estimat a se finaliza in termen de 20 de luni.

Proiectul ce va fi finantat prin Programul Operational Regional urmareste imbunatatirea calitatii infrastructurii de educatie, a modernizarii Scolii generale clasele I-VIII „Mikes Kelemen” din comuna Zagon, pentru asigurarea unui proces educational la standarde europene si a cresterii participarii populatiei scolare la procesul educational. Atingerea acestui obiectiv va fi realizata prin reabilitarea salilor de clasa, a salii de sport, bibliotecii, laboratoarelor, grupurilor sanitare, a tuturor incaperilor cladirii si prin dotarea institutiei cu echipamente IT. Prin fondurile alocate acestui proiect vor fi finantate lucrari de amenajare a terenului, alimentare cu apa, canalizare menajera si pluviala, alimentare cu energie electrica. Valoarea totala a proiectului este de peste 3.8 milioane lei, din care peste 3 milioane lei reprezinta cheltuielile eligibile la care beneficiarul va contribui cu peste 61 mii lei. Prin implementarea acestui proiect, Consiliul local Zagon estimeaza o crestere a participarii populatiei scolare la procesul educational prin promovarea sanselor egale de participare la procesul educational. Prin cele de 36 cadre didactice angajate, Scoala va asigura accesul egal si permanent la educatia obligatorie a celor 554 copii din teritoriu, urmarindu-se intensificarea procesului de formare profesionala din perspectiva dezvoltarii economico-sociale a Regiunii Centru, a pietei fortei de munca, a transferului si recunoasterii calificarilor, a parteneriatului social. Din punct de vedere al eficientei energetice, beneficiarul estimeaza o crestere a acesteia cu 5% dupa finalizarea proiectului.

„Studiul intr-o scoala in care sunt asigurate conditii cum sunt accesul la lumina, apa calda si rece, caldura, canalizare, echipamente, reprezinta un nivel minim de dotare care deja trebuia sa existe. Indeplinirea acestor conditii sta la baza unui confort psihic care permite elevilor sa invete fara a le fi distrasa atentia, iar cadrelor didactice sa isi concentreze atentia pe performantele elevilor. Din pacate, fondurile disponibile pe acest domeniu sunt insuficiente finantarii tuturor proiectelor depuse si care urmaresc in general aceleasi obiective, asigurarea unor conditii decente de studiu,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lansata pe data de 29 februarie 2008, cererea deschisa de proiecte pentru domeniul 3.4 al Programului Operational Regional a avut alocat, la nivelul Regiunii Centru, pe o perioada de 7 ani, un buget de 26,04 milioane euro. Un numar de 104 proiecte depuse au solicitat finantare nerambursabila de peste 131 milioane euro. Pana in prezent 22 de proiecte au fost respinse si cinci proiecte au fost contractate cu o valoare de 9,22 milioane euro finantare nerambursabila. Alte 19 proiecte sunt in etapa de precontractare si vor semna contractele in perioada urmatoare, solicitand spre finantare suma de 22,19 milioane euro.

Alba Iulia, 22.06.20