Colaborare romano-germana la Potsdam – Reprezentantii Regiunii Centru s-au intalnit cu Primul Ministru al Landului Brandenburg

ADR Centru organizeaza, in perioada 6-8 iulie, vizita de lucru a reprezentantilor Regiunii Centru in Landul Brandenburg, regiune europeana cu care cele sase judete din Romania desfasoara un parte-neriat activ de peste 8 ani. Vizita reprezinta o concretizare a bunelor relatii dintre cele doua regiuni si s-a derulat la invitatia domnului Matthias Platzeck, Primul Ministru al Landului Brandenburg, care a dorit sa fie gazda, la Potsdam, pentru cei mai importanti reprezentanti ai regiunii noastre.

Din delegatia Regiunii Centru care s-a deplasat in Germania fac parte domnul Ion Dumitrel, presedinte al Consiliului Judetean Alba si vicepresedinte al CDR Centru, doamna Edita Emoke Lokodi, presedinte al Consiliului Judetean Mures, domnul Martin Bottesch, presedinte al Consiliului judetean Sibiu, domnul Csaba Borboly, presedinte al Consiliului Judetean Harghita, domnul Attila Kovacs, vicepresedinte al Consiliului Judetean Brasov si domnul Miklos Bagoly, presedinte ASIMCOV, consilier judetean in Covasna, precum si domnul Simion Cretu, director general ADR Centru. In cadrul acestei vizite, Primul Ministru al Landului Bran-denburg a avut doua intalniri de lucru cu delegatia romana, la prima dintre acestea participand si ambasadorul Romaniei la Berlin, domnul Lazar Comanescu. Intalnirile au avut ca tematica prezentari privind parteneriatul bilateral dintre cele doua regiuni.

Prin organizarea acestei vizite Cancelaria de Stat a Landului Brandenburg, care a sustinut activ eforturile de dezvoltare ale Regiunii Centru, a dorit sa impulsioneze activitatile si proiectele derulate in regiunea noastra in ceea ce priveste experienta acumulata in domenii considerate prioritare pentru noi. Astfel, a fost dezbatuta activitatea administratiei locale din Germania privind modul de organizare si functionare al unei localitati inde-pendente din punct de vedere al alimentarii cu energie din surse regenerabile. Brandenburg este landul cel mai avansat din punctul de vedere al introducerii si utilizarii pe scara larga a energiei produse din surse rege-nerabile, fapt pentru care a ocupat, in anul 2009, locul I in Germania in privinta eficientei utilizarii energiilor „verzi”. In plus, specialistii germani au discutat cu partenerii romani despre activitatea Grupului de Lucru „Orase cu centre istorice“ al Landului Brandenburg si modul cum acest grup poate influenta dezvoltarea ur-bana. Pentru exemplificare, a fost vizitata localitatea Jüterbog, unde s-au investit, in circa 10 ani, peste 30 milioane euro pentru reabilitarea zonei istorice, orasul devenind acum un centru interesant si un posibil model pentru orasele similare din Regiunea Centru, care se pot constitui in asociatii care sa atraga fonduri pentru dezvoltare.

Pe de alta parte, in ultimele intalniri programate, o atentie deosebita va fi acordata dezvoltarii zonelor rurale, pe baza programului LEADER, germanii punand accent pe stadiul actual al zonelor rurale, pe baza unei ana-lize comparative fata de situatia initiala si primele experiente din anii 90. Discutiile bilaterale se vor axa si pe imbunatatirea sistemului educational romanesc, partenerii din Brandenburg avand implementat sistemul de invatamant profesional dual, al carui principal avantaj consta in faptul ca un tanar poate dobandi cunostinte de specialitate de inalta calitate prin sustinerea studiilor sale de catre mediul privat, in urma angajarii sale la o firma care ii plateste scolarizarea.

In cadrul acestei vizite, delegatia romana a beneficiat si de un instructiv tur al orasului Potsdam, impreuna cu primul ministru Matthias Platzeck, care, ca fost primar al acestui mare oras de langa Berlin, a prezentat felul in care germanii au rezolvat provocarile pe care le-a ridicat atat trecerea de la economia centralizata la cea libera, cat si pe cele din domeniul dezvoltarii urbane orientate spre viitor.

„Domnul prim ministru Matthias Platzeck a efectuat deja doua vizite oficiale in Regiunea Centru, in anii 2003 si 2007. In urma cu patru ani, o alta delegatie a regiunii noastre a participat la o intalnire cu domnia sa, tot la Potsdam. Prin aceste intalniri noi am reusit sa vedem, la fata locului, cum isi gestioneaza resursele si prioritatile o regiune europeana care se aseamana foarte mult cu Regiunea Centru. Suntem onorati ca am participat la doua runde de discutii oficiale cu domnul prim ministru Platzeck si am reinnoit invitatia noastra de a reveni in Regiunea Centru, pentru a observa cum, datorita proiectelor comune derulate si datorita interesului investitorilor germani, am reusit sa ne perfectionam in domeniul institutional, dar mai avem mult de lucru pana vom reusi sa ne ridicam la un standard comparabil cu regiunile mai dezvoltate. Primul ministru al Landului Brandenburg a subliniat ca Regiunea Centru este una dintre cele mai dezvoltate din Romania, dar, tinand cont ca intreaga Europa traverseaza o profunda criza economica, la nivelul Regiunii trebuie sa identificam, impreuna cu partenerii germani, cele mai bune cai de concretizare a proiectelor noastre de viitor. Acestea vor putea obtine, in anii urmatori, alte fonduri nerambursabile, in domeniul energiilor regenerabile, al oraselor cu centre istorice, dar si in domeniul rural sau al dezvoltarii turismului, atat pentru a diminua efectele reculului economic, dar si pentru asigurarea unei dezvoltari durabile. In aceste conditii, parteneriatul bilateral dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg este foarte important”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia,
07.07.2010