Vesti bune pentru comunitatea Comunei Turnu Rosu din judetul Sibiu – Reabilitarea Scolii Matei Basarab din comuna Turnu Rosu cu fonduri Regio

Incepand cu toamna anului 2011 elevii si profesorii claselor I-VIII de pe raza comunei Turnu Rosu vor putea intra in curtea unei scoli renovate si dotata cu echipamente moderne. Marti, 27 iulie 2010, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, a fost semnat cel de-al zecelea contract de finantare pe Domeniul Major de Interventie 3.4, destinat reabilitarii infrastructurii educationale, din cadrul Programului Operational Regional. Proiectul „Reparatii scoala si amenajare centrala termica la Scoala cu clasele I-VIII “Matei Basarab” depus de catre Consiliul Local din comuna Turnu Rosu, jud. Sibiu solicita spre finantare peste 2,2 milioane lei pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii scolii.

Lipsa unui gard de imprejmuire a scolii, cladire deteriorata la exterior, pardoseala si scari tocite, usi vechi de peste 50 ani, sali de clasa putine, lumina insuficienta in clase si aprovizionare cu apa, curent si caldura de la un centru invecinat, reprezinta problemele cu care se confrunta in prezent Scoala Matei Basarab. Prin bugetul solicitat de Consiliul Local al comunei Turnu Rosu, in cele 12 luni estimate ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, se vor efectua lucrari de reparatii la interiorul si exteriorul cladirii, se va reface instalatia electrica, se va realiza racordul la gaz metan si la reteaua de apa. Proiectul depus la sediul ADR Centru mai prevede achizitionarea si montarea unei centrale termice, montarea instalatiei de paratrasnet, amenajarea terenurilor de sport, a terenului de oina si a locului de joaca pentru copii. Din fondurile alocate se vor amenaja si caile de acces in scoala si vor fi dotate 4 sali de clasa, 2 laboratoare, precum si cancelaria. Proiectul are o valoare totala de peste 2,8 milioane lei din care 2,23 milioane lei reprezinta finantarea nerambursabila alocata prin fonduri Regio, iar 45 mii lei reprezinta cofinantarea asigurata de beneficiar pentru realizarea proiectului.

„La aceasta scoala invata in jur de 250 elevi si mai sunt circa 20 de oameni, profesori si personal auxiliar, ce muncesc in conditii indecente. La anul acesti copii vor putea studia in sali de clase ce vor fi dotate la standarde europene, calduroase si luminate, intr-o scoala imprejmuita si reabilitata, adica in siguranta. De aceste fonduri nerambursabile vor beneficia atat elevii si profesorii din scoala, cat si parinti si ceilalti membrii ai comunitatii locale. Din cauza bugetului local mic, Consiliul Local al comunei Turnu Rosu nu a avut fonduri suficiente pentru a putea reabilita scoala. In astfel de situatii intervine Programul Operational Regional si fondurile alocate, care, prin finantarea acestor unitati, isi atinge obiectivul major. Vorbim astfel de cheltuirea fondurilor nerambursabile acolo unde este nevoie, unde avem rezultate masurabile calitativ si cantitativ iar beneficiarii directi si indirecti sunt oamenii,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Imbunatatirea confortului termic, a sigurantei si protectiei elevilor si profesorilor, imbunatatirea rezultatelor la invatatura, scaderea ratei abandonului scolar, reducerea cheltuielilor si crearea a 5 noi locuri de munca sunt alte obiective propuse prin acest proiect de catre Consiliul Local al comunei Turnu Rosu.

Alba Iulia, 27.07.2010