OASPETI DIN LANDUL BRANDENBURG LA PRIMA SEDINTA CDR CENTRU DIN ACEST AN

Vineri, 23 ianuarie 2009, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru organizeaza prima reuniune ordinara, din acest an, a principalilor factori de decizie din Regiunea Centru. Puncte importante ale directiilor de dezvoltare ale Regiunii vor fi discutate de cei sase presedinti ai Consiliilor Judetene din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, alaturi de ceilalti 18 membri ai CDR, reprezentanti ai muncipiilor, oraselor si comunelor din fiecare judet. La aceasta reuniune vor participa domnul Gerd Harms – Secretar de Stat in cadrul Cancelariei Landului Brandenburg si domnul Gerhard Ringmann – directorul Compartimentului „Europa/International” din cadrul Cancelariei Landului, care vor analiza, impreuna cu membrii CDR Centru, parteneriatele derulate intre cele doua regiuni europene.

Incepand cu ora 10.00, la Sala de conferinte a Hotelului Parc din Alba Iulia, reprezentantii regiunii prezenti la sedinta, vor discuta despre imbunatatirea cooperarii romano-germane si vor lua decizii privind aspectele dezvoltarii regionale inserate pe ordinea de zi. La invitatia transmisa Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg de catre presedintele CDR Centru, doamna Edita Emoke Lokodi, presedinte CJ Mures, la sedinta va participa si o delegatie reprezentativa din partea Landului Brandenburg. Membrii acestei delegatii sunt domnul Gerd Harms – Secretar de Stat in cadrul Cancelariei Landului Brandenburg si domnul Gerhard Ringmann – directorul Compartimentului „Europa/International” din cadrul Cancelariei Landului. Principalul obiectiv al acestei vizite sunt discutiile privind rezultatele parteneriatului dintre regiunea noastra si Landul Brandenburg, pe baza Raportului pregatit de expertii ADR Centru, document care va fi prezentat in cadrul sedintei, precum si posibilitatile de dezvoltare a acestei colaborari interregionale.
In cadrul acestei intalniri, invitatii germani vor anunta oficial si debutul activitatii reprezentantului oficial al parteneriatului din partea Landului Federal Brandenburg, doamna Dr. Birgit Schliewenz, pentru un mandat de doi ani. Reprezentanta landului german dispune de un birou in orasul Alba Iulia, in cadrul sediului ADR Centru, si are rolul de a sprijini partenerii romani pentru intocmirea de proiecte de cooperare, precum si de a dezvolta contactele dintre parteneri din Regiunea Centru si Brandenburg.

„Vizita delegatiei germane se deruleaza si ca urmare a bunelor relatii de cooperare dintre Landul Brandenburg si Regiunea Centru, sustinute activ de catre doamna Edita Emoke Lokodi, presedinte CDR Centru, si domnul Martin Bottesch, vicepresedinte CDR. Este important de subliniat faptul ca instalarea unor astfel de parteneri de contact din partea germana s-a facut la initiativa Primului Ministru al Landului Brandenburg, domnul Matthias Platzeck. In acest fel se doreste aprofundarea relatiilor politice, economice si culturale intre Landul Brandenburg si regiunile partenere, intre care si Regiunea Centru. Obiectivul parteneriatului romano-german este acela de a creste competitivitatea Regiunii Centru in contextul european, iar regiunea noastra este acum una dintre regiunile cu cel mai inalt grad de dezvoltare din Romania. Pe parcursul parteneriatului, Landul Brandenburg a sprijint Regiunea Centru inca din faza de pregatire pentru aderarea la Uniunea Europeana. Astfel, mai multi experti germani au contribuit, in cadrul unor proiecte de Twinning, la consolidarea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Specialistii germani au discutat, de asemenea, cu partenerii romani pe tema mineritului si a energiilor regenerabile, precum si pe tema protectiei impotriva inundatiilor, un exemplu privind concretizarea acestui sprijin fiind proiectul RENERG-EUREG referitor la identificarea solutiilor de utilizare eficienta a energiilor regenerabile“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru

Dupa incheierea reuniunii CDR Centru, reprezentantii celor doua regiuni, vor semna un acord privind prelungirea contractului de utilizare a spatiului aferent Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles pana in luna aprilie 2009. Cu acest prilej, va invitam sa participati si la Conferinta de presa sustinuta, incepand cu ora 12,30, la Hotel Parc din Alba Iulia.

Alba Iulia,
21.01.2009