FEMEILE INTREPRINZATOR S-AU INTALNIT LA TIRGU MURES

In data de 15 noiembrie 2008 a avut loc evenimentul “Zilele Femeilor Intreprinzator” organizat de catre Oficiul Teritorial pentru IMM-uri si Cooperatie – Tirgu Mures, care a avut loc la Hotel Concordia, incepand cu orele 8.30.

Seminarul “Zilele Femeilor Intreprinzator”, ca prima etapa a programului de dezvoltare a culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, isi propune promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora in scopul implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale, precum si a prejudecatilor existente la nivel local.

La acest eveniment au participat, in calitate de speakeri, reprezentanti ai MDLPL, Prefecturii Mures, ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Mures, ADR Centru, specialisti din sectorul bancar, reprezentanti ai OTIMMC Tirgu Mures. Invitate la dezbateri au fost peste 50 de reprezentante ale mediului de afaceri din judetul Mures, dar si din presa locala.

Agenda evenimentului a cuprins un discurs de bun venit din partea OTIMMC, sustinut de domnul director Marius Pop, discursul domnului Laszlo Borbely Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor – privind importanta finantarilor europene pentru Romania si pentru mediul de afaceri, precum si discursul doamnei prefect Felicia Pop, care a prezentat date statistice privind evolutia mediului de afaceri din judetul Mures.
Tema seminarului a fost inclusa in discursul doamnei director a CCIA Mures – privind implicarea femeilor in afaceri precum si oportunitatile intampinate de acestea. In continuare, Consilierul OTIMMC Adrian Daniel a prezentat oportunitatile de finantare din Programele Nationale de finantare ale MIMMCTPL, iar doamna Ramona Militaru, Sef Birou Regional Mures ADR CENTRU a prezentat oportunitatile de finantare prin POR 2007-2013 pentru mediul privat. In fine, o prezentare a oportunitatilor de finantare prin Programul Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice a fost sustinuta tot de catre domnul Adrian Daniel, din partea OTIMMC.

Discutiile privind spiritul antreprenorial si finantarea noilor intreprinderi au fost initiate de doamna Nagy Agnes – membru in Consiliul de Administratie al BNR si au fost continuate de catre femeile de afaceri prezente la eveniment. Acestea au diseminat si exemple de bune practici privind obtinerea de finantari nerambursabile – reprezentante de SC ENERGOMUR SA si SC ARHITECTON SRL. In final a avut loc si o expunere a unor produse de finantare pentru IMM-uri, acordate de Raiffesen Bank, expozeu sustinut de catre doamna director Bartha Livia.

Toate participantele la acest evenimet au apreciat initiativa de a deschide calea femeilor in lumea dificila a business-ului. Acest lucru va fi cu atat mai facil, cu cat femeile sunt mult mai riguroase in munca si se adapteaza mai usor cerintelor complexe ale intocmirii dosarelor de finantare, care presupun multa munca si respectarea unor cerinte specifice.