Energii regenerabile in Regiunea CENTRU

Importanta surselor de energie regenerabila ale Regiunii Centru va fi tema dezbatuta la Alba Iulia de catre specialistii In domeniu, romani si germani. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru va organiza Conferinta de lansare oficiala a proiectului european RenERg EuReg, pe parcursul a doua zile, In 23 – 24 aprilie 2008, prin sustinerea unor serii de discutii si lucrari pe tema „RESURSE REGENERABILE PENTRU DEZVOLTAREA REGIUNILOR”.

Lucrarile conferintei de lansare a acestui proiect vor Incepe In data de 23 aprile 2008 la orele 09.30 la Hotel Parc. Proiectul RenERg EuReg a fost contractat In 17.12.2007, cu un buget de 295.000 euro, avand 11 parteneri implicati si o perioada de desfasurare de trei ani. Peste 60 de Intreprinzatori, autoritati locale si nationale, parteneri privati si universitati si-au anuntat prezenta la aceasta lansare.
Dupa un scurt cuvant de deschidere sustinut de catre organizatori, agenda conferintei Incepe cu prezentarea politicilor nationale si europene In domeniul energiei. Reprezentantul Biroului Regional de Planificare Lusatia va prezenta un atlas ce contine o cartografiere a resurselor de energie regenerabila din Regiunea Lusatia, precum si identificarea locatiilor recomandate pentru obtinerea unui maxim de eficienta, ca tip si zona, de resurse regenerabila. Acest tip de atlas va fi si unul dintre rezultatele dorite ale proiectului, adaptat resurselor si potentialului resurselor de energie regenerabila a Regiunii Centru. Reprezentantul Autoritatii Nationale de Reglementare In Domeniul Energiei, va prezenta situatia la nivel national privind ponderea surselor de energie regenerabila actuale precum si obiectivele propuse pentru urmatorii ani In domeniu. Oportunitatile de finantare pentru proiectele In domeniul resurselor regenerabile, pentru IMM-uri, vor fi prezentate de catre reprezentantul Organismului Intermediar pentru Energie, dar si de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica. Unul dintre scopurile propuse ale acestui proiect este stabilirea unor conexiuni Intre administratia publica, IMM-uri si institutele de cercetare, In scopul stimularii inovarii si a transferului eficient al rezultatelor cercetarii catre mediul de afaceri.

Directorul general al ADR Centru, dl. Simion Cretu a declarat ca „Am constat un interes real pentru acest subiect si un puternic feed-back din partea autoritatilor, a firmelor private si a universitatilor, unii dintre ei solicitand sa fie invitati la acest eveniment. Ne asteptam sa participe In jur de 100 de persoane la aceasta conferinta si speram ca interesul lor sa fie mentinut prin subiectele propuse. Desi pare doar o problema cu rezolvare In viitor, faptele ne spun ca, daca vom reusi sa le furnizam celor interesati strategia pe care o propunem, vom fi avangarda ce va fi capabila, prin analizele si structurile create, sa sustina si din acest punct de vedere dezvoltarea economica a Regiunii Centru.”

Lucrarile conferintei se vor desfasura In data de 23.04.2008 pana la orele 17,00. Seara, delegatia germana va realiza o vizita la Cetatea Calnic, vestigiu istoric patrimoniu national. Pe parcursul celei de-a doua zile, 24.04.08, partenerii de proiect vor continua lucrarile si discutiile pentru stabilirea calendarului si tematicii celor 6 grupuri de lucru care vor fi organizate pe parcursul anului In Regiunea CENTRU. Agenda Intalnirii mai propune si stabilirea unei structuri a acestor grupuri, care vor elabora cele 4 analize regionale cuprinse In proiect. In ultima zi, delegatia germana va efectua o vizita la Brasov unde sunt programate Intalniri cu alti parteneri de proiect.