Impactul socio-economic al proiectelor contractate prin ADR Centru pentru dezvoltarea judetului Mures

Luni, 12 noiembrie 2012, incepand cu ora 11.00, jurnalistii din Regiunea Centru au vazut la fata locului rezultatele a patru proiecte finantate prin Programul Operational Regional in judetul Mures. Informatiile au fost furnizate presei, in cadrul unei intalniri cu mass-media in sediul Consiliului Judetean, de domnul presedinte Ciprian Dobre si de domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, alaturi de reprezentanti ai administratiei publice locale si de alti beneficiari de fonduri REGIO. Presa a vizitat nu numai sediul de unde se monitorizeaza zonele cu risc din Targu Mures, sau lucrarile la Ambulatoriul Spitalului Judetean, dar si un modern centru de afaceri, incheind periplul la un camin social. Astfel, cetatenii vor fi mai bine informati despre impactul investitiilor derulate din fondurile nerambursabile ale Programului Operational Regional, dupa ce ziaristii au discutat direct si deschis, cu autoritatile, cu investitorii privati, dar si cu reprezentantii Centrului pentru varstnici din Ceuasu de Campie.

Evenimentul a demarat printr-o conferinta de presa ce a avut loc la sediul Consiliului Judetean Mures, in cadrul careia reprezentantii mass media au fost informati despre stadiul proiectelor contractate prin Programul Regio in Regiunea Centru si, in special, despre cele 78 de proiecte contractate in judetul Mures, din cele 242 proiecte depuse. Jurnalistii au fost informati si de faptul ca in curand se vor mai contracta inca 5 cereri de finantare muresene, ridicand astfel suma nerambursabila atrasa in acest judet la circa 88 milioane euro.

Pentru exemplificarea concreta a impactului proiectelor realizate cu fonduri europene, ADR Centru a organizat vizitarea a patru cereri de finantare contractate, depuse de catre Consiliul Judetean Mures, Primaria municipiului Targu Mures, de Asociatia Amicus, precum si de o societate comerciala din municipiul resedinta a judetului. Proiectele vizitate sunt finantate din bugetul Programul Operational Regional, Domeniul major de interventie (DMI) 3.1, care vizeaza investitiile in infrastructura medicala, DMI 1.1, care sustine finantarea polului de dezvoltare urbana Targu Mures; prin DMI 3.2, care vizeaza infrastructura serviciilor sociale; precum si prin DMI 4.1, care sprijina dezvoltarea mediului de afaceri local si regional. Dintre proiectele vizitate, trei sunt deja finalizate cu succes, in lucru fiind modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judetean Mures.

„Deoarece publicul larg si presa isi manifesta, in mod justificat, interesul de a vedea evolutia proiectelor si modul cum sunt cheltuite fondurile nerambursabile, ne concentram atentia pe prezentarea proiectelor care au ajuns la maturitate si care au utilizat bani europeni. Acest lucru se vede cel mai bine prin vizita in teren, la fata locului. Sprijinim astfel media sa se documenteze si sa informeze corect cetatenii asupra impactului socio-economic pe care il creeaza aceste proiecte. Oamenii trebuie sa afle atat valoarea sprijinului financiar nerambursabil de care beneficiem, dar si destinatia acestor resurse. Vorbim de cheltuirea transparenta a fondurilor, de dreptul cetatenilor de a cunoaste beneficiile pe care le va obtine comunitatea dupa implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Se poate observa astfel ca, in judetul Mures, prin cele 83 proiecte contractate, sau care se vor contracta in curand, se vor reabilita infrastructura urbana, cea medicala, precum si sistemele sociale si cele destinate sprijinirii afacerilor. Acestea completeaza investitiile in realizarea de drumuri, in invatamant si in turism, atat din municipiul resedinta, cat si din intregul judet. Se lucreaza intens si cetatenii vor vedea tot mai des efectul favorabil adus de aceste fonduri nerambursabile asupra dezvoltarii judetului si regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Conform agendei propuse, jurnalistii au aflat care sunt proiectele depuse si contractate de catre reprezentantii judetului si ai municipiului resedinta. Dupa finalizarea Conferintei de presa de la sediul Consiliului Judetean Mures, unde au fost prezentate proiectele finantate de programul REGIO avand ca beneficiar aceasta institutie a administratiei publice locale, dar si elemente ale Planului Integrat de Dezvoltare Urbana al Primariei municipiului Targu Mures, participantii la vizita cu presa s-au deplasat impreuna la cele patru proiecte ale caror fise sintetice sunt atasate. Astfel, presa a vazut la fata locului sistemul complex de monitorizare urbana targumuresean, stadiul lucrarilor la Ambulatoriul spitalului, investitiile realizate pentru crearea unui modern centru de afaceri si, in final, un frumos centru pentru varstnici. Cele mai interesante proiecte pentru jurnalisti au fost cele destinate domeniului social, respectiv lucrarile la Policlinica II din Targu Mures, sistemul integrat de monitorizarea, comasat cu Dispeceratul de Urgenta 112, precum si Caminul de varstnici din localitatea Campenita.