Detalii privind Briefingul regional pentru mass media, privind derularea Programului Operational Regional la nivel national si in Regiunea Centru

Luni, 6 octombrie 2008, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL), in parteneriat cu Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, a organizat, la Tirgu Mures, o intalnire informala cu reprezentantii mass media din Regiunea Centru, in cadrul careia a fost prezentat stadiul implementarii REGIO (Programul Operational Regional – POR). La eveniment au participat domnul Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, domnul Gabriel Friptu, director general – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, din cadrul MDLPL, precum si domnul Simion Cretu – director general ADR Centru.

Intalnirea a avut ca scop asigurarea transparentei cheltuirii fondurilor comunitare in Regiunea Centru, dar si promovarea Programului Operational Regional. In cadrul intalnirii s-a discutat deschis despre primul an de functionare a REGIO si, pe baza unei informari de ansamblu, cei peste 35 de jurnalisti prezenti au primit mai multe date oficiale relevante la nivel national despre implementarea acestui program. In ceea ce priveste stadiul implementarii acestui Program Operational s-a vorbit pe larg despre lansarea cererilor de proiecte in cadrul REGIO, precum si despre stadiul depunerii si evaluarii cererilor de finantare, inainte de etapa de contractare. In timpul discutiilor a fost atins si subiectul proiectelor aprobate, pentru a se prezenta fara echivoc drumul banilor europeni, de la Bruxelles la proiectele din Regiunea Centru. Domnul ministru Laszlo Borbely a vorbit deschis cu jurnalistii, atat despre modul de elaborare a strategiilor pe termen lung, cat si despre proiectele privind organizarea regionala in Romania. In orice caz, cel putin pe termen scurt, pana in 2013, Programul REGIO este calea care va aduce bani europeni pentru schimbarea in bine a climatului economico-social din cele sase judete – Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

In Regiunea Centru, primul contract de finantare din fonduri REGIO a fost semnat pe 22 aprilie 2008, beneficiarul finantarii fiind Consiliului Judetean Harghita, prin proiectul Reabilitare DJ 132. Pana la data de 25 septembrie 2008, la sediul ADR Centru au fost depuse 212 cereri de finantare, a caror valoare totala eligibila, insumata, se ridica la 216,43 milioane euro, 69 proiecte fiind respinse in timpul procesului de evaluare si selectie. Pana la inceputul lunii octombrie, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se gaseau 142 de cereri de finantare, aflate in diferite stadii de evaluare si selectie.

“Aceste intalniri cu presa sunt foarte utile pentru mediatizarea Programului REGIO. Autoritatea de Management, respectiv MDLPL, si Organismele Intermediare, respectiv noi, ADR Centru, in Regiunea noastra, organizam multe sesiuni de informare si instruire. Acestea se adreseaza mai ales celor care stiu ce presupune realizarea unui proiect finantat din fonduri structurale. Trebuie sa gasim acel limbaj comun cu media, care sa ne arate ca proiectele depuse de solicitanti sunt cunoscute de populatie si ca actiunile noastre sunt indreptate spre cresterea calitatii vietii in Regiunea Centru. Vom mai organiza astfel de evenimente, deoarece este foarte important pentru noi sa fim cat mai bine perceputi si sa gasim cele mai bune cai de a face cunoscute obiectivele de dezvoltare ale celor sase judete din aceasta regiune”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, dupa incheierea intrevederii de aproape doua ore cuz presa din Regiunea Centru.

ADR Centru este Organism Intermediar pentru REGIO si are responsabilitati delegate pentru implementarea acestui program. In aceasta calitate, la sediul ADR Centru din Alba Iulia se depun toate cererile de finantare de la nivelul Regiunii Centru, pentru Programul Operational Regional. Mai multe detalii despre posibilitatile de finantare din REGIO puteti obtine contactand expertii Departamentului Programare si Monitorizare Programe: telefon 0258.818616, interior 281 sau 282, fax: 0258.818616, email: office@adrcentru.ro, sau programe@adrcentru.ro.

Alba Iulia
07.10.2008