Peste de 50 proiecte contractate pe domeniul social, rutier, economic si turistic prin ADR Centru

Marti 17 mai 2011, incepand cu ora 10.00, jurnalistii din Regiunea Centru au vazut la fata locului rezultatele a trei proiecte finantate prin Programul Operational Regional. In prezenta reprezentantilor Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, mass media prezenta la eveniment a vizitat lucrarile executate la drumul judetean 142C si la strazile din municipiul Tirgu Mures, precum si dotarile achizitionate de o microintreprindere din judet, investitii derulate din fondurile nerambursabile ale programului Regio, in cadrul acestor trei proiecte din judetul Mures.

In timpul acestui eveniment, demarat printr-o conferinta de presa ce a avut loc la sediul Consiliului Judetean Mures, jurnalistii au aflat ca un numar de 50 de proiecte au fost contractate in judetul Mures, din cele 239 proiecte depuse, in timp ce alte 14 se vor contracta in curand.

Pentru exemplificarea concreta a proiectelor, ADR Centru a organizat vizitarea a trei proiecte contractate, depuse de catre Consiliul Judetean Mures, Primaria municipiului Tirgu Mures, precum si de o microintreprindere din municipiu. Proiectele vizitate sunt finantate prin Programul Operational Regional, Domeniul major de interventie 2.1, care vizeaza investitiile in infrastructura rutiera locala si regionala, precum si prin Domeniul major de interventie 4.3, care vizeaza dezvoltarea microintreprinderilor, prin investitii in dotarea cu echipamente performante.

„Evolutia proiectelor si destinatia fondurilor se vede cel mai bine prin vizita in teren, la fata locului. Reusim astfel ca, prin ochii mass media, sa informam cetatenii asupra stadiului atins in proiecte, ca si despre numarul de cereri de finantare ce care obtin bani europeni, dar mai ales despre valoarea nerambursabila si destinatia acestor resurse. Vorbim de cheltuirea transparenta a fondurilor, de dreptul cetatenilor de a cunoaste destinatia banilor si beneficiile pe care le va obtine comunitatea dupa implementarea proiectelor finantate de Europa. Se poate observa astfel ca, in judetul Mures, prin cele peste 64 de proiecte contractate, sau care se vor contracta in curand, se va reabilita infrastructura de drumuri, din municipiul resedinta si din judet, se vor moderniza centre de recuperare sau cabinete medicale, se vor ridica centre de afaceri si se va dezvolta infrastructura turistica,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Conform agendei propuse, jurnalistii au aflat care sunt proiectele depuse si contractate de catre reprezentantii judetului si ai municipiului Targu Mures. Dupa finalizarea reuniunii de la sediul Consiliului Judetean Mures, unde au fost prezentate proiectele Consiliului Judetean Mures finanţate de programul REGIO, precum si Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al Primariei municipiului Tirgu Mures, participantii au vazut impreuna, la fata locului, lucrarile executate la strazile din oras, la drumul judetean 142C, precum si echipamnetle achizitionate de un cabinet medical din oras.
Vizita mass media a inceput cu proiectul ”Dezvoltarea si modernizarea cabinetului medical Mediab” cu o suma nerambursabila solicitata de 413.700.00 lei, prin care se vor crea 3 locuri de munca permanente si se vor furniza doua servicii medicale noi, dupa cum si-a propus prin proiect SC Mediab SRL Tirgu Mures. Aici presa a aflat lucruri noi despre capabilitatile de investigare si tratament oferite de tehnologia modern achizitionata, unele echipamente fiind unicein Transilvania.

Prin cel de-al doilea proiect vizitat, „Modernizare strazi in Municipiul Tirgu Mures” depus de Primaria municipiului Tirgu Mures, a fost solicitata suma de 49.041.773,98 lei fonduri nerambursabile din care, pe parcursul celor 32 de luni de implementare, se vor reabilita, moderniza si semnaliza aproape 13 km de drum. Jurnalistii au putut vedea, printr-un lung periplu prin oras, atat strazile unde lucrarile sunt finalzate, dar si cele unde acestea sunt retaliate in diferite proportii. Reprezentantii Primariei tirgumuresene, precum si ai antreprenorilor, prezenti pe traseu, i-au asigurat pe participantii la vizita ca, pana la sfarsitul acestui an, reabilitarea celor sapte strazi, care fluidizeaza circulatia pe arterele care pot prela traficul greu din centrul municipiului, va fi incheiata cu bine.
In fine, desi a fost primul prezentat presei, cel de-al treilea proiect vizitat, „Reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 142C”, depus de Consiliul Judetean Mures, solicita 18.289.722,67 lei fonduri nerambursabile prin care, se vor reabilita pe parcursul a 40 de luni peste 20 de km de drum judetean. Presa a verificat stadiul lucrarilor la podurile din zona localitatii Coroisanmartin, reprezentantii antreprenorului oferind detalii despre sectoarele de drum unde s-a incheiat acoperirea cu covor asfaltic.

In urma cu un an, presa locala si regionala a vizitat, tot in Tirgu Mures, proiectul „Achizitionare echipamente specifice pentru imbunatatirea capacitatii si calitatii sistemului de interventie in situatii de urgenta si pentru acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor calificat, in Regiunea 7 Centru” . Acesta ramane unul din marile proiecte relevante pentru programul REGIO, nu numai la nivel regional, ci si national, prin care se asigura servicii de interventie prompte in toate judetele Regiunii Centru. Initiativa depunerii proiectului si centrul de comanda a sistemului integrat de monitorizare a situatiilor potential periculoase se afla la Tirgu Mures, iar pentru aceasta initiativa, reprezentantii Asociatiei de Dezvolare Intercomunitara ”Centrul Transilvaniei” au primit si un premiu de excelenta din partea MDRT.