Presa locala si regionala – informata la zi despre obiectivele de dezvoltare regionala

Azi, 25 ianuarie 2011, conducerea ADR Centru din Alba Iulia a sustinut o conferinta de presa in care au fost prezentate realizarile atinse de catre ADR Centru si Regiunea Centru, precum si activitatile ce vor fi derulate in acest an de catre Agentie in cadrul Programului Operational Regional. In cei trei ani si jumatate de implementare a Programului Regio la nivelul Regiunii Centru, activitatea ADR Centru a dus la aprobarea spre finantare a unor proiecte care solicita peste 326,90 milioane euro fonduri nerambursabile. Buna colaborare cu autoritatile publice locale, dar si cu societatea civila si mediul de afaceri, a facut ca aproximativ 75% din suma alocata regiunii, de 439,09 milioane euro, sa fie deja contractata sau in faza precontractuala prin proiecte locale sau regionale.

ADR Centru a reusit, pana la sfarsitul anului 2010, sa contracteze 57% din fondurile alocate prin Programul Regio. Pentru anul 2011 obiectivul ADR Centru este de a creste acest procent si de a contracta pana la 90% din valoarea fondurilor alocate la nivel regional. In privinta cheltuielilor rambursate beneficiarilor, pana la finele anului 2010, ADR Centru si-a depasit tinta, prin efectuarea unor plati in valoare de peste 43 milioane euro. Pentru anul 2011, la categoria de indicatori aferenta cheltuielilor, ADR Centru urmareste efectuarea unor plati pana la concurenta sumei de 78 milioane euro. In anul 2011, scopul ADR Centru este de a transforma proiectele contractate sau sunt in curs de contractare in fapte concrete, in echipamente, in strazi, scoli, policlinici, spitale decente, in noi locuri de munca si orase competitive, care atrag investitori, adica in proiecte de succes.

„Au fost ani de munca asidua in toate cele sase judete ale regiunii, perioada in care, cu ajutorul celor ce au depus proiecte, Regiunea Centru a inregistrat rezultate pozitive. Aceste rezultate demonstreaza ca munca noastra si expertiza pe care o detinem in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate pe care o derulam de 12 ani, sunt printre cele mai bune si eficiente. Incet, incet, in perioada urmatoare, ne vom concentra atentia pe implementarea proiectelor, pentru finalizarea cu succes a acestora si atingerea indicatorilor propusi. Insa, in acelasi timp, pregatim noul Plan de Dezvoltare Regional, parte a strategiei nationale in domeniul dezvoltarii, pentru a putea atrage alte fonduri, prin proiectele noi care se vor inscrie de acum incolo in viitorul nostru portofoliu de necesitati de finantare”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

In cadrul acestui eveniment ADR Centru a lansat si trei produse noi, care vor sustine agentia in activitatile de informare corecta si transparenta a locuitorilor regiunii, mass mediei precum si a acelor interesati de destinatia fondurilor europene, precum si contributia lor la dezvoltarea regiunii. Incepand cu acest an cei interesatti au la dispozitie o harta tiparita cu localizarea geografica a proiectelor contractate in cadrul Programului REGIO la nivelul regiunii. Cel de-al doilea produs lansat si pus la dispozitia locuitorilor regiunii este un nou site, www.regio-adrcentru.ro, unde se vor putea accesa detalii despre proiectele contractate si localizarea spatiala a acestora, alaturi de cele mai recente informatii despre derularea programului. Nu in ultimul rand, prin vizionarea celui de-al doilea film documentar „Regio in Regiunea Centru”, cei ce doresc pot vedea concret evolutia unor proiecte finantate prin programul Regio, pot urmari opiniile beneficiariilor sau ale autoritatilor ce au depus proiecte, dar si imagini reprezentative referitoare la rezultatele obtinute in regiune in cadrul programului.

Deoarece in 2015 se finalizeaza perioada de implementare a acestui program, ADR Centru incepe pregatirea pentru urmatoarea perioada de programare financiara a Uniunii Europene, care se va derula intre anii 2014 si 2020. Pentru identificarea nevoilor de finantare in anul 2011 debuteaza colectarea informatiilor care vor duce la elaborarea noului Plan de Dezvoltare Regionala, pe baza unor intalniri punctuale si seminarii de lucru cu autoritatile publice locale, ONG-urile si cu reprezentantii mediului de afaceri. Pe langa aceste activitati, ADR Centru va continua sa implementeze proiectele demarate in anii anteriori, ce vizeaza domeniul resurselor de energie regenerabila, identificarea unor metode de prevenire a declinului demografic, integrarea firmelor din regiune intr-o retea europeana de parteneriate pentru a-si dezvolta afacerile. In acest an se vor demara noi proiecte regionale, cu impact semnificativ in cresterea capacitatii actorilor regional de a/si creiona politicile de dezvoltare, in asa fel incat viitoarea strategie de dezvoltare regionala sa aduca plus-valoare regiunii, in beneficiul tuturor locuitorilor.

Alba Iulia
25.01.2011