Dezbatere privind constientizarea cetatenilor cu privire la impactul proiectelor Regio

Timp de trei zile, pe perioada 26-28 septembrie 2012, s-a desfasurat la Bran – judetul Brasov, Forumul Comunicatorilor Regio, eveniment care a adus la masa discutiilor autoritatile implicate in derularea Programului Operational Regional, beneficiarii fondurilor, precum si mass media din tara. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, avand calitatea de Organism Intermediar pentru implementarea programului la nivelul Regiunii Centru, a participat la eveniment alaturi de o delegatie formata din 12 reprezentanti ai comunicatorilor pentru programul Regio din regiunea noastra.

In cadrul acestui eveniment Regiunea Centru a fost nominalizata ca fiind zona in care cetatenii se considera cel mai bine informati despre Programul REGIO. Acest lucru a rezultat in urma studiului privind activitatea de informare si promovarea a Programului, realizat la nivel national de catre AB Research Group, la comanda MDRT. Aceasta evaluare externa confirma calitatea activitatilor desfasurate de catre ADR Centru la nivel regional, in domeniul informarii si publicitatii programului. Tot pentru a confirma calitatea proiectelor si a activitatilor desfasurate de catre ADR Centru la nivel regional, participantii la Forumul national al Comunicatorilor REGIO le-a fost pregatita o frumoasa surpriza. Cu sprijinul SC IMAN Consult SRL, peste 100 de comunicatori prezenti la eveniment au participat la o vizita la un proiect finantat de Programul Operational Regional, pe DMI 5.2, care finanteaza investitiile in structurile de primire turistica. Pe parcursul prezentarii acestui proiect care a fost implementat cu succes, participantii au vazut cel mai mare manej acoperit din Transilvania, langa Rasnov-Brasov si au asistat la un spectaculos show ecvestru.

La aceasta editie a Forumului Comunicatorilor Regio au participat circa 120 de persoane, implicate in activitatile de informare si promovare a informatiilor despre fondurile Regio. Rolul manifestarii a fot de a conjuga actiunile prin care toti membrii acestei retele nationale transmit cetatenilor sau mass media date despre Programul Operational Regional. Evenimentul a debutat cu o conferinta in care au fost prezentate rezultatele programului la nivel national si regional, ulterior fiind prezentate cele mai importante actiuni ale beneficiarilor in transmiterea corecta si transparenta a rezultatelor obtinute in proiecte, prin fondurile nerambursabile cheltuite. Fiecare regiune, reprezentata de catre Agentiile pentru Dezvoltare Regionala, si-a prezentat rezultate obtinute la nivel regional, precum si actiunile desfasurate de organismele intermediare. ADR Centru in calitate de reprezentant al Regiunii Centru, cu sprijinul autoritatilor publice locale, a exemplificat rezultatele obtinute pe parcursul celor 5 ani de implementare a fondurilor cu ajutorul materialelor video, filme si spoturi TV, realizate in scopul publicitatii programului. In cadrul tuturor prezentarilor se va pune accent pe necesitatea informarii cetatenilor asupra indicatorilor atinsi prin proiectele contractate, dar in special prin cele finalizate, respectiv imbunatatirea infrastructurii locale si regionale, in domeniile urban, rutier, social, de afaceri si de turism. Practic, acesti indicatori duc la crearea unor noi locuri de munca si la dezvoltarea socio-economica a regiunilor, aspecte esentiale pentru crearea unor zone atractive pentru investitii.

„Vorbim de peste cinci ani de munca asidua in toate cele sase judete ale regiunii, perioada in care, cu ajutorul celor ce au depus proiecte, Regiunea Centru a inregistrat rezultate pozitive. Aceste rezultate demonstreaza ca munca noastra si expertiza pe care o detinem in domeniul finantarilor nerambursabile, activitate pe care o derulam de 12 ani, sunt printre cele mai bune si eficiente. Activitatea ADR Centru a dus la contractarea in regiunea noastra a 354 de proiecte, care solicita circa 390 milioane euro fonduri nerambursabile. Deja, din acestea, 127 de proiecte sunt finalizate si am rambursat deja beneficiarilor peste 135 milioane euro. Buna colaborare dintre ADR Centru si autoritatile publice locale, dar si cu societatea civila si mediul de afaceri, a facut ca aproape intreg bugetul de aproximativ 440 milioane euro alocat Regiunii Centru, sa fie angajat prin proiectele contractate sau aflate in faza precontractuala. Pe baza acestor rezultate s-a creat si sustinut o activitate de informare si promovare care este bine apreciata, atat de beneficiari, cat si de parteneri. In perioada urmatoare ne vom concentra atentia pe finalizarea cu succes a proiectelor contractate si atingerea indicatorilor propusi”
, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Eliminarea lacunelor informationale in implementarea tehnica a programului, pentru a putea transmite publicului larg informatiile referitoare la fondurile alocate, cheltuite dupa proceduri stricte doar in scopul declarat initial, reprezinta scopul organizarii evenimentelor nationale de tip forum. De asemenea, posibilitatea intalnirilor directe intre membrii retelei de comunicatori Regio, colaborarea virtuala prin forumuri si mailing-list, dar si schimburile de experienta si de bune practici, prin promovarea proiectelor de succes, sunt cateva oportunitati create de participarea la forum. Pe parcursul celor trei zile, cei prezenti vor participa la ateliere de lucru interactive, pentru a-si coordona activitatile pentru optimizarea schimbului de informatii REGIO.

Informatii detaliate referitoare la proiectele contractate in Regiunea Centru puteti obtine accesand site-ul ADR Centru dedicat Programului Operational Regional, www.regio-adrcentru.ro.