Turismul regional, prezent si viitor – Editia 5-a a Forumului Regional de Investitii, Suceava, 10-12 octombrie 2008

Sursele de finantare si proiectele de succes in turism- promovate la Forumul Regional de Investitii de la Suceava

In spiritul continuarii unei manifestari devenita traditionala pentru Regiunea Nord-Est, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, impreuna cu Consiliul Judetean Suceava, Primaria Municipiului Suceava si Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor va organiza in perioada 10-12 octombrie 2008 in Suceava, Editia a V-a a Forumului Regional de Investitii – Turismul regional, prezent si viitor.

Ca in fiecare an, preocuparea ADR Nord-Est este de a aduce in atentia publicului teme de actualitate, cu impact major asupra dezvoltarii regiunii. Tocmai de aceea, forumul regional de anul acesta isi propune sa trateze dezvoltarea si promovarea turismului ca sursa de venituri pentru economia regionala, atat pentru agenda autoritatilor publice locale, cat si pentru agentii economici.

„Turismul poate fi pionul principal in dezvoltarea Regiunii Nord-Est! Datorita conditiilor naturale favorabile de care dispune, precum si a patrimoniului cultural si religios existent, Regiunea Nord-Est detine un potential turistic ridicat, completat de binecunoscuta ospitalitate, traditiile populare, obiceiurile, specificul gastronomiei moldovenesti care dau culoare locala pentru atragerea turistilor. Avem la dispozitie acum si surse de finantare pentru fructificarea acestui potential: aproximativ 100 milioane Euro pentru dezvoltarea turismului prin Programul Operational Regional, alaturi de care vor fi disponibile si fonduri aferente Programului National de Dezvoltare Rurala. Prin acest eveniment, ne propunem sa facem cunoscute aceste surse de finantare, sa prezentam cadrul care guverneaza din punct de vedere strategic acest domeniu, dar si sa oferim exemple de succes ale partenerilor nostri care au reusit” – Constantin Apostol, Director General al ADR Nord-Est, initiator al evenimentului.

La eveniment sunt asteptati peste 150 de participanti, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, ai autoritatilor publice locale, parteneri straini din Italia, Grecia si Germania, intreprinzatori din domeniul turismului, precum si reprezentanti ai mass-media.

Manifestarea va avea un pronuntat caracter practic, dorindu-se o adevarata lectie deschisa, in special pentru participantii la conferinta. Organizatorii isi propun ca prezentarile in plen sa sublinieze valenta turismului de a atrage venituri pentru comunitate si sa furnizeze repere clare pentru dezvoltarea unei afaceri in acest domeniu atat agentilor economici, cat si reprezentantilor administratiilor publice locale din mediul urban, dar si rural pentru care dezvoltarea turismului poate reprezenta sansa unei comunitati mai prospere.

Nota pentru redactie:
Evenimentul, organizat anual de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est are caracter itinerant Primele patru editii ale Forumului Regional de Investitii. au fost organizate la Iasi (2004), Vaslui (2005), Piatra Neamt (2006) si Bacau (2007) si au captat atentia publica, reunind de fiecare data peste 200 participanti reprezentand organizatii publice, centrale si locale, societati comerciale, institutii financiare, ambasade ale unor tari straine in Romania.

Evenimentul va avea un caracter complex cuprinzand urmatoarele manifestari:

  • Targul de turism – dedicat produselor turistice regionale;
  • Conferinta dedicata abordarii strategice a turismului si a surselor de finantare adecvate proiectelor de investitii in domeniu;
  • Seminar de bune practici si exemple de succes locale si internationale;
  • Intalniri pentru contacte de afaceri.

Cu prilejul acestei manifestari, Consiliul Judetean Suceava va lansa doua proiecte ambitioase: Turismul religios in Bucovina si Bucovina Bioland – produse naturale din Bucovina.

Pe parcursul celor 3 zile de desfasurare, evenimentul va fi acompaniat de demonstratii de mestesuguri si arta traditionala, spectacole de muzica si dansuri populare, demonstratii de arta culinara, etc. Pentru operatorii de turism se va organiza un Info Tour care are drept scop vizitarea celor mai reprezentative locatii turistice din Bucovina si identificarea unor oportunitati concrete de colaborare cu agentii economici din judetul Suceava.