Seminar pentru implementarea in bune conditii a proiectelor Regio depuse de microintreprinderile din Mures

ADR Centru, in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Mures, a organizat la Targu Mures, in data de 19 aprilie 2011, Seminarul de informare pentru IMM-uri privind implementarea proiectelor in cadrul Programului Operational Regional. Responsabilii cu implementarea proiectelor REGIO din judetul Mures, 25 de persoane, au beneficiat de consultanta si sprijinul ADR Centru in identificarea celor mai bune solutii, pe baza procedurilor de lucru, la rezolvarea problemelor intampinate in implementarea proiectelor contractate in cadrul Programului Operational Regional – REGIO 2007-2013.

In calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operational Regional in Regiunea Centru, ADR Centru i-a invitat pe beneficiarii de finantari nerambursabile REGIO sa discute punctual aspecte legate de derularea proiectelor contractate. Temele analizate s-au referit la elaborarea cererilor de rambursare si planificarea eficienta a activitatilor proiectelor, concentrandu-se asupra stabilirii calendarului de activitati si de rambursare, sau pregatirea rapoartelor de progres. Nu au fost omise nici aspectele contractuale, deoarece experienta a dovedit ca in anumite proiecte se impun modificarile de contracte prin notificari, sau acte aditionale). In cadrul intalnirii s-au discutat noile instructiuni legate de implementarea proiectelor si au fost prezentate masurile luate la nivel national pentru sprijinirea implementarii proiectelor.

„Membrii echipelor de proiecte REGIO din mediul privat au nevoie de completarea informatiilor pe care le au, pentru a-si rezolva problemele de care s-au lovit in proiecte. Pentru absorbtia celor circa 61 milioane euro destinati mediului privat in regiunea noastra, au fost depuse spre finantare 668 de proiecte ale microintreprinderilor, la care se adauga 31 de proiecte destinate dezvoltarii structurilor de afaceri, care solicita o suma de aproape 200 milioane euro. Concurenta a fost acerba, dar deja avem angajate prin contracte fonduri nerambursabile in suma totala de peste 15 milioane euro, alte 15 milioane urmand sa fie contractate foarte curand, prin proiectele aflate in faza precontractuala. Chiar daca 47 de proiecte ale microintreprinderilor s-au finalizat cu succes, aproape fiecare beneficiar a intampinat unele dificultati in derularea proiectului contractat. De aceea am demarat aceasta serie de intalniri, care se va extinde la nivelul intregii regiuni, pentru a clarifica aspectele legate de achizitiile publice, de graficele de rambursare si orice alte probleme procedurale intalnite in proiectele REGIO”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Atasam materialele prezentate in cadrul acestui seminar.