Nou centru de servicii sociale pentru 24000 de brasoveni

Semnarea unui nou contract de finantare nerambursabila completeaza cu aproape 9 milioane de lei suma fondurilor nerambursabile investite in transformarea orasului Brasov si a localitatilor limitrofe intr-un pol de crestere si dezvoltare economico-sociala. Reprezentantii Primariei Brasov si reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionale Centru au semnat contractul de finantare nerambursabila al proiectului „Centrul Multifunctional de Servicii Sociale”, finantat prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – Poli urbani de crestere, Domeniul de interventie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbana, Sub-domeniul Poli de crestere.

Valoarea totala a proiectului este de 10,87 milioane lei, din care, suma solicitata ca finantare nerambursabila este de 8,6 milioane lei, iar contributia proprie a municipiului Brasov la cheltuielile eligibile ale proiectului reprezinta diferenta dintre cele doua sume. Centrul Multifunctional de Servicii Sociale Brasov va fi amenajat in cadrul uneia dintre cladirile in care a functionat Grupul Scolar Astra, in str. Panselelor, nr.23. Cladirea urmeaza sa fie supusa unor interventii de consolidare, a unor interventii la partea de arhitectura, finisaje interioare si exterioare, lucrari de rezistenta si modernizarea instalatiilor. Aceste lucrari vor viza o suprafata construita de 1965,94 m2 (5224,17 m2 suprafata desfasurata) si sunt orientate catre crearea conditiilor optime de furnizare a unor servicii sociale diverse si la inalte standarde de calitate. Numarul estimat de beneficiari ai Centrului Multifunctional de Servicii Sociale este de 24 mii de persoane din municipiul Brasov si zonelor limitrofe pe an. La proiect vor participa si 15 ONG-uri. Prin proiect se vor amenaja locuri de parcare, loc de joaca pentru copii, iluminat exterior si asigurarea perimetrului prin instalarea de camere de supraveghere.

„Imbatranirea populatiei este un fenomen la nivelul Europei si trebuie sa fim pregatiti cu astfel de servicii. Acesta este al doisprezecelea proiect semnat de Polul de Crestere Brasov, dintr-un total de 26. Noi speram ca toata suma pusa la dispozitia Zonei Metropolitane Brasov, respectiv 77 de milioane de euro, sa fie absorbita intr-o proportie cat mai mare. La ora actuala, intreaga suma alocata este acoperita, prin cele 25 de proiecte depuse pe subdomeniul Pol de crestere, care solicita 77,81 milioane euro fonduri nerambursabile. In perioada urmatoare zona metropolitana Brasov va semna alte contracte de finantare prin care se va moderniza un Centru comunitar in comuna Vulcan, crearea unui centru de dezvoltare si cercetare aplicata „Motorland”, dar si un proiect de extindere a parcarii si de amenajare a terminalului de transport public in statiunea Poiana Brasov”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin proiectele deja contractate este prevazuta reabilitarea si reamenajarea unui centru pentru varstnici, a cladirii Cinematografului Patria, a pasajului rutier peste calea ferata pe Str. Independentei, a drumurilor de acces in zona Coresi, precum si amenajarea Pietei Unirii. De asemenea mai sunt contractate fonduri pentru reabilitarea unei cladiri cu destinatie de locuinte sociale in municipiul Brasov, pentru a menajarea unor spatii de agrement si divertisment in zona turistica Poiana Brasov, pentru dublarea pasajului rutier Fartec, dar si pentru achizitia si instalarea echipamentelor specifice pentru cresterea sigurantei si prevenirea criminalitatii in 10 unitati de invatamant si domeniul public din Codlea, Sacele, Rasnov, Predeal si Ghimbav, precum si a 9 unitati scolare din municipiul Brasov.