Intalnire de lucru pentru dezvoltare regionala prin programul Regio

ADR Centru a organizat o intalnire de lucru a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale (APL) si ai ONG relevante in procesul de implementare a Programului Operational Regional in Regiunea Centru. La aceasta reuniune de lucru au participat si membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru.

In cadrul sedintei a fost realizata analiza situatiei la zi a implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre. Aceasta situatie a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe primul semestru al anului 2011, in special cu privire la rezultatele programului REGIO. Participantii s-au informat si despre corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiunea noastra.
Deoarece implementarea Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 in Regiunea Centru este o prioritate pentru ADR Centru, cei prezenti au fost informati despre masurile legislative aparute cu privire la acordarea si recuperarea prefinantarii in cadrul contractelor finantate prin Programul Operational Regional, precum si despre masurile luate de Autoritate de Management a Programului Operational Regional pentru verificarea / reverificarea achizitiilor publice si procesarea cererilor de rambursare. Un punct important pe agenda intalnirii l-a constituit analiza stadiului de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare, 2014-2020, tinand cont de noile directii ale politicii de coeziune pentru aceasta perioada, asa cum reies din Strategia Europa 2020.

„In aceasta perioada, cand numarul de proiecte contractate in cadrul Programului Operational Regional a ajuns la aproape 300, preocuparea noastra principala este de a finaliza cu succes procesul de contractare, pentru dezvoltarea socio-economica a intregii regiuni. Din acest moment se pune problema transformarii in lucruri concrete a celor specificate in cererile de finantare. Avem atrase fonduri publice in valoare de peste 400 milioane euro, prin proiectele contractate sau aprobate spre finantare si aflate in faza precontractuala, si am platit deja beneficiarilor peste 70 milioane euro, in cadrul a 328 cereri de rambursare. De asemenea, au fost achitate 127 de cereri de prefinantare, in valoare de aproape 57 milioane euro. Acum ne concentram pe colaborarea interinstitutionala de la nivel regional, pentru a depasi problemele care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene. Practic pentru fluidizarea procesului de dezvoltare regionala, in beneficiul locuitorilor regiunii”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.