Seminar pentru problemele specifice programului Regio

Recent, in cadrul Universitatii ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfasurat a V-a editie a Conferintei Internationale “Provocari ale economiei contemporane bazate pe cunoastere”, organizata de Facultatea de Stiinte din cadrul Universitatii in parteneriat cu ADR Centru si alte organizatii. In cadrul evenimentului, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a avut un modul dedicat prezentarii stadiului implementarii Programului Operational Regional in Regiunea Centru, precum si dezbaterii problemelor identificate in cadrul proceselor de evaluare, selectie, contractare si implementare a proiectelor finantate prin programul REGIO.

Intalnirea s-a desfasurat sub forma unui seminar regional, destinat informarii consultantilor si specialistilor din domeniul economic care deruleaza proiecte cu finantare europeana, in cadrul caruia publicul tinta – reprezentanti ai mediului de afaceri si din mediul universitar – au participat la discutii punctuale privind implementarea unor proiecte.

Expertii ADR Centru au discutat cu cei peste 30 de participanti la modulul REGIO din cadrul Conferintei ICMEA despre derularea unor proiecte comune, dedicate transformarii cu succes a proiectelor finantate prin Programul Operational Regional in Regiunea Centru. De asemenea, prin acest eveniment au fost abordate si modalitatile de pregatire a noii perioade de programare si a portofoliului de proiecte aferent, la nivelul Regiunii Centru.

”Avand in vedere ca in Regiunea Centru au fost depuse proiecte care depasesc cu mult sumele alocate la nivelul Regiunii Centru, prin acest modul al Conferintei accentul s-a pus mai mult pe problemele identificate in timpul proceselor de contractare si monitorizare a proiectelor. Am dezbatut stadiul implementarii Programului si am discutat deschis despre problemele aparute in procesul de monitorizare. Este important faptul ca am prezentat partenerilor nostri traditionali din mediul universitar cateva lectii invatate in urma analizei acestor probleme aparute in implementarea proiectelor si ca am stabilit cateva jaloane pentru portofoliul de proiecte regionale destinat urmatoarei perioade de programare in concordanta cu Strategia Europa 2020”, a declarat, dupa incheierea lucrarilor conferintei, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La lucrarile conferintei internationale au participat reprezentanti din 20 de centre universitare din tara si strainatate (Franta, Turcia, Polonia, Spania, Germania, Rusia, Grecia, Austria si Tunisia) si studenti albaiulieni. Pe parcursul lucrarilor, au fost prezentate 106 lucrari grupate pe 6 sectiuni si toti economistii prezenti au apreciat implicarea ADR Centru in organizarea acestui gen de manifestari prin buna colaborare cu universitatea albaiuliana, accentuand faptul ca universitatile din Transilvania ar putea constitui un pol de formare in contabilitate si audit, pentru pregatirea unor proiecte viabile de finantare, inclusiv pentru diminuarea efectelor crizei economice.