Concluziile vizitei cu presa din Regiunea Centru la proiecte contractate prin Programul REGIO – Proiecte variate, rezultate concrete, beneficii multiple

In cadrul vizitei la proiecte, organizata marti, 15.11.2011, jurnalistii din Regiunea Centru au aflat unde si pentru ce s-au alocat fondurile Regio. ADR Centru a invitat mass media la proiectele finantate din fondurile Programului Operational Regional, pentru a vedea rezultatele implementarii acestor initiative. Pe agenda ordinii de zi a fost propusa vizitarea a patru proiecte, trei dintre acestea fiind intr-un stadiu avansat de implementare, iar unul fiind deja finalizat cu succes. Proiectele vizitate au acoperit domeniile sociale, educational si de afaceri localizate in municipiile Alba Iulia si Aiud.

Primul proiect vizitat de catre jurnalisti este implementat la un cabinet medical de ecografie, unde jurnalistii au putut vedea achizitiile pentru care beneficiarul a solicitat peste 300 mii lei fonduri nerambursabile. Un ecograf performant, care va ajuta cabinetul sa se mentina in mediul concurential si sa se afirme prin calitatea diagnosticului, precum si crearea a doua noi locuri de munca sunt rezultatele proiectului ce au putut fi constatate de catre jurnalistii prezenti. Vizita a continuat cu deplasarea la o pensiune modernizata prin fondurile Regio. Din bugetul de peste 640 mii lei fonduri nerambursabile au fost achizitionate echipamente pentru dotarea bucatariei, mobilier, echipamente IT, centrala termica pentru pensiune si piscina, sistem de sonorizare, sistem de filtrare si aspirare piscina. Ca urmarea a acestor investitii, beneficiarul a estimat ca va creste cifra de afaceri a societatii cu 20% si inca patru persoane vor fi angajate pana la finalizarea proiectului.

„Este cea de-a doua vizita la proiecte pe care-o organizam in acest an pentru jurnalistii din Regiunea Centru. De doi ani organizam astfel de evenimente si am mers in fiecare judet, alaturi de jurnalisti, sa vedem rezultatele palpabile ale implementarii acestor fonduri. In cadrul vizitelor reusim sa asiguram contactul direct cu beneficiarul, iar mass media are oportunitatea de a discuta cu ambele parti implicate in derularea unui proiect finantat cu fonduri nerambursabile, care sunt problemele sau dificultatile intampinate, ce solutii si rezultate se pot vedea. La fiecare proiect au fost puse multe intrebari beneficiarilor proiectelor si am dori ca numarul jurnalistilor prezenti la acest tip de evenimente sa fie cat mai mare, tocmai pentru a ne asigura ca isi pot forma un punct de vedere direct si obiectiv referitor la modul de utilizare si implementare a fondurilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Delegatia formata din reprezentanti ADR Centru si jurnalisti s-a deplasat la urmatorul proiect, deja finalizat, in municipiul Aiud. Este vorba de initiativa prin care Consiliul Judetean Alba a dat in folosinta cinci centre sociale, in Abrud, Aiud, Blaj, Cugir si Zlatna. Prin completarea proiectului finantat prin programul Regio, cu un alt proiect finantat prin POS-DRU, atat Consiliul Judetean Alba, cat si reprezentantii Primariei aiudene, ofera, in prezent, servicii sociale si consiliere de calitate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. Evenimentul destinat media s-a incheiat prin vizitarea ultimului proiect propus, reabilitarea Colegiului national ”Bethlen Gabor” din Aiud. Cel mai mare buget, la nivel national, alocat vreunui proiect finantat prin DMI 3.4 destinat reabilitarii infastructurii educationale, a fost solicitat pentru reabilitarea acestei scoli, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant preuniversitar ale minoritatii maghiare din Romania. Bugetul solicitat, de peste 23 milioane lei, va fi investit in reabilitarea campusului universitar, cresterea numarului de clase, dotarea lor cu echipamente IT si mobilier scolar specific, de care vor beneficia cei peste 580 de elevi ce frecventeaza cursurile.