A Központi Régió helyi hatóságainak képviselői a fejlesztési lehetőségeket elemezték az európai finanszírozási programok alapján

A Központi Régió Regionális Fejlesztési Tanácsának (CDR Centru) tagjai és vendégeik a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakértőivel és a Központi Régió helyi hatóságainak több mint 45 képviselőjével közösen vettek részt a nagyszebeni ASTRA Múzeumban megtartott, a helyi és regionális fejlesztésre szánt európai források felhasználásáról szóló megbeszélésen. Az eseményen fontos hangsúlyt kapott a Központi Régió 2021-2027-es Programja keretében elkülönített európai forrásokhoz való hozzáférés, mely támogatási eszköz esetében az ügynökség menedzsment hatóság szerepét tölt be, mindezt összefüggésbe helyezve a fejlesztés befejezéséhez, illetve az előző időszakban támogatott projektek átütemezéséhez kapcsolódó lépésekkel.

A munkaértekezletre  a nagyszebeni ASTRA Nemzeti Múzeumkomplexum Örökségközpontjának konferenciatermében került sor a Szeben Megyei Tanács elnöke, Daniela Cîmpean, a Fehér Megyei Tanács elnöke, Ion Dumitrel (aki egyben a regionális fejlesztési tanács megbízott elnöke), a Brassó Megyei Tanács elnöke, Constantin Todorică; illetve Szeben megye prefektusa, Mircea Dorin Crețu, Fehér megye prefektusa, Nicolae Albu, Kovászna megye prefektusa, Ráduly István, továbbá Astrid Cora Fodor, Nagyszeben polgármestere, Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és a régió megyéinek kijelölt városi és községi képviselői jelenlétében.

A megbeszélés egyik legfontosabb elemzésének alapja a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség előző évi tevékenységi jelentésének nyilvános bemutatása volt, a Központi Regionális Innovációs Konzorcium (CRI) tevékenységi jelentése, illetve az Észszerű Szakosodási Stratégia (RIS3) megvalósítására vonatkozó mellett. Ezek által szóba került a 2014-2020-as Regionális Operatív Program (POR/REGIO) révén finanszírozott projektek megvalósítási stádiuma a Központi Régióban, illetve ezek befejezésének lehetőségei.

Ezen információk alapján megvitatták a Központi Régió 2021-2027-es Programja végrehajtásának eddigi szakaszát, amelyben a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség menedzsment hatóság szerepet tölt be.

 „Mind a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség, mind pedig a régió és polgárai szemszögéből a 2014-2020 közötti időszak a második európai pénzügyi időszakot jelentette több mint 25 éven intézményi fennállásunk során, amelyből 17 évet az Európai Unió tagjaiként tevékenykedtünk. Megállapítottuk közösen, hogy mind a munka, mind pedig az eredmények megduplázódtak az elmúlt 5-6 évben a gazdasági válság, a világjárvány vagy a kontinens keleti részén kirobbant konfliktus okozta kihívások ellenére. Folyamatosan támogattuk a pályázókat és a támogatottokat, a helyi szereplők pedig egyre inkább bekapcsolódtak a vissza nem térítendő források bevonására irányuló tevékenységbe.

A helyzet ma már teljesen világos. A 2014-2020-as POR keretében, bár ez egy olyan program volt, amely során számos változás és a régió valóságához való hozzáigazítás történt, több mint 2330 támogatási kérelmet bíráltunk el, ami közel a duplája annak, amit a 2007-2013-as POR keretében értékeltünk ki. A 2014-2020 közötti időszakban 1191 szerződést írtunk alá és ellenőriztünk regionális szinten, szemben a 2007-2013 közötti időszakban leszerződött 491 projekttel. Így a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által kötött szerződések révén a Központi Régió egyetlen pénzügyi év alatt ténylegesen több mint egymilliárd eurót hívott le kizárólag regionális fejlesztésre, ami a regionális keretösszeg 139%-át teszi ki. Jelenleg a projektek véglegesítési szakaszában vagyunk, és a kedvezményezettek által benyújtott több mint 600 támogatási kérelmet elemzi az ügynökség és az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, hogy az év közepéig elszámolja a befektetett alapok utolsó részleteit.

Mindezeket a részleteket átbeszéltük intézményi partnereinkkel, az idei év tevékenységeinek ütemezése pedig bizakodásra ad okot, hogy a Központi Régió Programjának megvalósítása megfelelően fog haladni. A program keretében regionális szinten kiírt 16 pályázatból 3 esetében megkezdtük a benyújtott projektek szerződéskötését. Gyakorlatilag a helyzet azt mutatja, hogy a meghirdetett pályázati kiírások közül 7-re 735 támogatási kérelem érkezett be összesen több mint egymilliárd euró értékben. Most az egyes megyék döntéshozóival együtt elemeztük ki, hogyan lehet a legjobb megoldásokat elfogadni a társadalmi-gazdasági környezet javítására, és remélem, hogy hamarosan valamennyi polgár látni fogja a közlekedési infrastruktúrára és az ökohatékony mobilitásra, oktatásra, az örökség rehabilitációjára és turizmusfejlesztésre, városrevitalizációra, a zöld- és kék övezetek érvényesítésére, a vállalkozások versenyképességének növelésére és új munkahelyek teremtésére irányuló európai beruházások eredményeit. Mindezek olyan mutatók, amelyeket a Központi Régió 2021-2027-es Programja keretében vállaltunk, és amelyeket a partnereink által kidolgozott projekteken által el kell érnünk az állampolgárok életminőségének javítása érdekében”, jelentette ki Simion Cretu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A nagyszebeni találkozón a Regionális Fejlesztési Tanács tagjai egyhangúlag elfogadták az állami költségvetésből a Pénzügyminisztérium költségvetése révén biztosított források folyósítására vonatkozó finanszírozási megállapodást, amely a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség tevékenységét támogatja a Központi Régió Programjának menedzsment hatóságaként, továbbá a 2024-es évi egyedi támogatási megállapodást is a Központi Régió EUROPE DIRECT Központjának tevékenységeire, amely két kiemelt tájékoztatásra is vonatkozik: az egyik a 2021-2027-es Igazságos Átmenet Program Központi Régióban való megvalósítására, a másik pedig a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség kommunikációs stratégiájának megvalósítására  vonatkozóan, összehasonlítva az előző évben végzett kommunikációs tevékenységek során elért eredményekkel.