Aproape 5 miliarde euro din bugetul UE sunt alocate Romaniei pentru dezvoltarea capitalului uman si administratiei

ADR Centru anunta aprobarea, la Bruxelles, a inca doua Programe Operationale care vor aloca fon-duri europene pentru Romania. Astfel, numarul programelor finantate din fonduri europene 2014-2020 pentru tara noastra se ridica la 4, dupa semnarea, in decembrie 2014, a programelor pentru de Asistenta Tehnica si pentru Competitivitate. De aceasta data este vorba de doua programe mai am-ple, prin care sunt alocate fonduri totale de aproape 5 miliarde euro, numai din bugetul UE, respec-tiv prin Programul Operational „Capital uman” si prin Programul Operational „Capacitatea adminis-trativa”. Ambele programe semnate in 25 februarie la Bruxelles sunt finantate din Fondul Social European. Conform declaratiilor anterioare ale Comisarului European pentru Dezvoltare Regionala, doamna Corina Cretu, POR 2014-2020 ar putea fi semnat cel mai devreme in luna mai 2015.

Programul Operational „Capital uman” urmareste sa investeasca aproximativ 5 miliarde de euro (din care 4,3 miliarde de euro din bugetul UE) pentru a ajuta cetatenii romani, inclusiv tinerii, sa isi gaseasca un loc de munca, sa isi imbunatateasca nivelul de educatie si de competente, precum si pentru a contribui la reducerea saraciei si a excluziunii sociale, la promovarea unor servicii sociale mai bune si la eficientizarea institutiilor de pe piata muncii. O atentie deosebita este acordata tinerilor, romilor si populatiei din mediul rural.

Scopul Programului Operational „Capacitatea administrativa” este realizarea unor investitii de 658 de milioane de Euro (dintre care 553 de milioane din bugetul UE), pentru a ajuta la ameliorarea capacitatii de reactie a administratiei publice si a sistemului judiciar din Romania la nevoile economiei si societatii.

”Pentru perioada 2014-2020, Romania a fost a 11-a tara din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care a semnat Acordul de Parteneriat, in data de 6 august 2014. La nivelul Uniunii sunt in jur de 440-450 de programe care se transmit spre aprobare. In ceea ce priveste aprobarea Programelor Operationale pentru Romania lucrurile au mers putin mai greu, dar nu trebuie sa ne alarmam, deoarece au mers oarecum dificil la nivelul intregii Uniuni. Asta atat pentru ca bugetul UE pentru 2014-2020, care ar fi trebuit aprobat in ultimul trimestru al lui 2012, a fost aprobat doar in decembrie 2013, cat si pentru faptul ca in anul 2014 au fost alegeri europarlamentare si s-a schimbat componenta Comisiei. De aici avem anumite intarzieri conjuncturale. La nivelul Regiunii Centru, pentru Programul Operational Regional 2014-2020 noi suntem pregatiti, dar conlucram in continuare cu partenerii nostri. Avem un portofoliu de peste 1300 de proiecte, care solicita mult peste alocarea de circa 750 milioane euro pe care speram sa o primim. Dar, pentru ca unele programe sunt deja aprobate iar altele sunt in curs de aprobare, intentionam sa venim in intampinarea solicitarilor tot mai insistente ale partenerilor nostri din mediul public si privat si sa incercam sa organizam, cat mai curand, o Caravana de informare pe tematica fondurilor europene alocate dezvoltarii Regiunii noastre”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Aveti atasate Cele doua comunicate de presa emise de CE cu privire la aprobarea PO „Capital uman” si „Capacitate administrativa”.