FONDURI NERAMBURSABILE PENTRU REABILITAREA SI DOTAREA CENTRELOR SOCIALE

Peste 6 milioane euro fonduri nerambursabile mai sunt disponibili pentru finantarea proiectelor destinate imbunatatirii infrastructurii serviciilor sociale de la nivelul Regiunii Centru. Fondurile sunt alocate prin Programul Operational Regional – REGIO si sunt derulate la nivelul regiunii de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia, unde se depun cererile de finantare. Domeniul major de interventie 3.2 din cadrul programului REGIO, ce aloca fonduri pentru „Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea si echiparea infrastructurii serviciilor sociale” a fost lansat la nivel national in 28 ianuarie 2008, iar bugetul alocat domeniului este de 10,63 milioane euro. Pentru a obtine aceste fonduri nerambursabile, autoritatile publice locale, precum si furnizorii publici sau privati de servicii sociale, trebuie sa depuna proiecte ce prevad activitati de modernizare sau extindere a cladirilor centrelor sociale (spatii de cazare, cantine, grupuri sanitare, etc). Pot fi finantate de asemenea, crearea si modernizarea facilitatilor de acces pentru persoane cu dizabilitati, amenajarea unor ateliere de lucru in cadrul centrelor sociale, dar si dotarea cu echipamente adaptate nevoilor beneficiarilor de servicii oferite de centrele sociale, inclusiv echipamente pentru persoane cu dizabilitati.

“Statisticile ne arata ca, in regiunea noastra, vor fi din ce in ce mai multi varstnici, sau persoane care vor avea nevoie de sprijin social. De aceea autoritatile trebuie sa fie pregatite sa ofere serviciile de care acesti cetateni au nevoie. Pentru fiecare oras din Regiunea Centru, este o necesitate obiectiva existenta a, cel putin, unui centru social functional, care sa fie dotat si sa ofere conditii optime pentru cei care fac o pauza, dupa ce au muncit o viata intreaga. De aceea Uniunea Europeana pune la dispozitia solicitantilor publici sau privati aceste fonduri nerambursabile, derulate de ADR Centru prin programul REGIO” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Pana in prezent, pe acest domeniu, au fost depuse 11 proiecte, din care trei au fost respinse. Dintre proiectele depuse, doua au fost contractate, unul este in etapa de precontractare si cinci proiecte sunt in curs de evaluare. Valoarea totala solicitata de catre proiectele contractate si cele aflate in precontractare este de 1,16 milioane euro. Cele cinci proiecte ramase in curs de evaluare solicita o suma de 3,34 milioane euro, ramanand disponibili spre finantare, pe acest domeniu, inca 6,13 milioane euro.

Cei ce doresc pot obtine mai multe informatii accesand site-ul ADR Centru www.adrcentru.ro, sectiunea Regio, sau la sediul din Alba Iulia, Piata Consiliul Europei, nr 32 D, Telefon 0258818616, interior 281.