Oamenii de afaceri germani din Transilvania sunt interesati de cresterea investitiilor cu fonduri europene

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a prezentat comunitatii oamenilor de afaceri germani din Sibiu, reprezentanti ai Clubului de Afaceri (DWS) din Transilvania, oportunitatile de dezvoltare de proiecte cu resurse nerambursabile pentru urmatoarea perioada.  Evenimentul s-a petrecut cu prilejul unei intalniri de lucru a membrilor DWS, care au dorit sa afle detalii despre activitatea ADR Centru. Aceasta informare a venit in contextul in care, luna trecuta, Transilvania a fost vizitata de un important grup de investitori din mai multe landuri germane, printr-o misiune economica organizata in cooperare cu Agentia federala Germany Trade and Invest.

Realizarea de contacte si concretizarea acestora in parteneriate de afaceri intre companiile straine si cat mai multe firme din Transilvania, sunt obiectivele principale ale comunitatii de afaceri de etnie germana din Sibiu. Vizita delegatiei germane in Transilvania, desfasurata in luna mai in judetele Cluj, Alba si Sibiu, a dus la imbunatatirea relatiilor de afaceri intre firmele germane si cele romanesti.

Deoarece, in acel cadru, activitatea ADR Centru in domeniul coordonarii procesului de elaborare si implementare a politicilor de dezvoltare regionala a fost intens promovata, ca si la Targul Sibiu Invest 2015, de la inceputul lunii iunie, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania a invitat ADR Centru sa prezinte succint sprijinul pe care il poate oferi firmelor germane, sau al celor cu capital germano-roman. La evenimentul desfasurat la Hotel Golden Tulip Sibiu au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar si reprezentanti ai administratiei publice locale, ai ONG sau ai institutiilor de invatamant.

Conform cifrelor publicate de Institutul National de Statistica, Germania a fost, in 2014, partenerul comercial nr. 1 al Romaniei. Importurile din Germania au insumat 11,2 miliarde euro, cu 8,7% mai mult decat in 2013, iar exporturile 10,1 miliarde euro, in crestere cu 9,8% fata de anul precedent. Astfel cresterea importurilor si a exporturilor germane s-a situat peste cresterea de circa 5% a totalului exporturilor si importurilor romanesti. La inceputul anului 2015, Germania se afla pe locul al treilea in topul firmelor straine care activeaza in tara noastra, potrivit datelor inregistrate de Registrul Comertului, dupa Austria si Olanda.

La intalnirea de la Sibiu, s-a discutat despre oportunitatile pe care le au firmele private sa se dezvolte cu fonduri nerambursabile. Asta chiar si in conditiile in care peste 80% din activitatea ADR Centru este orientata spre implementarea programelor de dezvoltare ale administratiei publice. Oamenii de afaceri etnici germani, sau parteneri ai unor importante firme chiar din Germania au vorbit nu doar despre birocratie, ci si despre facilitati si sprijin financiar, nu numai despre probleme, ci si despre rezultatele unor proiecte in care, cu resurse nerambursabile, s-au realizat investitii semnificative. Tema centrala a fost insa modul in care ADR Centru poate fi interfata care sa acorde sprijin informational celor care doresc dezvoltare si care cauta resurse pentru aceasta.

”Aspectele discutate la Sibiu cu oamenii de afaceri completeaza activitatile noastre orientate spre dezvoltarea economica a judetelor din Regiunea Centru. In cadrul acestei intalniri am prezentat modul in care firmele pot profita de maximizarea rezultatelor investitiilor realizate, prin aport nerambursabil din partea Uniunii Europene. In general judetele din centrul tarii sunt foarte apreciate de catre investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care in aceste judete s-au mai organizat misiuni economice germane. Am explicat cat de mult s-a dezvoltat in ultimii ani intreaga Transilvanie si credem cu tarie ca mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai bine pregatit pentru competitia pe pietele internationale, datorita comunitatii de afaceri germane”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

La Sibiu a fost prezenta si a vorbit cu investitorii germani, doamna Judith Urban, Consul general al Germaniei la Sibiu, doamna Birgit Schliewenz, Reprezentant pentru chestiuni de parteneriat bilateral intre Landul Brandenburg – Germania si Regiunea Centru, precum si  domnul Wiegand Fleischer, Director executiv al Clubului Economic German din Transilvania, in calitate de gazda.

Alba Iulia, 25.06.2015

 

Informatii de background

Judetul Sibiu este un exemplu de dezvoltare datorita investitiilor germane. La sfarsitul anului 2014, 15% din economia judetului Sibiu era realizata de 719 firme cu capital german, care aveau o cifra de afaceri de peste 900 milioane euro si 13.960 salariati. Dintre aceste firme se remarca, in special domeniul com­ponentelor auto – cu firme precum Con­tinental, Marquardt Schaltsysteme, Siemens, Thyssen Krupp – dar si compania de inchiriere de forta de munca Trenkwalder, unul dintre cei mai mare anga­jatori din judet, care anul trecut avea un numar mediu de aproape 5.000 de salariati.

Consecventa misiunii sale de a asigura dezvoltarea echilibrata a intregii regiuni, ADR Centru sustine proiectele de investitii din judetul Sibiu. Astfel, doar la nivelul Programului Operational Regional 2007-2013, in judetul Sibiu au fost contractate 64 proiecte, a caror valoare totala este de circa 150 milioane euro. Cele mai importante investitii publice de la nivel judetean se concentreaza pe domeniul infrastructurii rutiere, unde sase proiecte au o valoare totala de 50 milioane euro, precum si in domeniul educational, unde opt proiecte au o valoare totala cumulata de peste 5,5 milioane euro. Tot din sfera publica fac parte investitiile din cadrul Polului de Dezvoltare Urbana Sibiu, unde inca opt proiecte beneficiaza de fonduri totale de peste 21 milioane euro. In ceea ce priveste investitiile din mediul privat, 28 de cereri de finantare au obtinut finantare de peste 46,5 milioane euro. Si domeniul turismului, considerat prioritar la nivel judetean, a atras fonduri nerambursabile, tot in opt proiecte, a caror valoare totala este de aproape 30 milioane euro. La toate acestea se adauga finantarile destinate imbunatatirii climatului social si a infrastructurii medicale.

Pe de alta parte, la nivelul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013 – din cadrul caruia ADR Centru gestioneaza doua axe la nivel regional – 60 de firme din judetul Sibiu au obtinut fonduri nerambursabile pentru derularea unor proiecte in valoare totala de aproape 30 milioane euro, pentru investitii in spatii de productie si pentru servicii moderne, in achizitia de echipamente si in cresterea productivitatii. Judetul Sibiu este deosebit de atractiv pentru mediul de afaceri si datorita fondurilor atrase pe proiecte de anvergura, cum ar fi investitiile in infrastructura de transport de nivel national, pe drumurile nationale, autostrazi si cai ferate, dar si in sistemele integrate de mediu.

Si judetul Alba poate deveni o componenta importanta in comunitatea de afaceri germana din Romania. Germania, este al treilea mare investitor din judet, dupa Canada si Austria. Investitiile germane, estimate la circa 400 – 500 milioane de euro, reprezinta circa 20% din totalul de 2,25 miliarde euro al investitiilor straine facute in judetul Alba in perioada 1990 – 2014. Germanii de Daimler, prin subsidiara ”Star Transmission Cugir”, se afla pe primul loc in judetul Alba, ca numar de locuri de munca create (1300), cu o valoare a investitiei de 300 milioane euro, fiind urmati de cei de la  Bosch Rexroth (1070 angajati) si o valoare a investitiei de 100 milioane euro. Statistic vorbind, firmele cu capital german reprezinta circa 15% din totalul celor 2000 de firme cu capital strain infiintate in judetul Alba din 1990 pana la sfarsitul anului 2014.