ADR Centru si povestea proiectelor REGIO- ”Lectii in imagini” si grafica 3D

Proiectele Regio ce au redat cetatenilor Regiunii Centru obiectivele turistice, accesul facil in orase, traficul in conditii de siguranta, studiul in conditii europene, servicii medicale performante sau asistenta sociala decenta, au fost prezentate celor peste 100 de reprezentanti din tara ce au participat la Forumul Comunicatorilor Regio 2015. Prezentarea rezultatelor proiectelor finantate din fondurile nerambursabile Regio in Regiunea Centru si mijloacele eficiente de comunicare a acestora in randul cetatenilor, au fost solicitarile la care a raspuns ADR Centru prin prezentarea proiectelor in imagini audio-video, o ilustrare a ceea ce a fost, ce este si ce va fi.

Filme emotionante despre deosebita Cetate Vauban din Alba Iulia, video-grafice privind implementarea POR 2007-2013, dar si imagini spectaculoase despre cum prind viata si culoare europeana proiectele Regio, au fost prezentate de ADR Centru la Forumul Comunicatorilor. ADR Centru si-a inceput prezentarea cu un film despre Regiunea Centru, respectiv judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu in imagini pline de culoare, sunet, dinamism, ce au subliniat aspectele unice, atat din istoria, cat si din prezentul regiunii. Dupa ce audienta a fost cucerita cu aceste imagini si invitata sa viziteze regiunea, pentru a putea aprecia cu ochii lor aceste locuri, cei prezenti au fost emotionati de povestea in imagini ce a redat un fragment de viata trait intr-o  locatie ce cu ani in urma era gri si ascunsa intre zidurile pline de balarii. Cetatea Carolina de la Alba Iulia si modul in care s-a transformat intr-o locatie superba, un ”trebuie vazut” pe piata turistica nationala si internationala, ce ofera in fiecare week-end evenimente si decoruri pentru imagini deosebite, a fost exemplul practic prin care ADR Centru a ilustrat cum s-au investit fondurile si cum beneficiaza acum oamenii de ele.

Datorita experientei in comunicare si in implementarea de fonduri nerambursabile, activitati derulate de ADR Centru inca din 1999, audienta prezenta in sala a avut apoi prilejul de a vedea si cine coordoneaza aceasta munca si de a discuta live, printr-o transmisiune in direct, cu domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 La noi in regiune, datorita unei comunicari bune, cererea de fonduri a fost foarte mare, ne-am oprit pe undeva pe la 250% fata de buget, deci depunerea de proiecte a fost de peste 1200 de proiecte. Avem incheiate 499 de contracte, actuala valoare nerambursabila solicitata depaseste 590 de milioane de euro. Peste 320 de proiecte sunt deja finalizate, iar cu absorbtia suntem undeva pe la 63,45%. Noi speram ca sa ne putem inchide cu peste 75% avand in vedere ca gradul de contractare este de 123%. Ne dorim sa fim mai buni, sa colaboram cu toti partenerii nostri, dintre care sunt in sala reprezentanti ai fiecarui judet din regiune, tocmai pentru ca exemple ca la Alba Iulia regasiti in fiecare judet. De acum incolo, dupa lansarea POR 2014-2020, activitatea noastra de promovare si help-desk se va concentra pe noul Program Operational Regional! Continuam pentru dezvoltare!” a afirmat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru

Si fiindca exercitiul financiar 2007-2013 e aproape gata si suntem in pragul lansarii fondurilor Regio 2014-2020, ADR Centru a continuat prezentarea cu imagini video, ce contineau grafice si proiectii 3D ce au ilustrat cresterea  generata in acesti ani in principalele orase, Brasov, Targu Mures, Sibiu, Alba Iulia, Miercurea Ciuc si Sfantu Gheorghe, in infrastructura rutiera din cele sase judete, in ambulatorii si spitale, in centre sociale, interventii in situatii de urgenta, in scoli si licee, mediul de afaceri, dar si in turism si crearea de spatii verzi. Finalul prezentarii ADR Centru a oferit in imagini un exemplu de retea functionala si de promovare reciproca, cu diseminare de informatii, spre care aspira si reteaua comunicatorilor Regio, ilustrat prin Crosul Europei, organizat anual de catre ADR Centru si doua centre Europe Direct.

Tot din partea Regiunii Centru, un alt proiect unic la nivel national, dar si in Sud-Estul Europei, a cucerit audienta prin rezultatele sale si beneficiile care le ofera. „Dino Parc” sau parcul cu dinozauri,  localizat foarte aproape de Cetatea Rasnov, a fost un alt proiect realizat cu fonduri Regio. Deschis recent, parcul recreativ este prevazut cu foisoare de observatie si studiu, amplasate in arbori, foisoare dotate cu mini-biblioteci, in care vizitatorii, de la mic la mare,  gasesc informatii despre creaturile preistorice. Pe langa cei 45 de dinozauri in marime naturala ce populeaza padurea dintre Rasnov si Poiana Brasov, vizitatorii mai au la dispozitie pentru petrecerea a cateva ore in mijlocul natura, tiroliene, locuri de joaca pentru copii, magazin de suveniruri si multe alte lucruri inedite pentru turistii romani sau straini, mai mici, sau mai mari…

Forumul Comunicatorilor Regio 2015, a fost organizat in perioada 24-26 iunie la Venus-Mangalia, de catre Autoritatea de Management a POR, din cadrul MDRAP. La eveniment au participat membrii Retelei de Comunicatori Regio din toate Agentiile de Dezvoltare Regionala din tara, precum si beneficiari POR din fiecare Regiune. Echipa de comunicatori este coordonata la nivel national de catre d-na Ionela Caprian, din cadrul AMPOR.