Conferinta internationala organizata de ADR CENTRU pentru dezbaterea unor teme importante privind dezvoltarea regionala

  •  Dezvoltarea Urbana Inteligenta. Solutii si bune practici in contextul implementarii Politicii regionale si de coeziune 2014-2020

Ieri a debutat la Alba Iulia, conferinta cu participare internationala privind „Dezvoltarea urbana inteligenta. Solutii si bune practici in contextul implementarii politicii regionale si de coeziune 2014 – 2020”, organizata de Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in cooperare cu Primaria municipiului Alba Iulia si cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Peste 150 de persoane au participat la deschiderea lucrarilor, care au avut loc in Aula mare a Universitatii albaiuliene, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Alba, dl. Ion Dumitrel, a viceprimarului municipiului Alba Iulia, dl. Gabriel Plesa, a doamnei conf. univ. dr. Andreea Muntean presedinta Senatului Universitatii si a managerului de programe la DG Regio din cadrul Comisiei Europene, dl. Koen Delanghe, alaturi de d-na Elena Crangasu reprezentanta MDRAP si dl. Simion Cretu, director general ADR Centru. Aceasta prestigioasa manifestare continua si pe parcursul zilei de 12 noiembrie, fiind dezbatute multe aspecte importante privind cele mai bune solutii de dezvoltare urbana inteligenta.

Reprezentand Comisia Europeana, dl Delange a subliniat ca in perioada de programare 2014-2020, prin Politica de Coeziune a Uniunii Europene, statele membre vor beneficia de un sprijin important pentru a realiza investitii directionate spre dezvoltarea economica, crearea de locuri de munca, eficienta energetica astfel incat sa contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei EUROPA 2020. In acest context, pentru a sublinia implicarea directa in coordonarea directa a procesului de dezvoltare regionala, ADR Centru a initiat si promovat acest eveniment. Planificata pe durata a doua zile Conferinta de la Universitatea albaiuliana, are rol de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operational Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea oraselor romanesti si posibilitatile de finantare ale dezvoltarii urbane.

”Preocuparea constanta a ADR Centru, in mai mult de 16 ani de activitate si mai ales in calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional, este cea de a sprijini comunitatile din Regiunea Centru in gasirea celor mai bune solutii in utilizarea fondurilor europene. Acum, practic este anuntata public lansarea axelor de finantare prin POR 2014-2020, si ne dorim ca fondurile disponibile pentru dezvoltare sa poata fi utilizate optim, avand ca sursa de inspiratie cele mai bune solutii si practici de la nivel european. Vorbim concret cu partenerii nostri despre sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon, sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, sprijinirea regenerarii economice si sociale a comunitatilor defavorizate din mediul urban, dar si despre imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural. Aceasta Conferinta este cel mai important eveniment de informare si dezbatere pentru viitorii beneficiari al Programului Operational Regional 2014-2020 cu privire la politicile europene privind dezvoltarea urbana si posibilitatile de finantare ale dezvoltarii urbane prin POR 2014-2020, precum si un prilej pentru prezentarea unor modele de buna practica, la nivel european si regional in urmatoarele domenii: planificarea dezvoltarii urbane, dezvoltarea economica a oraselor si mobilitate urbana durabila, eficienta energetica si reducerea emisiilor de CO2, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, vorbind despre acest important eveniment organizat de ADR Centru in aceasta toamna, in domeniul derularii fondurilor europene in Regiunea Centru si in Romania.

O parte importanta a sprijinului financiar acordat regiunilor din Romania, prin intermediul Programului Operational Regional 2014-2020 este directionata spre dezvoltarea urbana, orasele si municipiile au fost invitate sa abordeze intr-un mod integrat (luand in calcul toate aspectele dezvoltarii – economic, social, mediu, energie, schimbari climatice, demografie) si inteligent (prin utilizarea tehnologiilor digitale si a celor de informare si comunicare pentru imbunatatirea calitatii si performantei serviciilor publice, reducerea costurilor si a consumului resurselor, inclusiv a dialogului mai activ cu cetatenii) probleme precum eficienta energetica, mobilitatea urbana, problemele de saracie si excluziune sociala a periferiilor etc. Principalii beneficiari ai POR 2014-2020 vor fi autoritatile administratiei publice locale si judetene care vor putea accesa finantarile disponibile pe cel putin 8 din cele 12 axe prioritare ale programului.

In cadrul manifestarii au fost prevazute patru paneluri distincte, cu referire la solutiile de dezvoltare economica si sociala  a oraselor, mobilitatea urbana – o provocare pentru orase, solutiile inteligente pentru eficienta energetica a oraselor, ca si pentru valorificarea durabila a patrimoniului istoric si cultural. Deja primele doua sectiuni au suscitat interes pentru mai mult de 150 de participanti, Aula mare si Sala Senatului Universitatii fiind neincapatoare pentru specialistii si masteranzii care au dorit sa se informeze cu cele mai recente abordari in domeniul dezvoltarii economico-sociale, dar si in privinta imbunatatirii sistemelor de transport. In cadrul Conferintei au fost si vor fi sustinute prelegeri de catre peste 32 de personalitati si experti in dezvoltare urbana de la nivelul Comisiei Europene, ministerelor, agentiilor si institutiilor cu atributii in acest sens de la nivel national, precum si specialisti de la nivelul autoritatilor locale si regionale. Astfel experienta lectorilor, dobandita in ultimii ani, permite participantilor si invitatilor sa-si contureze cadrul in care vor fi pregatite viitoarele proiecte finantate din surse europene.

In cadrul sectiunilor tematice au fost prezentari si discutii referitoare la dezvoltarea urbana, la solutiile posibile pentru dezvoltarea sustenabila a oraselor din Romania, la dezvoltarea industriala bazata pe cercetare, in folosul comunitatilor, la e-guvernare – vazuta ca model pentru dezvoltarea economica inteligenta, toate acestea avand legatura si referire la procesul de dezvoltare urbana inclus in strategiile si documentele de planificare ale Regiunii Centru. Pe de alta parte, tinand cont de prioritatea europeana referitoare la imbunatatirea mobilitatii cetatenilor, cu referire directa la legaturile dintre si din interiorul centrelor urbane cu diversele zone de interes public, in cadrul Conferintei s-au derulat prezentari despre abordarile si solutiile posibile pentru orasele din Romania in elaborarea Planurilor de mobilitate urbana, prin corelare cu abordarea acestor probleme in orasele mici si mijlocii din Germania. De asemenea, au fost dezbatute cateva modele inteligente de gestionare a transportului public din Brasov si proiectele de mobilitate urbana implementate in municipiul Alba Iulia, dar si o abordare cu totul noua a potentialului de dezvoltare a conectivitatii intre localitatile riverane raului Mures. Astazi, in cea de-a doua zi a Conferintei se discuta despre identificarea solutiilor inteligente pentru eficienta energetica a oraselor, prin Planurile de Actiune pentru Energie Durabila, dar si prin prisma contractelor de performanta energetica, pentru eficientizarea energetica a cladirilor si iluminatului public. In paralel, sunt dezbatute temele privind valorificarea durabila a patrimoniului istoric si cultural, cu exemplificari de la nivelul municipalitatilor din Sibiu, Sfantu Gheorghe, Alba Iulia si Rasnov, dar si cu legaturi la experienta germana sau maghiara in domeniu.

Vom reveni cu amanunte, precum si cu prezentarile sustinute de lectorii invitati.