Több mint 4,6 millió lejes beruházás Sepsiszentgyörgy egy tömbházának energetikai rehabilitációjába

A Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád, illetve a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója, Simion Crețu által elektronikusan aláírt, új támogatási szerződés révén a város 60 háztartása élvezi majd a hőszigetelési és energiahatékonyságra vonatkozó munkálatok hasznát. A projekt teljes összegéből 2,6 millió lejt tesznek ki a Regio Program vissza nem térítendő alapjai, amelyek által biztosítják az alacsony szén-dioxid-kibocsátásra alapozó gazdaságra való áttérést, illetve a lakók közköltségének csökkentését.

 A projekt adatai:

A Gödri Ferenc utca 5-ös számú tömbháza A, B, C, D és E lépcsőházának hőszigetelési munkálatai című projekt összértéke 4.677.421,36 lej, amelyből 2.641.804,65 lejt Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a projekt kedvezményezettje vissza nem térítendő támogatásként hívott le. Az alapokat a 2014-2020-es időszakra szóló Regionális Operatív Program keretiből különítik el a 3.1-es befektetési prioritásra, vagyis a közinfrastruktúra, középületek és lakótömbök energiahatékonyságának, okos energiahasználatának és az újratermelődő energiaforrásokra épülő fogyasztásának támogatására, a lakóépületekre vonatkozó A folyamat keretében. A projekt megvalósításának határideje: 2023 júniusa.

„A tömbház rehabilitációs projektje egyfelől megtakarítást jelent az ott lakó valamennyi család kasszája számára, másfelől tisztább levegőt és korszerűbb épületküllemet a lakók és a városháza javára. A régióban mindenütt látható régebbi épületek nagy energiafogyasztást generálnak, és ezzel együtt magas költségeket is, különösen azokban a térségekben, ahol a hőmérsékleti értékek is alacsonyok. A projekt közvetlen kedvezményezettjei, a Gödri Ferenc utca tömbházának 100 lakója mellett a beruházás haszonélvezője a város több mint 60 ezer lakosa is. Ez a projekt azok közé, a sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal által aláírt városfejlesztési projektek közé sorolható, amelyek célkitűzése az életszínvonal javítása, a társadalmi, egészségügy, illetve közúti biztonság növelése, egyszersmind a város vonzerőjének növelése.  A Regio program kereteiből elkülönített alapok révén a városban olyan projektek vannak folyamatban, amelyek a tömbházak hőburkolati munkálataira, a korszerű és hatékony közszállítás fejlesztésére, parkrendészeti munkálatokra és sportpálya létrehozására, az ívóvízhálózat bővítésére vonatkoznak. A projektek, amelyeknek összértéke több mint 195 millió lej, hozzájárulnak Sepsiszentgyörgy lakói életminőségének növeléséhez” – nyilatkozta Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A befektetés leírása:

A felújítási projektbe foglalt tömbházat az 1977-1978-as években építették, és az akkor használt építkezési technikáknak köszönhetően a létesítménynek igencsak magas az elsődleges energiafogyasztási igénye. A hőrehabilitációra vonatkozó munkálatok kedvező, hosszútávú hatással lesznek a környezetre és az energiaforrásokra, illetve a projekt elsőrendű kedvezményezettjeire is.

Jelenleg a külső falak, az épület felső szintje, berendezései és alsó szintje az alapvető statikai követelményeknek sem felelnek meg, szükséges az épület hőszigetelése. A világítórendszer elavult és csupán a magas fogyasztású égők használatát teszi lehetővé, a szellőzőoszlop megrongálódott és nem biztosítja az épület megfelelő szellőztetését. Az eredeti, külső asztalosipari elemek fából készültek, az ablakrámáknak pedig közel 75%-át műanyagból készült keretre és hőszigetelt ablakra cserélték, azonban nem rendeltek hozzá megfelelő szellőztetési megoldásokat.

A projekt költségvetéséből tervezett főbb beavatkozások az épület átlátszatlan részének, ablak- és ajtónyilásainak, illetve talapzatának hőszigetelésére vonatkoznak. Ugyanakkor növelik majd a belső falak, illetve a lépcsőház fő- és hátsó bejárati folyósójának, valamint mennyezetének hőellenállását is bevonatréteggel és hőszigetelő vakolattal.  Valamennyi ablaktokot kettős üvegezésű ablaktokra cserélik.  Ugyancsak a projekt költségvetéséből valósítják meg azoknak az épületelemeknek a javítási munkálatait, amelyek omlásveszélyt jelentenek vagy amelyek miatt az épület nem láthatja el megfelelően a rendeltetését, továbbá felújítják az esővíz gyűjtő- és elvezetőrendszerét az épület tetőteraszán, rehabilitálják a ventilációs és szellőztetőrendszert. Eltávolítják az épület homlokzatára és teraszrészeire szerelt berendezéseket, amelyeket a munkálatok befejezése után visszahelyeznek a helyükre. A felújított részeken kőművesmunkálatokat végeznek a homlokzaton és belső terekben is, a lakások szellőzőrendszerét is megjavítják, illetve a védőjárdákat. A projektbe belefoglalták továbbá napelemek feleszerelését is, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a közköltségek csökkentéséhez.

A projekt célkitűzéseire vonatkozó részleteket a mellékelt Technikai adatlapról lehet megtudni.

A román nyelvű tájékoztató linkje: http://regio-adrcentru.ro/investitii-de-pe-sfantu-gheorghe-2/