Kedvezőbb oktatási feltételek a Maros megyei Kerelőszentpál község 530 diákjának

Négy évnyi befektetés következtében – amelyet a 2014-2020-as Regionális Operatív Program  10.1-es prioritási tengelyének vissza nem térítendő alapjaiból hívtak le – a Maros megyei Kerelőszentpál község Polgármesteri Hivatala nyilvánosan bemutatta az öt tanügyi intézménybe eszközölt beruházásait, amelyek célja az oktatás minőségének növelése a közösség több mint 530 diákja számára, akik a Kerelőszentpál (a községközpont két oktatási intézményét, illetve Kerelő, Mezőszentmargita és  Búzásbesenyő települések általános iskoláit  látogatják. Az említett épületek munkálatai befejezésének szentelt eseményre Kerelőszentpál Polgármesteri Hivatala meghívta a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, a Maros Megyei Tanács, illetve a Központi Regionális Fejlesztési Ügynöksége vezetőségét, akik a média képviselőivel és egyéb meghívottakkal együtt látogatták meg a megvalósult projektek helyszíneit.  

Simon István polgármester a nagy román oktató Spiru Haret gondolatának égisze alatt szervezete meg a dokumentációs és bemutató rendezvénysorozatot, miszerint „Amilyen az iskola képe ma, olyan lesz holnap az országé.” Az esemény meghívottjai között volt Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Mara-Cristina Togănel prefektus, Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács, illetve a Központi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója,  Kedei Pál-Előd kerelőszentpális iskolaigazgató, illetve a helyi közigazgatás több más képviselője, továbbá azok a szakértői csoportok, amelyek közreműködtek a Kerelőszentpál község tanügyi intézményeinek korszerűsítése című projekt megvalósításában.

A 2014-2020-as REGIO Program keretében finanszírozott projekt megvalósítása érdekében – amely a helyi oktatási és képzési infrastruktúra fejlesztését eredményező beruházások közé illeszkedik a kötelező oktatásra vonatkozó pályázati felhívás szerint – Kerelőszentpál község vezetői egy szerződésmellékletben kiegészítették a projekt összértékét 8,4 millió lejről több mint 11,85 millió lejre. Így a kedvezményezett hozzájárulása is nőt a beruházás el nem elszámolható költségeinek keretében – 51 ezer lejről több mint 3,48 millió lejre. A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által nyújtott és koordinált vissza nem térítendő támogatás összege 8,2 millió lej, azaz több mint 1,76 millió euró volt a támogatási kérelem benyújtásának hónapjában érvényes InforEuro árfolyam alapján.

A Kerelőszentpál községi Dósa Dániel Általános Iskolában tett látogatás résztvevői láthatták amint egy európai projekt biztosította az öt tanügyi intézmény épületeinek korszerűsítését a községben, annak érdekében, hogy az oktatási rendszer minősége javuljon és a tanítási tevékenységekhez szükséges feltételeket biztosítani lehessen, ezáltal pedig növekedjen az iskolalátogatási arány a kötelező oktatásban.

Az öt tanügyi intézmény mindenikében kicserélték az ajtókat és ablakokat, beltéri javítási munkálatokat eszközöltek, amelynek keretében a padlót, a falakat és a mennyezetet javították ki az épületek  energiahatékonyságának növelésére. Ebből a célból a falakat és a padlást hőszigetelték bazaltgyapot lapokkal és extrudált polisztirol lapokkal. Valamennyi beavatkozás alatt álló iskolában felújították a villanyhálózatot, a világítótesteket lecserélték magas energiahatékonyságúakra és hosszú élettartamúakra. A kerelői és mezőszentmargitai iskolában új központi fűtéshálózatot építettek ki, és minden épületre napelemeket szereltek fel a folyóvíz felmelegítésére.

A kerelői általános iskola épületét bővítették és egy új emeletet építettek hozzá, ahol új tantermeket, fürdőszobákat, egy műszaki teret és öltözőket alakítottak ki. A kerelői iskola alsó tagozatának épületét szintén bővítették és beltéri mellékhelyiségeket alakítottak ki, a szentpáli I-IV. osztályos Általános Iskolában egy tornatermet alakítottak ki öltözőkkel és kapcsolódó tárolóhelyiségekkel, és kialakítottak ki új hőközpont helyiségét is. A kerelői és szentpáli iskolákban új, egészében elkerített és tornaszerekkel kiegészített sportpályát alakítottak ki. Valamennyi beruházás esetében tűzjelző-, és oltóberendezéseket szereltek fel, a felújított épületeket iskolabútorokkal, tanszerekkel, informatikai eszközökkel, irodai és egyéb felszerelésekkel látták el. Mind az öt építmény esetében külső térrendezési munkálatokat is végeztek, járdákat és közlekedési felületeket létesítettek.

„A helyszínen láthattuk, mit sikerült megvalósítani európai projekt révén Kerelőszentpálon. Az öt oktatási egységben összesen több mint 530 diák és 65 oktató tevékenykedik, illetve kisegítő személyzet is dolgozik.  A Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség által koordinált és strukturált alapoknak köszönhetően mostantól a község iskolái készen állnak arra, hogy jó minőségű oktatási feltételeket kínáljanak. A Központi Régióban sok olyan vidéki kisváros van, amely eldöntötte, hogy él ezzel a lehetőséggel: vissza nem térítendő európai pénzügyi alapokat juttat az oktatás tárgyi javainak javítására. Regionális szinten jelentős lefedettséggel rendelkezünk a lehívott források tekintetében, amelyek nem bizonyultak elegendőnek az e területen megmutatkozó magas forrásigényhez mérten. 51,54 millió lej állt rendelkezésünkre, miközben ezen a területen leszerződött 92 projekt összértéke meghaladta az 505 millió lejt, azaz közel 110 millió eurót. Ezek a beruházások most fejeződnek be, és ha csak a régió települései oktatási színvonalának növelésére irányuló támogatási igényekről beszélünk, akkor 60 projektet kell említenünk összesen több mint 51 millió euró értékben. Láthattuk itt, Kerelőszentpálon is, hogy a rendelkezésre álló források hogyan tehermentesítik a helyi költségvetést, növelik a polgárok bizalmát a közigazgatás tevékenységei iránt, ugyanakkor a diákok és a szülők oktatás iránti érdeklődését is. A tanügyi intézmények korszerűsítésével most már azt is látjuk, hogy a REGIO Program által finanszírozott projekt konkrét célja minden bizonnyal megvalósul, ez pedig korai és a kötelező oktatás optimális feltételeinek biztosítása, mindemellett pedig a vele járó fenntartási költségek csökkentése az épületek energiahatékonyságának biztosítása által. Hangsúlyozom, hogy a 2021-2027-es időszakban, amelyben a Központi Régió Programja megvalósításában menedzsment hatósági hatáskörrel rendelkezünk, összesen több mint 54,4 millió euró összegű beruházást koordinálunk az oktatási infrastruktúra fejlesztésére”, jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.