Ecouri privind Inaugurarea Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles

Intalnirile delegatiei Regiunii Centru si ale membrilor Organismului Intermediar pentru POR 2007-2013 „REGIO” din cadrul ADR Centru cu reprezentantii DG Regio.

Regiunea Centru, prin intermediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, a inceput inca de anul trecut demersurile necesare deschiderii primului birou de reprezentare al unei Regiuni din Romania la Bruxelles. Aceasta initiativa reprezinta valorificarea unei indelungate relatii de parteneriat, dezvoltata de catre Regiunea Centru si Landul Brandenburg, partenerii germani gazduind si sprijinind, in baza bogatei lor experiente, activitatea biroului nostru de reprezentare pe langa Uniunea Europeana.

La aniversarea a 3 luni de activitate a acestui birou, in data de 7 aprilie 2008, prin decizia Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, prin eforturile Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru si beneficiind in continuare de sprijinul reprezentantilor Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg, prezenta Regiunii Centru la Bruxelles a fost afirmata in mod public prin evenimentul de Inaugurare oficiala a Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles.

Cu aceasta ocazie, o delegatie a Regiunii Centru compusa din: doamna Emoke Lokodi – Presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru si Presedinte al Consiliului Judetean Mures, domnul Florin Teodor Marginean – Vice-presedinte al Consiliului Judetean Alba, domnul Simion Cretu – Director General ADR Centru, doamna Maria Ivan – Director OI POR – ADR Centru, domnisoara Adriana Muresan – Director adjunct OI POR – ADR Centru, dl Nicolae Marginean – sef Serviciu Relatii publice si Marketing din cadrul ADR Centru, domnul Florin Danoaie – Director Executiv Asociatia Tara Vinului Alba, domnul Ioan Buia – Director Complex Vinificatie al SC Jidvei SA, doamna Birgit Schliewenz – Expert Twinning si asistentul sau, domnul Catalin Stanciu; a realizat o vizita la Bruxelles, pentru a reprezenta Regiunea Centru in cadrul acestui eveniment, alaturi de dl. Laurentiu David, reprezentantul oficial al Regiunii in capitala Belgiei.

Una dintre cele mai importante intalniri de lucru a reprezentat-o vizita la sediul Unitatii pentru Romania a Directoratului General pentru Politici Regionale din cadrul Comisiei Europene, acolo unde delegatia Regiunii Centru a fost intampinata de catre domnul Anastassios Bougas, Sef al Unitatii pentru Romania, asistat de catre adjunctul sau, domnul Alessandro Rainoldi si cei doi desk officers din cadrul unitatii, doamna Aura Raducu si domnul David Sweet.

Discutiile purtate in cadrul acestei intalniri au avut ca scop informarea reciproca asupra stadiului si obiectivelor Programului Operational Regional (POR) 2007-2013 pentru Romania si, in special, pentru Regiunea Centru, domnul Bougas, accentuand faptul ca in cadrul acestui program nu se pune in mod necesar problema absorbtiei, ci, mai degaraba, trebuie avute in vedere importanta, impactul si capacitatea proiectelor propuse si selectate spre finantare de a genera dezvoltarea semnificativa a zonei unde sunt implementate. Astfel, in viziunea oficiala a DG Regio, in Romania, Agentiile pentru Dezvoltare Regionala trebuie sa se asigure ca proiectele depuse sunt evaluate in conformitate cu cerintele procedurale si, cel mai important, nu exista cazuri de conflicte de interese. Cu alte cuvinte, domnul Bougas a subliniat ca acest program european trebuie sa genereze dezvoltare regionala durabila si nu trebuie sa fie franat de nici un fel de imixtiune a vreunor factori exteriori, nici din domeniul politic si nici din cel administrativ.

In raspuns la aceste observatii, reprezentantii delegatiei Regiunii Centru au oferit echipei conduse de catre domnul Bougas informatii cu privire la proiectele deja depuse si evaluate, la situatia proiectelor aflate in portofoliu, precum si cu privire la strategia de dezvoltare a Regiunii Centru. De asemenea, Unitatea pentru Romania a fost asigurata de faptul ca la nivelul ADR Centru nu se pune sub nici o forma problema conflictului de interese, deoarece procedurile de informare si publicitate a POR, precum si cele de evaluare si selectie sunt respectate foarte strict.

In finalul acestei intalniri, domnul Anastassios Bougas a dorit sa felicite Regiunea Centru pentru faptul ca este prima regiune din Romania care a deschis un birou de reprezentare la Bruxelles, aceasta realizare demonstrand ca dezvoltarea regionala a devenit un concept concret si nu doar o teorie in aceasta parte a Romaniei.

Receptia de Inaugurare a Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles a fost cea care a consfintit interesul pentru recunoasterea europeana a identitatii specifice centrului tarii noastre. In cadrul receptiei au fost subliniate elementele de promovare economica, turistica si culturala, materializate prin standuri de promovare turistica, exponate artizanale traditionale, dar mai ales prin degustarile de vinuri si delicatese culinare, specifice Regiunii Centru.

Invitatilor Regiunii Centru li s-a oferit astfel posibilitatea sa cunoasca Regiunea Centru in splendoarea specificului sau socio-economic si cultural, si de asemenea sa ia contact direct cu reprezentanti si personalitati de la nivelul Regiunii Centru.

Beneficiind de prezenta si discursurile unor inalte personalitati precum Excelenta sa, Comisarul European pentru Multilingvism – Leonard Orban, Excelenta sa, Ambasadorul Romaniei la Uniunea Europeana – Lazar Comanescu, Directorul adjunct al Departamentului pentru Afaceri Europene si Internationale din cadrul Cancelariei de Stat a Landului Brandenburg – Wolfgang Balint, Presedintele Consilului pentru Dezvoltare Regionala – Edita Emoke Lokodi si Directorul General al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru – Simion Cretu, evenimentul de inaugurare a Biroului de Reprezentare al Regiunii Centru la Bruxelles a dobandit o atentie si un impact important, atat la nivelul institutiilor Europene si al diverselor entitati de la nivel European reprezentate la Bruxelles, cat si la nivel autohton prin intermediul unei puternice si favorabile mediatizari.

Ca si o concluzie a parcurgerii de catre delegatia Regiunii Centru a intregii agende a zilei de 7 aprilie 2008, data ce marcheaza in mod oficial si istoric prezenta primei Regiunii romanesti in capitala Europei, poate fi afirmat faptul ca realizarea acestui eveniment a constituit o actiune de lobby de inalt succes, cunoasterea si recunoasterea Regiunii Centru ca prezenta permanenta la Bruxelles, pe langa Uniunea Europeana, urmand din acest moment sa fie dublata de un efort consistent si calitativ de promovare a imaginii, proiectelor si intereselor Regiunii Centru.