Analiza regionala privind stadiul absorbtiei fondurilor alocate Regiunii Centru

Reprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru, impreuna cu membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru si reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru au discutat, azi 13 iunie, la Sfantu Gheorghe, despre stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Intalnirea de lucru desfasurata in Sala mare de sedinte a Consiliului Judetean a fost condusa de catre domnul Tamás Sándor, in calitate de presedinte al CDR Centru dar si al CJ Covasna.

Situatia implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pentru anul 2012. Pe parcursul lucrarilor au fost dezbatute informarile referitoare la sedinta Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional din 28-29 mai 2013, dar si la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, care este un instrument european de cooperare macroregionala.

Tinand cont de rezultatele programului REGIO in regiunea noastra, dar si de informarea privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiune, au fost dezbatute activitatile derulate in vederea pregatirii Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participantii au fost informati de modul cum decurg reuniunile grupurilor de lucru judetene, care colecteaza, chiar in aceasta perioada, date pentru pregatirea portofoliului de proiecte regional. Dupa cum se stie, ADR Centru a publicat spre consultare prima versiune de lucru a Strategiei de Dezvoltare Regionala, document de baza pentru pregatirea portofoliului regional de proiecte.

Un alt punct important al reuniunii de la Sfantu Gheorghe l-a constituit dezbaterea posibilitatii de finantare a unui nou proiect in cadrul domeniului major de interventie 3.3. la nivelul Regiunii Centru, pentru achizitionarea unor autospeciale de interventie pe timp de iarna (autosenilete pentru zapada). In cadrul acestei intalniri de lucru au fost discutate Raportul executiei bugetare a ADR Centru pentru anul 2012, insotit de Raportul Comisiei de Cenzori si Raportul de audit pentru anul trecut.

„Toti participantii au apreciat preocuparea noastra privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de Uniunea Europeana si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Numarul de proiecte contractate in regiunea noastra, in cadrul Programului Operational Regional, a ajuns acum la 384, prin care se solicita peste 475 milioane euro. Avem finalizate 167 proiecte si am platit deja beneficiarilor aproape 175 milioane euro, in urma procesarii cererilor de prefinantare si a celor de rambursare. Practic, gradul de absorbtie al fondurilor alocate prin acest program a depasit procentul de 40%. Intalnirile noastre de lucru urmaresc realizarea proiectelor, derularea achizitiilor si a lucrarilor specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor. Obiectivul acestei reuniuni a fost de a asigura programarea si absorbtia eficienta a fondurilor europene destinate dezvoltarii regionale in perioada de programare de dupa anul 2013. Consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru reprezentantii administratiei publice locale, pentru ca am identificat si analizat posibilele probleme care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene, in asa fel incat sa le rezolvam eficient”, a declarat, la incheierea lucrarilor, doamna Maria Ivan, director Organism Intermediar pentru implementarea Programului REGIO in cadrul ADR Centru.

Detalii ale tuturor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, link: http://regio.adrcentru.ro/Lista.aspx?t=PORListaProiecte.