Suspendarea depunerii de proiecte pe DMI 5.2 in Regiunea Centru din 20 august 2013

Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional 2007-2013 (AM POR) a emis Instructiunea 108 privind modificarea procesului de evaluare, selectie si contractare pentru proiectele depuse in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Aceasta instructiune introduce masuri de urgentare ale procesului de evaluare, selectie si contractare pentru toate proiectele care cad sub incidenta Ajutorului de Stat regional, inclusiv de minimis, depuse in cadrul Programului Operational Regional 2007 – 2013 pe DMI 4.1, 4.3, 5.2, in vederea finalizarii etapei de contractare a acestora pana la data de 31 decembrie 2013.

Instructiunea nr. 108/2013 prevede termene si etape clare pentru proiectele aflate in procedura de evaluare/ selectie/contractare si stabileste ca din 20 august 2013, orele 16.00 vor fi suspendate toate depunerile de proiecte care cad sub incidenta ajutorului de stat regional pentru toate regiunile, indiferent de procentul existent al alocarii regionale, de gradul de depasire sau nedepasire al acestuia. Vor fi selectate cererile de finantare care pot prezenta documentatia completa a proiectului tehnic, imediat dupa finalizarea etapei de evaluare tehnica si financiara, in cadrul etapei de conformitate si eligibilitate, pana cel tarziu 16 septembrie 2013. Proiectele tehnice depuse, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala/ Organismului Intermediar, dupa data de 16 septembrie 2013 nu vor mai fi verificate, iar solicitantul va fi notificat asupra respingerii cererii de finantare.

Concret, pentru Regiunea Centru, acest lucru se traduce prin suspendarea, incepand cu data de 20 august 2013, orele 16.00, a depunerii de proiecte pe DMI 5.2 – Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice.
Pana la data de 21 iunie 2013, la nivelul Regiunii Centru au fost depuse 86 proiecte pe DMI 5.2, in valoare totala de circa 208 milioane euro, prin care se solicita peste 119 milioane euro ca finantare nerambursabila. In regiunea noastra sunt semnate 21 contracte de finantare prin programul REGIO pe acest domeniu. Acestea au o valoare totala de peste 72 milioane euro si solicita 36,29 milioane euro finantare nerambursabila, respectiv 96% din bugetul de 37,84 milioane euro alocat. In scurt timp vor fi contractate inca 2 proiecte, in valoare totala de 2,83 milioane euro, in timp ce alte 7 proiecte, cu valoarea totala de circa 10,4 milioane euro, se afla in faza de evaluare.

Instructiunea AM POR nr. 108/2013 prevede ca etapa de vizita la fata locului se va desfasura concomitent cu etapa de verificare a conformitatii proiectului tehnic si, in cazul in care se constata necesitatea revizuirii unor sectiuni din cererea de finantare, Organismul Intermediar va notifica solicitantul cu privire la acest aspect, iar documentele respective vor fi preluate la vizita la fata locului. Completarile solicitate in timpul etapei de vizita la fata locului vor fi trimise nu mai tarziu de 24 octombrie 2013, in caz contrar, solicitantul va fi exclus din procesul de evaluare, selectie si contractare. In cazul in care etapa de vizita la fata locului nu se poate organiza inainte de data de 4 octombrie 2013, solicitantul va pierde dreptul la finantare. Totodata, incepand cu data de 16 septembrie 2013, termenul de depunere a unei contestatii de catre beneficiarii nemultumiti de rezultatul procesului de selectie, scade la 15 zile calendaristice, termen calculat de la data primirii notificarii de respingere din partea Ol.
Pentru DMI 4.3, in cazul in care proiectele din lista de rezerva ce se incadreaza in limita a 110% din alocarea regionala (actualizat cu economiile de la: contractele finalizate, debite stabilite de AMPOR pentru proiectele in implementare si contractele reziliate situatie calculata la data prezentei instructiuni), se va realiza inclusiv etapa de vizita la fata locului, pe raspunderea solicitantului, pentru eventuale disponibilizari de fonduri.

Ultima documentatie aferenta unui contract de finantare caruia i se aplica prevederile Instructiunii AMPOR nr 108/2013 se va transmite la Autoritatea de Management pana cel tarziu la data de 31 octombrie 2013.