ADR Centru a finalizat procesul de contractare a proiectelor REGIO pentru centrele urbane din Regiunea Centru

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a semnat in aceasta saptamana contractul destinat investitiilor pentru reabilitarea cailor de circulatie din municipiul Toplita, judetul Harghita. Proiectul, in valoare totala de aproape 10 milioane euro, face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al municipiului Toplita si a fost depus spre finantare la sediul ADR Centru din Alba Iulia, in cadrul Axei Prioritare 1 a Programului Operational Regional, DMI 1.1 – Planuri Integrate de Dezvoltare Urbana, sub-domeniul Centre urbane. Odata cu acest eveniment ADR Centru a finalizat procesul de contractare a fondurilor Regio alocate dezvoltarii urbane pentru orasele cu o populatie intre 10.000 si 100.000 locuitori.

PIDU Toplita mai include doua proiecte, contractate la sfarsitul lunii septembrie 2011, prin care se solicita spre finantare nerambursabila peste sase milioane lei, pentru modernizarea centralei termice de pe strada Borsecului si refunctionalizarea acesteia in centrul social integrat, precum si pentru intarirea sigurantei publice prin instalarea de camere de supraveghere.
Proiectul „Modernizarea strazilor din Municipiul Toplita judetul Harghita, in vederea dezvoltarii cailor de circulatie”, are o valoare totala de peste 42,5 milioane lei, din care suma nerambursabila solicitata este de aproape 33 milioane lei. Aceasta cerere de finantare constituie structura de baza a PIDU Toplita, care este completat de proiectele cu tematica sociala, pentru asigurarea dezvoltarii urbane integrate.

Prin acest proiect se urmareste cresterea mobilitatii locale, pentru cresterea accesibilitatii functiilor administrative, sociale, comerciale si de recreere care se gasesc in zona de actiune urbana. Obiectivele specifice ale proiectului sunt cresterea calitatii vietii in zonele de locuit prin dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona urbana, crearea unui mediu adecvat pentru relansarea economica a localitatii, precum si asigurarea egalitatii de sanse – diminuarea segregatiei sociale prin crearea unei infrastructuri rutiere adecvate cerintelor de mobilitate locala. Prin acest proiect, municipalitatea din Toplita va moderiza 41 de strazi, in lungime totala de peste 17,2 kilometri, lucrarile urmand a se finalize in termen de 36 de luni.

„Am completat, prin semnarea acestui proiect, harta finantarilor nerambursabile prin programul Regio pentru centrele urbane din Regiunea Centru. La finalizarea proiectelor contractate, municipiile care-si dezvolta Planurile Urbane Integrate – printre care este si Toplita – isi vor schimba imaginea, atat pentru localnici, cat si pentru turisti. De acum, sunt pregatite toate conditiile pentru a atrage alte investitii pe baza PIDU, deoarece la Alba Iulia, Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Toplita vor fi investite peste 66 milioane euro fonduri nerambursabile, prin cele 18 proiecte contractate spre finantare prin programul Regio. Acum ne preocupa concretizarea acestor proiecte, pentru a se sublinia sprijinul de care autoritatile locale beneficiaza prin Programul Operational Regional. Ne vom concentra munca de echipa si colaborarea dintre institutiile noastre pentru finalizarea cu succes a tuturor proiectelor si absorbtia judicioasa a fondurile publice. Ulterior, pe baza experientei dobandite vom atrage alte fonduri, care vor duce la cresterea numarului locurilor de munca si care vor genera venituri sigure, stabilitate sociala si, nu in ultimul rand, prestigiu pentru orasele Regiunii Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.