Din fondurile nerambursabile Regio se ridica – Un nou centru social pentru varstnicii din comuna Sanpaul, judetul Mures

Accesul egal al persoanelor in varsta la servicii sociale de calitate va fi garantat in comuna Sanpaul, judetul Mures, printr-un nou centru social ce se va ridica din fondurile Programului Operational Regional, derulat la nivelul Regiunii Centru prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Contractul de finantare al proiectului “Infiintarea unui nou centru social pentru persoane varstnice in satul Valea Izvoarelor, comuna Sanpaul, judetul Mures”a fost semnat in 10.11.2011, de catre domnul Simion Istvan, primarul comunei Sanpaul si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Proiectul are o valoare totala de 3,46 milioane lei, din care 2,57 milioane lei reprezinta valoarea fondurilor nerambursabile solicitate, iar diferenta pana la valoarea totala reprezinta contributia beneficiarului la bugetul proiectului si TVA. Fondurile nerambursabile alocate contractului de finantare sunt solicitate din bugetul regional al Programului Operational Regional, prin domeniul major de interventie 3.2. Pe parcursul celor 30 de luni prevazute ca fiind necesare pentru implementarea proiectului, vor fi intreprinse lucrari de constructie pentru ridicarea si extinderea, pe o suprafata de 1197 mp, a unui centru social modernizat ce va fi dotat cu echipamente moderne. Infiintarea acestui centru social rezidential, destinat persoanelor varstnice aflate in situatii de risc din satul Valea Izvoarelor, va duce la crearea unor noi locuri de munca si va creste numarul de persoane varstnice ce vor beneficia de servicii sociale de calitate, vor fi consiliate psihologic, asistate social si ingrijite.

„Dupa cum se poate observa, prin fondurile Programului Operational Regional urmarim dezvoltarea Regiunii Centru fie in punctele vulnerabile, fie in domeniile considerate prioritare, pentru ridicarea gradului de bunastare al comunitatii. Cu totii beneficiem, sau vom beneficia, intr-un fel sau altul, de servicii sociale, iar alocarea fondurilor nerambursabile pentru acest tip de servicii, in mod echilibrat, demonstreaza preocuparea Uniunii Europene pentru creşterea calitatii vietii. Prin imbunatatirea calitatii infrastructurii serviciilor sociale promovam egalitatea de sanse, nediscriminarea si oferim logistica necesara pentru mentinerea unui stil de viata activ si prestarea unor servicii la standarde europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Un numar de 18 centre sociale si de recuperare neuropsihiatrica se reabiliteaza in Regiunea Centru in aceasta perioada din fondurile alocate Regiunii Centru prin domeniul major de interventie 3.2 ce prevede reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Bugetul contractat, de 7,65 milioane euro fonduri nerambursabile, este destinat extinderii şi dotarii spatiilor, in special a celor destinate tratamentului, recuperarii şi reabilitarii din cadrul centrelor, dar si pentru crearea unor spatii de relaxare.