Peste 90 milioane euro fonduri nerambursabile contractate pentru dezvoltarea oraselor din Regiunea Centru

Sapte orase din Regiunea Centru au contractat peste 90 milioane euro fonduri nerambursabile, derulate prin ADR Centru, pentru reabilitarea infrastructurii urbane, imbunatatirea serviciilor, inclusiv a celor sociale, precum si pentru dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului. Proiectele sunt finantate din bugetul Programului Operational Regional, alocat Regiunii Centru prin Axa Prioritara 1 – „Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor – poli urbani de crestere”.

Transformarea principalelor orase din regiune in poli de crestere economica, prin crearea unui mediu social sigur si dezvoltarea unor centre de atractie pentru investitorii locali si straini, se va realiza prin repararea strazilor din orase, reabilitarea de centre sociale, instalarea unor sisteme de supraveghere, crearea si amenjarea unor spatii verzi, dar si reabilitarea unor centre si cladiri istorice.

“Primariile municipiilor Alba Iulia, Brasov, Tirgu Mures, Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Toplita au semnat pana in prezent 27 de contracte de finantare pentru investitii, ce urmaresc cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca. Sunt proiecte in valoare totala de peste 117 milioane euro, care sustin administratiile locale in munca lor de a asigura cetatenilor un climat sigur si de incredere pentru a-si dezvolta activitatea. Regiunea Centru este prima din tara in care s-a finalizat deja un proiect dezvoltare urbana. ADR Centru, in calitate de organism intermediar al Programului Operational Regional, urmareste implementarea si finalizarea cu succes a acestor proiecte, pentru atingerea scopului programului“, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte 58 de milioane euro mai sunt disponibile spre contractare pentru orasele Brasov, Sibiu si Toplita. Prin proiectele contractate pana in prezent se reabiliteaza un numar de 77 de strazi in lungime de 43 km si se vor amenaja 89 mii mp de cai de acces si pasaje modernizate. Biciclistii vor avea piste de peste 31 mii mp construite pentru a putea circula in siguranta, iar pentru pietoni se va construi si dota un sistem pietonal de peste 79 mii mp. Copiii si cetatenii din cele 7 orase se vor bucura de transformarea a peste 8 mii mp de spatiu degradat si neutilizat in spatii verzi in care se pot desfasura diverse activitati recreationale. Pentru cei de varsta a treia se reabiliteaza si doteaza 5 centre sociale.

Localizarea exacta a proiectelor, fondurile alocate si destinatia lor le puteti afla prin accesarea site-ului ADR Centru – www.regio-adrcentru.ro, Harta proiectelor sau prin accesarea sectiunii Lista proiecte finantate.