Seminarii de informare si instruire pe proiecte de mediu finantate din fonduri Phare

Miercuri, 27 august 2008, si respectiv joi, 28 august 2008, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat doua sesiuni de informare si instruire pentru potentialii beneficiari care au depus cereri de finantare pe scheme de finantare Phare. Primul seminar s-a adresat solicitantilor de fonduri in cadrul Programului Phare 2006 CES – „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu”. Al doilea eveniment a vizat instruirea beneficiarilor de finantari prin Programele Phare 2005 cu privire la cele mai intalnite probleme in implementarea proiectelor.

Prin grantul dedicat investitiilor pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu ADR Centru are disponibil pentru finantare un buget de 4.575 milioane euro, din care 3.4312 milioane reprezinta fonduri Phare nerambursabile. Fondurile sunt acordate proiectelor ce vizeaza activitati in domeniul gestionarii deseurilor, precum si cel al gospodaririi apei si a apelor uzate. Seminarul de miercuri a vizat pregatirea celor cinci beneficiari, ale caror proiecte au obtinut cele mai bune punctaje in urma evaluarii si care vor beneficia de finantare pentru proiectele depuse. Evenimentul s-a derulat incepand cu ora 11.00, in Sala de Sedinte din sediul ADR Centru si au participat reprezentanti ai institutiilor administratiei publice care primesc finantare in cadrul programului mai sus mentionat – respectiv din orasul Baia de Aries (Alba), comuna Recea (Brasov), municipiul Sighisoara (Mures) si orasul Cisnadie (Sibiu). La discutii au mai fost prezenti reprezentanti ai APM Alba.

Pe parcursul intalnirii au fost discutate probleme legate de scopul vizitei de verificare in teren si documentele care urmeaza sa fie completate de catre solicitanti. Managerii de proiect au fost informati despre rolul documentelor care certifica contributia locala, precum si despre declaratiile beneficiarului de finantare nerambursabila si a partenerului acestuia. In cursul intrevederii, expertii ADR Centru au pus accent pe identificarea financiara si atestarea fiscala a solicitantilor de finantare, importanta deoarece atesta faptul ca organizatia nu are datorii fiscale. In cadrul seminarului au fost abordate si chestiuni referitoare la bugetul alocat proiectului, precum si la toate documentele necesare etapei de contractare.

 
Cel de-al doilea eveniment a fost dedicat instruirii generale a beneficiarilor din Programul Phare 2005 CES. In primul rand a fost analizata schema de granturi „Asistenta IMM pentru achizitionarea de servicii de consultanta in afaceri”, cu privire la caracteristicile programului, la procedurile de implementare si la stadiul actual al proiectelor, iar ulterior s-a discutat despre doua sisteme de finantare „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului public in sectoarele prioritare de mediu” si respectiv „Schema de investitii pentru sprijinirea initiativelor sectorului privat al IMM in domeniul gestionarii deseurilor“. In cursul evenimentului, derulat pe parcursul a cinci ore, s-a discutat despre implementarea corespunzatoare a proiectului, despre procedurile de achizitii si despre masurile ce se impun pentru buna implementare in continuare a proiectelor.

„In acest moment putem spune ca derularea Programelor Phare, prin care s-a oferit asistenta financiara Romaniei inainte de integrarea europeana se apropie de sfarsit. Aceste scheme de granturi, destinate administratiei publice locale din orasele si comunele cu mai putin de 50.000 locuitori, dar si mediului de afaceri, au trezit mult interes. Ne bucuram, totusi, ca atat autoritatile cat si oamenii de afaceri au inteles importanta acetei forme de sprijin, mai ales pentru gestionarea problemelor din sectoarele prioritare de mediu. Am constatat ca au fost pregatite proiecte bune, care odata finalizate vor schimba cu mult gradul de colectare si prelucrare a deseurilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alba Iulia
28.08.2008