Intalnire Regio pentru dezvoltare regionala

In data de 14 septembrie 2011, ADR Centru va organiza o intalnire de lucru a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale (APL) si ai ONG relevante in procesul de implementare a Programului Operational Regional in Regiunea Centru. La aceasta reuniune de lucru vor participa si membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru.

In cadrul sedintei se va face o analiza a situatiei la zi a implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre. Aceasta situatie va fi dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe primul semestru al anului 2011, in special cu privire la rezultatele programului REGIO. Participantii vor aviza si corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiunea noastra.
Deoarece implementarea Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 in Regiunea Centru este o prioritate pentru ADR Centru, cei prezenti vor fi informati despre masurile legislative aparute cu privire la acordarea si recuperarea prefinantarii in cadrul contractelor finantate prin Programul Operational Regional, precum si despre masurile luate de Autoritate de Management a Programului Operational Regional pentru verificarea / reverificarea achizitiilor publice si procesarea cererilor de rambursare. Un punct important pe agenda intalnirii il va constitui analiza stadiului de pregatire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare, 2014-2020, tinand cont de noile directii ale politicii de coeziune pentru aceasta perioada, asa cum reies din Strategia Europa 2020.

„In aceasta perioada, cand numarul de proiecte contractate in cadrul Programului Operational Regional se apropie de pragul de 300, fiind angajate prin aceste contracte aproape 320 milioane euro din fondurile nerambursabile puse la dispozitia Regiunii Centru, preocuparea noastra este de a finaliza cu succes procesul de contractare, pentru dezvoltarea socio-economica a intregii regiuni. Prin aceste intalniri de lucru ne concentram atentia asupra colaborarii interinstitutionale de la nivel regional, pentru a depasi problemele care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene. Din acest moment se pune problema transformarii in lucruri concrete a celor specificate in cererile de finantare, deoarece am platit deja beneficiarilor peste 70 milioane euro, prin 310 cereri de rambursare procesate, adica mai mult de 16% din totalul fondurilor care trebuie consumate pana la finalul anului 2015”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.