Seminar destinat problemelor și solutiilor identificate in implementarea proiectelor Regio din Regiunea Centru

In perioada 6-8 septembrie 2011, ADR Centru invita autoritatile publice locale din Regiunea Centru sa participe la seminarul „Implementarea proiectelor in cadrul Programului Operational Regional – proceduri, probleme si solutii” organizat la nivel regional. Scopul seminarului va fi sa se trateze si discute aspectele legate de implementarea proiectelor contractate in cadrul Programului – probleme intâmpinate si solutii gasite pentru rezolvarea acestora, aspecte legate de procesul de achizitii publice si sistemul de corectii financiare aplicat in cazul in care aceste achizitii nu sunt realizate corespunzator, precum si masurile luate pentru prevenirea si sanctionarea neregulilor.

Pentru imbunatatirea procesului de implementare si absorbtie a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru sunt invitati sa participe la acest eveniment autoritatile publice locale de la nivelul Regiunii Centru in calitate de beneficiari ai fondurilor programului.

Seminarul va avea urmatoarea structura:

  • Prezentarea si discutarea stadiului implementarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru.
  • Prezentarea si discutarea principalelor probleme aparute in cadrul procesului de implementare a proiectelor contractate in cadrul Programului Operational Regional, precum si prezentarea si discutarea solutiilor si a masurilor luate pentru gestionarea corespunzatoare a acestor probleme si preintâmpinarea aparitiei altora de acelasi gen. Ca si probleme identificate in procesul de implementare avem: achizitiile publice, realizarea graficelor in ce priveste depunerea cererilor de rambursare, solicitarea frecventa de acte aditionale, dificultate in obtinerea de credite pentru asigurarea cofinantarii.
  • Prezentarea si discutarea sistemului de prevenire, constatare si sanctionare a neregulilor aparute in cadrul procesului de utilizare a fondurilor europene: OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si / sau a fondurilor publice nationale aferente acestora.

„Dorim sa transmitem reprezentantilor autoritatilor publice locale, responsabili cu derularea proiectelor finantate prin Regio, informatii relevante, aspecte pe care le urmarim in monitorizare, pentru a-și rezolva sau preintâmpina problemele ce se pot ivi in proiecte. Aproape fiecare beneficiar a intampinat probleme legate de anumite aspecte procedurale, pe care intentionam sa le clarificam prin acest tip de evenimente. Solutionarea problemelor, procedurile aplicate, prevederile legislative aplicabile de la caz la caz, vor fi abordate pentru fiecare speta prezentata fie de catre beneficiari, fie de catre expertii ADR Centru”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

La finele lunii iulie un numar de 284 de proiecte au fost contractate la nivelul Regiunii Centru ce solicita peste 317 milioane euro, respectiv 72% din bugetul regiunii.