Intalnire de lucru pentru dezvoltare regionala prin programul Regio

In data de 13 aprilie 2011, in Sala de protocol a Consiliului Judetean Harghita, ADR Centru a organizat o intalnire de lucru a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice locale si ai ONG relevante in procesul de implementare a Programului Operational Regional in Regiunea Centru. La reuniunea de lucru au participat si membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) Centru.

In cadrul sedintei CRESC Centru de la Miercurea Ciuc s-a facut o analiza a situatiei la zi a implementarii Programului Operational Regional la nivelul regiunii noastre. Aceasta situatie a fost dezbatuta in contextul discutiilor referitoare la activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru pe anul 2010, in domeniul programului REGIO. Participantii au aprobat si Raportul de activitate al CRESC Centru pe anul 2010, pe langa discutiile privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiunea noastra.
Deoarece implementarea Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 in Regiunea Centru este o prioritate pentru ADR Centru, cei prezenti au fost informati despre modificarile prevazute prin Actul aditional nr. 2 la Acordul-cadru de delegare a atributiilor privind implementarea Programului Operational Regional 2007 – 2013, incheiat intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Un alt punct al discutiilor a vizat editia a II-a a Planului de Comunicare al OI ADR Centru pentru Programul Operational Regional 2007-2013, document elaborat si avizat de AM POR in luna martie 2011. Avand in vedere faptul ca pregatirea noii perioade de programare devine o activitate importanta la nivel regional, stipulata ca atare inclusiv in modificarile propuse la Acordul-cadru dintre AM POR si ADR Centru, participantilor la sedinta din judetul Harghita le-au fost prezentate teme referitoare la noile directii ale politicii de coeziune pentru perioada 2014-2020, asa cum reies din Strategia Europa 2020.

„In aceasta perioada, cand numarul de proiecte contractate in cadrul Programului Operational Regional a ajuns la peste 200, fiind angajate circa 65% din fondurile nerambursabile puse la dispozitia Regiunii Centru, preocuparea noastra este de a derula cu succes procesul de contractare, pentru dezvoltarea socio-economica a intregii regiuni. Din acest moment se pune problema transformarii in lucruri concrete a celor specificate in cererile de finantare. Am platit deja beneficiarilor 55 milioane euro, prin cele 220 cereri de rambursare procesate, adica circa 12,5% din totalul fondurilor care trebuie consumate pana la finalul anului 2015. De asemenea, au fost achitate 83 de cereri de prefinantare, in valoare de peste 49 milioane euro, adica inca aproape 12 procente din cele 439 milioane euro de care dispunem pentru dezvoltare. Acum, prin aceste intalniri de lucru, ne concentram pe colaborarea interinstitutionala de la nivel regional, pentru a depasi problemele care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.