Seminarii de informare pentru potentialii beneficiari si beneficiarii Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru

ADR Centru organizeaza sase seminarii judetene in aceasta perioada, la nivelul Regiunii Centru, pentru informarea potentialilor beneficiari si a beneficiarilor de fonduri referitor la noile reglementari aplicabile in implementarea proiectelor, precum si pentru prezentarea viitoarelor oportunitati de finantare nerambursabila. Aceste seminarii de informare vor fi organizate in perioada 26 martie 2014 – 11 aprilie 2014, cate unul la nivelul fiecarui judet al Regiunii Centru, la sediile Consiliilor Judetene din Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.

Cei prezenti la intalniri sunt beneficiarii si potentialii beneficiari ai Programului Operational Regional de la nivelul Regiunii Centru, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, firme, fundatii, asociatii, institutii. Scopul acestor seminarii este de a imbunatatii procesul de accesare, implementare si absorbtie a fondurilor disponibile prin Programul Operational Regional la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru. Intalnirile cu beneficiarii si potentialii beneficiari sunt structurate pe 2 parti. In prima parte a programului, prezentarile se axeaza pe aspectele legate de implementarea proiectelor in cadrul POR 2007-2013, pe definitivarea contractarii proiectelor depuse in cadrul programului la nivel regional, dar si pe noutatile referitoare la relansarea si derularea noilor apeluri pentru DMI 2.1 si DMI 3.4. A doua parte a intalnirilor vizeaza procesul de planificare si programare pentru perioada 2014-2020, precum si dezvoltarea portofoliului de proiecte regional.

”Anul 2014 este un an important in accesarea, implementarea si absorbtia fondurilor POR 2007-2013, avand in vedere necesitatea accelerarii absorbtiei fondurilor disponibile si accesarea cat mai curand si corect a noilor fonduri nerambursabile. In aceasta perioada noi, toti cei ce suntem implicati in gestionarea fondurilor nerambursabile, lucram activ la finalizarea documentelor de planificare si programare pentru perioada 2014-2020. De aceea, in cadrul acestor intalniri vom incerca sa corelam viitoarele finantari europene pentru perioada 2014-2020, cu proiectele si fondurile derulate in perioada 2007-2013. Prin invatarea lectiilor din perioada curenta de programare, vom incerca sa facem pentru potentialii beneficiari de fonduri o trecere mai usoara de la o perioada de programare la alta, precum si o pregatire mai buna a acestora si a proiectelor lor,” a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”In calitate de presedinte al CDR Centru, am considerat ca sunt foarte utile astfel de seminarii, cu atat mai mult cu cat recent am discutat si cu omologii mei din celelalte judete ale Regiunii si, pe langa analiza stadiului la care am ajuns cu implementarea proiectelor aferente perioadei 2007-2013 si implicit cu absorbtia efectiva de fonduri, acum definitivam modul cum abordam perioada 2014-2020. La nivel macro, vorbim in special de proiectele de infrastructura mare, ca sa folosim cat mai eficient fondurile europene. Domnul director general Simion Cretu ne-a asigurat ca este disponibil un portofoliu de peste 1300 proiecte pentru urmatoarea perioada si ca, pana acum, gradul de absorbtie este printre cele mai mari din tara, in jur de 49%, ceea ce ce ne da sperante ca vom atrage fonduri semnificative si in viitoarea perioada de finantare”, a declarat domnul Ion Dumitrel, presedinte in exercitiu al CDR Centru si presedintele CJ Alba.

Ca urmare a solicitarilor facute la nivelul Regiunii Centru, s-a elaborat o baza de date cu proiecte care sa faca parte din portofoliul regional pentru perioada 2014-2020. Avand in vedere organizarea acestor seminarii locale, la nivelul fiecarui judet vor fi organizate si intalniri cu promotorii de proiecte, pentru a vedea cum pot fi dezvoltate pentru a fi incluse in portofoliul regional de proiecte, precum si stabilirea unor proiecte prioritare la nivelul fiecarui judet.

Primele intalniri au avut loc deja la Sibiu si Alba Iulia, saptamana viitoare urmand a se desfasura la Targu Mures si Miercurea Ciuc. Pentru mai multe informatii referitoare la seminariile organizate, data si locatia lor, puteti urmari pagina web dedicata programului REGIO la nivel regional, www.regio-adrcentru.ro, tinand cont de calendarul atasat.

Calendar intalniri:

Nr.crt Judet Localitatea Data
1 Alba Alba Iulia 27.03.2014
2 Brasov Brasov 08.04.2014
3 Covasna Sfantu Gheorghe 09.04.2014
4 Harghita Miercurea Ciuc 03.04.2014
5 Mures Tirgu Mures 02.04.2014
6 Sibiu Sibiu 26.03.2014