Több mint 78 millió euró vissza nem térítendő támogatást különítenek el két pályázati felhívás keretében a Központi Régió 37 városának fejlesztéseire

A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség két új pályázati felhívást ír ki a Központi Régió 2021-2027-es Program 3. és 4. prioritására. Több mint 78 millió eurót különítettek el a természet, a biodiverzitás és zöld infrastruktúra védelmére és megőrzésére, valamint városok fenntartható multimodális városi mobilitására. A következő időszakban Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros és Szeben megye önkormányzatai számára nyílik lehetőség pályázat-benyújtásra, a pályázati kiírások nem versenyszerűek, a pályázatok a beérkezés sorrendjében kapnak támogatást a benyújtási határidő betartásával.

„A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Központi Régió megyei jogú városai ökomobilitási rendszerének fejlesztésével, illetve a magasabb rangú települések zöld és kék infrastruktúrájának minőségi javításához kapcsolódó pályázati kiírásokhoz hasonló tevékenységeket finanszíroz a régió többi városában. A környezetvédelem témája nem újkeletű, mindenekelőtt pedig olyan európai prioritást jelent, amelyet egyre inkább figyelembe kell vennünk. Az olyan elképzelések, mint az Új Európai Bauhaus és a 15 perces város csupán jelentős befektetésekkel valósíthatók meg, amelyek a fenntartható városfejlesztés folyamat megvalósításában mentalitásbeli változáshoz vezetnek. A tömegközlekedési rendszert korszerűsíteni, hatékonnyá és környzetkímélővé kell tenni valamennyi városban, párhuzamosan a leromlott állapotú telkek rehabilitációjával és a lakosság jobb életminőségét meghatározó zöldövezetek fejlesztésével.

A környezet védelme szükségszerűség, ezért városaink jövőjének zöldnek kell lennie. Olyan közösségekben élünk, amelyekben egyre többet beszélnek a környezetszennyezésről és annak következményeiről, az emberek pedig kezdik felismerni az ökológiai intézkedések fontosságát és a környezettel szembeni felelősségüket. A lakosok kötődnek az önkormányzatok közösségfejlesztést célzó akcióihoz, ahogyan a fenntartható városi közösségek is kötődnek a lakókhoz, ezért ezekben a közösségekben a nyilvános terek nem lehetnek rossz állapotban lévő telkek, nem zsúfolhatják autók, hanem minél szellősebb, és lehetőleg biztonságos és zöld övezeteknek kell elfoglalniuk, amelyben a mobilitás nincs kihatással a környezetre. Ezekkel a támogatásokkal a 2014-2020-as időszakban megkezdett tevékenységeinket új energiahatékony közlekedési eszközök beszerzésével, a városi környezet minőségének javulását célzó új pályázatokkal, megoldásokkal szándékozzuk befejezni” jelentette ki Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója.

A Központi Régió Programjának valamennyi meghirdetett prioritására a pályázatokat kizárólag az MySMIS2021/2021+ applikáció révén lehet benyújtani, elektronikus formában itt A Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség Helpdesk szolgálatának szakértői ingyenes tájékoztatást nyújtanak a Központ Régió Programjáról, valamint útmutatást és tanácsot adnak a pályázat elkészítéséhez. Felvehetik velünk a kapcsolatot a helpdesk@adrcentru.ro  e-mail címen, de üzenetet is küldhetnek a Helpdesk szolgáltnak az alábbi linken található nyomtatvány kitöltésével:https://www.regiocentru.ro/solicitari-de-informatii/.

3.4-es Folyamat – Zöld és kék infrastrukturális beruházások a régió városi környezetében

E folyamat által a Központi Régiós 2021-2027-es Programja révén (PR Centru) a régió városai 25.757.714 eurós pénzügyi kerettel rendelkeznek olyan pályázatok finanszírozására, amelyek célja többek között a városi területek természetének, biodiverzitásának és zöld infrastruktúrájának védelmét és megőrzését célzó intézkedések megvalósítása, valamint a szennyezés minden formájának csökkentése.

Egy pályázat minimálisan támogatható értéke 300.000 euró, maximálisan támogatható értéke pedig 2.500.000 euró.

A pályázati felhívás a Központi Régió Programjának 3. prioritásához, a Környezetbarát közösségek régiójához kapcsolódik, és zöldfolyosók kialakítására és bővítésére, városi partok parkosítására, parkok, városon belüli erdők, városi kertek felújítására, átalakításra irányul, valamint a megrongálódott területek, felületek új funkcióval való ellátását, de magába foglalja a terültek megfelelő funkcióját biztosító segédtevékenységeket  is (sikátorok, kerékpárutak, környezetbarát anyagokból készült kültéri bútorzat beszerzését, kialakítását stb.). A javasolt beruházásoknak a SIDU részét kell képezniük. A felhívás keretében a pályázatok benyújtására 2023. október 26. és 2024. április 26. között kerül sor.

Valamennyi információ, illetve a pályázati útmutató, ennek mellékletei megtalálhatók a Központi Régió Programjának honlapján: https://www.regiocentru.ro/3-4-iva-orase/.

 4.2-es Folyamat – A fenntartható városi mobilitás fejlesztése a Központi Régió városaiban

 A Fenntartható városi mobilitás fejlesztése a Központi Régió városaiban (beleértve a város funkcionális térségeit) című folyamat révén a pályázóknak 52.742.400 eurós keretösszeg áll rendelkezésükre állnak a városi mobilitás fejlesztését célzó pályázatok megvalósítására a nulla szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való átállás részeként.

Egy pályázat minimálisan támogatható értéke 250.000 euró, a maximális érték pedig 2.500.000 euró.

Az igényelt támogatás befektethető autóbuszok vásárlásába, kijelölt sávok, gyalog- és kerékpárutak, autóbusztöltő állomások, depók vagy autóbusztelepek építésére, korszerűsítésére, bővítésére, ugyanakkor tömegközlekedési állomások építésére és korszerűsítésére vagy integrált jegyrendszerek létrehozására. Ezeknek a beruházásoknak a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (PMUD) és az Integrált Városfejlesztési Stratégia (SIDU) részeként kell megvalósulniuk.

Jelen felhívás keretében a pályázatok benyújtásának határideje 2023. november 10-2024. október 10.

Valamennyi információ, illetve a pályázati útmutató, ennek mellékletei megtalálhatók a Központi Régió Programjának honlapján: https://www.regiocentru.ro/4-2-mobilitate-urbana/.