A fost avizat raportul intermediar de monitorizare a Planului de Dezvoltare Regională Centru 2014-2020

Peste 30 de persoane au participat săptămâna trecută la întâlnirea online a Comitetului Regional de Planificare (CRP) Centru. Convocarea a fost făcută de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de organizație coordonatoare a  CRP, iar scopul întâlnirii a fost de a prezenta și dezbate Raportul intermediar de Monitorizare a Planului de Dezvoltare Regională Centru 2014-2020 și de a analiza progresul indicatorilor propuși inițial în 2014, la aprobarea PDR Centru. După parcurgerea Raportului Intermediar de Monitorizare, membrii CRP Centru au avizat documentul, acesta urmând să fie înaintat spre aprobarea Consiliului de Dezvoltare a Regiunii Centru – forul decizional la nivel regional.

Monitorizarea Planului de Dezvoltare Regională Centru are ca rezultat elaborarea, pe parcursul perioadei de implementare a trei rapoarte strategice care consemnează progresele înregistrate în implementare, gradul de realizare a rezultatelor planificate și impactul generat de intervențiile planificate. Din punct de vedere tehnic, procesul de monitorizare a PDR Centru 2014-2020 se bazează pe un sistem de 80 indicatori aferenți domeniilor strategice de dezvoltare care structurează PDR Centru 2014-2020. În cadrul întâlnirii, au mai avut loc discuții pe marginea unor documentele strategice de referință pentru dezvoltarea regională în perioada următoare: Planul de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027, stadiul actual al procesului de aprobare și Planul de Acțiune aferent.

 Planul de Dezvoltare Regională este principalul document de planificare elaborat la nivel regional şi reflectă politicile de dezvoltare europene relevante în raport cu nevoile şi provocările specifice de la nivelul regiunii. PDR reprezintă baza strategică pentru fundamentarea proiectelor iniţiate în regiune şi este un reper pentru autorităţi în privinţa fundamentării programelor de finanţare, respectiv a fundamentării proiectelor în cazul autorităţilor locale şi a potenţialilor investitori publici sau privaţi. Practic, prin acest Plan și acțiunile prevăzute, scopul nostru este de asigura o dezvoltare economică şi socială, dinamică şi durabilă, valorificarea eficientă a resurselor regionale şi locale, pentru a îmbunătăți condițiile de viaţă ale cetățenilor din Regiunea Centru ”, a declarat domnul Simion Crețu, director general AD Centru.

În luna decembrie 2020, Comitetul Regional de Planificare a avizat Planul de Dezvoltare Regională Centru 2021-2027 prin procedura consultării scrise, în prezent fiind în derulare procedura SEA (Evaluarea Strategică de Mediu) și acest document urmează să fie aprobat de Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru. În ce privește programarea la nivel regional, membrilor CRP li s-a prezentat o sinteză a celei mai recente versiuni de lucru a POR 2021-2027, document aflat în negociere cu Comisia Europeană, axelele prioritare ale programului, obiectivele specifice, tipurile de acțiuni eligibile precum și o estimare preliminară a sumelor ce vor fi alocate pe fiecare axă prioritară. Comitetul Regional de Planificare, constituit din reprezentanții administrațiilor regionale, ai societății civile și ai mediului privat, are un rol consultativ, dar feedback-ul lor este foarte important în elaborarea documentelor strategice regionale.

Dezvoltarea regională presupune impulsionarea şi diversificarea activităţilor economice, atragerea de cât mai multe investiţii în sectorul privat, reducerea somajului şi îmbunătatirea nivelului de trai. Domeniile vizate de politicile regionale sunt: dezvoltarea întreprinderilor, piaţa forţei de muncă, atragerea investiţiilor, transferul de tehnologie, dezvoltarea sectorului IMM-urilor, îmbunătăţirea infrastructurii, calitatea mediului înconjurător, dezvoltare rurală, sănătate, educaţie, învăţământ, cultură. Politicile de dezvoltare regională au două sensuri de manifestare: sensul preventiv, adică înlăturarea cauzelor care au generat lipsa de dezvoltare sau dezvoltarea anevoioasă a unor regiuni, şi sens combativ, prin înlăturarea efectelor rămânerii în urmă a dezvoltării regiunilor. În contextual european actual, deoarece regiunile diferă între ele ca şi grad de dezvoltare economică, dezvoltarea regiunilor este considerată ca fiind unul dintre principalii factori ce contribuie la creșterea economică a țărilor.

Planul de Dezvoltare a Regiunii Centru 2014-2020 (PDR) reprezintă principalul document de planificare și programare elaborat la nivel regional. Fiind fundamentat pe o diagnoză detaliată, concretizată prin Analiza socioeconomică regională și prin Analiza SWOT a unei regiuni, PDR ia în considerare nevoile majore ale regiunii și are în vedere valorificarea potențialul său real de dezvoltare. Un astfel de document porneşte de la profilul socio-economic al regiunii, realizat prin analiza cantitativă şi calitativă a condiţiilor existente şi a tendinţelor înregistrate într-un interval de timp, acoperind toate domeniile de dezvoltare economică şi socială. Pe baza acestor informaţii, ţinând cont de viziunea de dezvoltare pe termen lung, de contextul de planificare şi programare de la nivel naţional şi european, precum şi de informaţiile şi observaţiile primite din partea actorilor cheie în cadrul consultărilor parteneriale, a fost formulată apoi Strategia de dezvoltare regională (obiective, priorităţi, acţiuni sau măsuri). Aceasta este implementată pe baza unui plan de acţiuni, care conţine şi elemente cu privire la monitorizare şi evaluare, precum şi un portofoliu de proiecte.