ADR Centru a prezentat sprijinul direct si proactiv acordat beneficiarilor de fonduri Regio

In perioada 4-8 februarie 2013, la Alba Iulia s-a aflat o echipa de specialisti desemnati de Banca Mondiala pentru a realiza o evaluare a colaborarii interinstitutionale in cadrul Programului Operational Regional, respectiv pentru buna implementare a proiectelor destinate dezvoltarii Regiunii Centru. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de Organism Intermediar care gestioneaza fondurile Regio in Regiunea Centru a selectat, la solicitarea expertilor BM, o lista de 14 beneficiari de fonduri nerambursabile, atat din cadrul administratiei publice locale, cat si dintre reprezentantii mediului de afaceri, pentru ca analiza expertilor externi sa cuprinda cele mai importante puncte de vedere asupra mecanismelor de sprijin pentru potentialii si actualii beneficiari de fonduri.

Banca Mondiala lucreaza in prezent la mai multe studii aprofundate, care au in vedere implementarea Programului Operational Regional, atat pentru ciclul actual de absorbtie a fondurilor europene, cat si pentru viitoarea perioada de programare, 2014-2020. Misiunea oficiala a expertilor BM la Alba Iulia a fost planificata pentru a se analiza modul cum a decurs si cum decurge colaborarea dintre Autoritatea de Management a Programului Regio (AM POR), cu Organismul Intermediar ADR Centru si cu beneficiarii de fonduri. Rolul acestei analize este de a identifica acele bune practice care au facilitat sprijinul direct si proactiv al institutiilor abilitate, fata de beneficiarii de finantari nerambursabile. Temele centrale ale discutiilor purtate la ADR Centru au vizat atat impactul cadrului legal asupra colaborarii dintre AM POR si ADR Centru, dar si dintre acestea si beneficiarii de fonduri, cu accent pe caracterizarea cadrului institutional actual si pe eventualele propuneri de imbunatatire a acestuia.

Conducerea ADR Centru a prezentat expertilor BM stadiul implementarii Programului Regio in Regiunea Centru, respectiv a oferit detalii concrete despre cele 1107 proiecte depuse, care au un buget total de peste 1,6 miliarde euro si care solicita fonduri nerambursabile de peste 1,1 miliarde euro, de 2,5 ori mai mult decat alocarea financiara de 440 milioane euro pentru toate cele sase judete ale Regiunii, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu. Practic, pana la data de 31 ianuarie 2013, ADR Centru a contractat 372 proiecte, care au o valoare totala de circa 634 milioane euro si au atras in Regiune fonduri in valoare de circa 432 milioane euro. In acest sens, reprezentantii Bancii Mondiale au fost informati ca, pana la inceputul lunii februarie 2013, au fost finalizate 145 dintre proiectele contractate, pe toate domeniile de interventie ale programului, fiind efectuate plati totale in valoare de 150 milioane euro, ceea ce reprezinta un grad de absorbtie a fondurilor de aproape 35%. Expertii aflati in vizita la ADR Centru au opinat ca aceste rezultate sunt pozitive.

Aspecte importante din cadrul strategic general al Programului Regio si din implementarea efectiva a acestuia au fost dezbatute alaturi de expertii ADR Centru, care au prezentat reprezentantilor BM si studiile proprii efectuate de Agentie, atat pentru a urmari imbunatatirea sistemului de absorbtie a fondurilor nerambursabile, cat si pentru imbunatatirea comunicarii cu beneficiarii de fonduri si cu publicul larg.

”Am analizat, impreuna cu expertii Bancii Mondiale, aspectele pozitive ale colaborarii dintre ADR Centru si AMPOR, precum si dintre aceste institutii si beneficiari. Am vorbit despre disfunctionalitatile aparute in procesele pregatirii cererilor de finantare, al evaluarii acestora si, mai ales, al derularii proiectelor contractate. Am discutat nu numai despre procedurile de lucru, dar si despre feed-back-ul obtinut de Agentie, din partea beneficiarilor, cu privire la implementarea efectiva a proiectelor. Am incercat sa punctam cat mai detaliat problemele, pentru a identifica punctele slabe ale sistemului. Pe de alta parte, in discutiile purtate cu expertii BM, am exemplificat si modul cum acordam beneficiarilor de fonduri sprijinul pe care il asteapta, dar si modul cum ne pregatim pentru urmatoarea perioada de finantare.
De fapt, daca Programul REGIO se incheie cu rezultate bune si identificam, prin studii bine fundamentate, problemele pe care le-am intampinat pe parcursul derularii sale, vom reusi sa cream cadrul care ne va permite pregatirea optima a viitoarelor proiecte finantate din fonduri europene. Asa vom putea gestiona si mai bine procesul de atragere a fondurilor publice, incepand cu informarea potentialilor solicitanti de finantare si terminand cu sprijinirea eficienta a beneficiarilor, astfel incat sa creasca procentul de absorbtie a fondurilor europene, in concordanta cu necesitatile de finantare identificate si cu asteptarile publicului larg”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.