Targul GUSTOS de Alba si-a incheiat editia a IV-a duminica, 2 iunie, cu inmanarea diplomelor de participare tuturor expozantilor care au participat la eveniment. Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a fost prezenta in randul cetatenilor din Alba Iulia prin prezentarea a patru proiecte regio-nale utile firmelor private, cetatenilor, dar si celor ce activeaza in industria alimentara. Targul s-a desfasurat intre orele 10.00-18.00 pe parcursul a trei zile, in perioada 31 mai-2 iunie 2013, in spatiul expozitional al Pietei Pascu din cartierul Cetate al municipiului Alba Iulia.
Standul ADR Centru a fost vizitat de peste 200 de cetateni, expertii Agentiei discutand cu reprezentantii a 9 firme de dezvoltare afacerilor cu resurse nerambursabile si prin retelelor parteneriale europene. Unul dintre cele patru proiecte prezentate de catre ADR Centru a oferit participantilor informatii referitoare la proiectul I4FOOD prin care se urmareste imbunatatirea eficientei politicilor locale si regionale in domeniul industriei alimentare, sprijinirea antreprenoriatului si cresterea competitivitatii si durabilitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu. Alaturi de materiale promotionale, reprezentantii ADR Centru au mai oferit celor prezenti informatii utile referitoare la drepturile lor si unde pot adresa intrebari daca sunt interesati de mai multe detalii, informatii oferite prin Centrul Europe Direct Regiunea Centru. Proiectele finantate prin fonduri nerambursabile, precum si noi oportunitati de colaborare cu firme din strainatate au mai fost prezentate cetatenilor, prin intermediul Programului Operational Regional derulat de ADR Centru, precum si a proiectului Bisnet Transylvania.
“Industria alimentara ocupa un loc important in economia Regiunii Centru. La sfarsitul anul 2010 numarul salariatilor din industria alimentara reprezenta aproape 12% din totalul salariatilor din industrie, iar cifra de afaceri a firmelor din industria alimentara avea o pondere de 17,7% in totalul cifrei de afaceri a firmelor din industrie. In Regiunea Centru exista firme mari in industria alimentara care au ocupat deja o pozitie solida atat pe piata interna, cat si pe piata externa. Exista de asemenea, un potential deosebit, inca putin exploatat, pe care il avem in zona produselor traditionale si a micilor producatori care poate fi valorificat prin aplicarea unor politici adecvate de sprijinire a acestora. Competitivitatea firmelor, inovarea, accesul la piete si finantare, cooperarea regionala in afaceri, securitatea produselor si impactul asupra mediului sunt cateva din domeniile in care vom analiza necesitatea imbunatatirii politicilor existente prin transferul de bune practici de la regiunile partenere”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR CENTRU.
Pe parcursul celor trei zile de targ au fost prezentate produse alimentare de carmangerie, panificatie, patiserie, cofetarie, apicultura, viticultura, legumicultura si produse lactate fabricate in judetul Alba. O sectiune aparte a fost dedicata mancarurilor traditionale, editia din acest an a tirgului fiind completata, in mod fericit, prin participarea asociatiei ce promoveaza conceptul Slow Food, asociatie care in judetul Alba a luat nastere la initiativa si cu sprijinul Consiliului Judetean Alba. Conceptul Slow Food, dezvoltat la nivel mondial, protejeaza cultura culinara locala promovand hrana sanatoasa si gustoasa. Acest concept se va afla si in centrul activitatilor de educatie a gustului dedicate copiilor. Produsele culinare au fost completate de renumitele vinuri produse in judetul Alba, vizitatorii putand gasi la targ produsele podgoriilor de pe valea Tarnavelor, din zona Aiudului, a podisului Secaselor si din imprejurimile Alba Iuliei.