Agentiile pentru Dezvoltare Regionala din tara si-au stabilit obiective ambitioase pentru POR 2014-2020

ADR Centru a organizat, la inceputul lunii aprilie, la Hotel Parc din Alba Iulia, intalnirea de lucru a conducerilor Agentiilor pentru Dezvoltare Regionala din Romania. Aceasta reuniune de lucru s-a desfasurat  in contextul Anului European al Dezvoltarii si a avut ca tema principala armonizarea activitatilor ADR-urilor din Romania, tinand cont de necesitatea pregatirii eficiente, la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare, a Programului Operational Regional 2014-2020, pe baza implementarii POR 2007-2013.

In cadrul acestui eveniment au fost dezbatute aspecte privind stadiul implementarii Programului Operational Regional 2007-2013 care a finantat proiecte in Regiunea Centru. De fapt, conducerile Agentiilor de Dezvoltare Regionala din Romania au analizat situatia programului REGIO de la nivelul fiecarei regiuni, in calitate de Organisme Intermediare de finantare. Discutiile au urmarit si actualizarea informatiilor referitoare la implementarea proiectelor regionale in care fiecare ADR are calitatea de beneficiar. Cu partenerii din celelalte regiuni de dezvoltare au fost purtate discutii privind corelarea activitatilor de evaluare si selectie a proiectelor, a sistemului de implementare si monitorizare a proiectelor contractate, precum si despre metodele de comunicare. Participantii au dezbatut intens pregatirile fiecarui ADR pentru demararea POR 2014 – 2020. Aceste activitati presupun pregatirea sistemului de accesare a fondurilor – a ghidurilor destinate solicitantilor, a procedurilor de lucru si a resurselor necesare. Fondurile nerambursabile din cadrul POR 2014-2020 vor fi implementate pe baza unui nou Acord de delegare de atributii, incheiat intre MDRAP si fiecare ADR, care va include contracte de Asistenta Tehnica si documente conexe. Important este faptul ca directorii ADR-urilor din Romania au convenit sa aiba o abordare unitara si comuna asupra procedurilor si modalitatilor de abordare a noilor programe de finantare din perioada 2014-2020.

”Este foarte bine ca ne-am coordonat punctele de vedere, deoarece obiectivul nostru il constituie dezvoltarea activitatii de promovare a regiunilor si de atragere a noi investitii. Am vorbit si despre realizarea unor proiecte de interes comun si de cooperarea inter-regionala, cu accent pe implementarea de proiecte bilaterale. Dupa ce am dezbatut felul in care am implementat fiecare dintre noi programul REGIO 2007-2013, am analizat problemele intampinate si am vazut fiecare ce solutii au fost adoptate, in asa fel incat sa atingem un grad cat mai mare de absorbtie a fondurilor nerambursabile. Principalul rezultat al activitatii noastre il constituie dezvoltarea regiunilor in care activam si de aceea ne-am propus depasirea valorii de 80% in utilizarea efectiva a fondurilor europene, pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.