Analiza privind stadiul absorbtiei fondurilor nerambursabile in Regiunea Centru si stabilirea prioritatilor de investitii in infrastructura!

Reprezentantii administratiei publice din Regiunea Centru si conducerea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, au discutat, ieri, la Brasov, despre stadiul implementarii proiectelor finantate in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013. Intalnirea de lucru, la care au participat peste 50 persoane, s-a desfasurat in Sala de sedinte a Prefecturii Brasov.

Intalnirea de lucru a avut loc in cadrul Sedintei Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, organizata de ADR Centru, in primul trimestru al acestui an. Aceasta prima reuniune a forului decizional de la nivelul regiunii formate din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, a avut ca principale puncte pe Ordinea de zi, aprobarea Raportului de activitate al ADR Centru pentru anul 2014, precum si aprobarea Raportului privind executia bugetara pentru anul 2014, a Agentiei. Un alt aspect, deosebit de important a constat in rotatia la conducerea CDR Centru. Astfel, domnii presedinti ai Consiliilor judetene din Alba si Covasna, respectiv Ion Dumitrel si Tamás Sándor, si-au incheiat mandatul de doi ani la conducerea CDR Centru. Cei prezenti i-au ales, in unanimitate, pe presedintii Consiliilor judetene din Sibiu si Mures sa conduca Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, pentru urmatorii doi ani. Ca atare, incepand de ieri, noul Presedinte al CDR Centru este domnul Ioan Cindrea, vicepresedinte al acestui for fiind domnul Ciprian Dobre. Peste un an, cei doi isi vor schimba intre dansii atributiile de presedinte si vicepresedinte. Toti cei prezenti i-au felicitat pe domnii Dumitrel si Sándor pentru activitatea desfasurata in ultimii ani, atat de importanta pentru absorbtia fondurilor europene contractate si au transmis mesajul de succes noilor alesi, care si-au asumat, alaturi de conducerea ADR Centru, misiunea de a incheia cu succes implementarea Programului Operational Regional REGIO 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.

Stadiul implementarii Programului REGIO la nivelul regiunii noastre a fost dezbatut in contextul discutiilor referitoare la Raportul de activitate al ADR Centru. Pe parcursul lucrarilor s-a subliniat faptul ca Regiunea Centru este intre primele trei din tara in ceea ce priveste absorbtia fondurilor alocate prin POR 2007-2013, gradul efectiv de absorbtie fiind superior mediei pe tara, in cadrul acestui program. Tinand cont de rezultatele programului in regiunea noastra, dar si de informarea privind corelarea proiectelor finantate sau finantabile din surse publice europene in regiune, au fost dezbatute activitatile derulate in vederea pregatirii Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. Din acest punct de vedere, participantilor le-a fost prezentata versiunea lansata in ianuarie a noului Program Operational Regional 2014-2020. Dintre cele 1200 proiecte depuse la nivel regional, a caror valoare totala depaseste 1,76 miliarde euro, au fost contractate, pana la sfarsitul lunii februarie 2015, un numar de 494 proiecte, a caror valoare totala este de peste 860 milioane euro. Dintre aceste proiecte au fost finalizate 302, beneficiarilor acestora fiindu-le rambursata suma de peste 205 milioane euro. In total, gradul de absorbtie la nivel regional a depasit valoarea de 60%, suma totala platita tuturor beneficiarilor de proiecte REGIO din Regiunea Centru depasind valoarea de 288 milioane euro.

 „Participantii la reuniunea de lucru de la Brasov au apreciat preocuparea noastra privind implementarea cu succes a proiectelor finantate de Uniunea Europeana si consumarea transparenta si eficienta a fondurilor nerambursabile. Intalnirile noastre de lucru urmaresc urgentarea lucrarilor specificate in cererile de finantare ale beneficiarilor si finalizarea cu succes a proiectelor. Ceea este important este faptul ca am analizat punctual, atat realizarile, cat si problemele care le avem de depasit pana la finalizarea proiectelor care mai sunt in lucru. Astfel, membrii CDR Centru au convenit ca procesul de implementare a programului trebuie fluidizat la maximum in aceste 9 luni care au mai ramas pana la finalul acestui an. Am discutat cu partenerii nostri si despre potentialele riscuri pentru proiectele aflate in implementare. Ca atare, s-a propus redactarea unor documente care sa fie transmise Guvernului Romaniei si ministerelor de resort, in vederea luarii unor masuri de urgenta pentru simplificarea prevederilor OUG 34/2006, dar si pentru simplificarea procedurilor si reducerea termenelor de judecata in cazurile cand anumite contestatii din domeniul achizitiilor publice ajung in instante.

Un alt obiectiv al acestei reuniuni a fost si acela de a prezenta noul Program Operational Regional, pentru a pregati eficient noile proiecte ce vor beneficia de finantare in urmatoarea perioada de finantare. Din acest punct de vedere, consideram ca am facut un important pas inainte in privinta pregatirii listelor de proiecte prioritare pentru investitiile in infrastructura de transport regionala, deoarece am dezbatut realist problemele referitoare la finantarea drumurilor judetene. Am convenit ca Regiunea Centru isi va putea defini un portofoliu de proiecte solid si judicios, corelat cu cerintele europene si nationale, din  acest punct de vedere. Consideram ca aceasta intalnire a fost utila pentru reprezentantii administratiei publice locale, pentru ca am identificat si analizat posibilele probleme care pot sa apara in absorbtia efectiva a fondurilor europene, in asa fel incat sa le rezolvam cat mai repede”, a declarat, dupa incheierea lucrarilor, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Detalii ale tuturor contractelor de finantare semnate la nivelul Regiunii Centru prin programul Regio, puteti obtine accesand pagina web Regio ADR Centru, link: http://regio.adrcentru.ro/Lista.aspx?t=PORListaProiecte.