Programul REGIO, coordonat în Regiunea Centru de ADR Centru, aduce noi investiții importante în Miercurea Ciuc
Municipiul Miercurea Ciuc – reședința județului Harghita – va implementa un important proiect de dezvoltare a mobilității urbane, inițiativă ce are o valoare record pentru municipalitate și este unul dintre cele mai mari din județ și chiar la nivel regional. Finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, proiectul semnat de primarul Róbert Kálmán Ráduly și directorul general ADR Centru, Simion Crețu are o valoare totală de peste 151,7 milioane lei, fondurile europene nerambursabile în valoare de aproximativ 23,55 milioane euro fiind alocate prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO, pentru cererea de finanțare cu titlul ”Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Miercurea Ciuc prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”.
Prin acest proiect municipalitatea va modifica sistemul local de transport, cele mai importante noutăți fiind: implementarea unui sistem de management al traficului, realizarea unui sistem de bike-sharing, concomitent cu crearea a peste 5,3 km piste de biciclete, achiziționarea a 23 de autobuze ecologice ce funcționează cu gaz natural comprimat (CNG), modernizarea arterelor rutiere Kóssuth Lájos, Harghita, Timișoarei, Revoluției din Decembrie și Márton Áron, dar și reconfigurarea pasajului peste calea ferată și a nodurilor aferente, precum și reabilitarea autogării.
Obiectivul proiectului constă în dezvoltarea unui sistem de transport public atractiv și eficient, în vederea diminuării semnificative a traficului rutier și a emisiilor de gaze poluante în Miercurea Ciuc. Edilii consideră că acest obiectiv poate fi atins prin dezvoltarea infrastructurii și dotării la nivel local a sistemului de transport public, prin crearea și extinderea unei rețele coerente de trasee pietonale sau pentru biciclete. Prin proiect se vor asigura condițiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părți din ponderea utilizării autoturismelor personale, către transportul public, sau pentru opțiunea de deplasare cu bicicleta și prin mers pe jos.
”Avem acum stabilite coordonatele pentru dezvoltarea pe viitor a orașului nostru. Avem în implementare 14 proiecte importante pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice și de locuit, în valoare totală de aproape 68 milioane lei, dar acest contract are a o valoare mai mare decât dublul tuturor proiectelor noastre din această perioadă. Este prima dată când orașul nostru atrage o atât de mare sumă de bani europeni, cu care ne dorim să schimbăm percepția cetățenilor despre felul în care circulă în municipiu. Poate că pare un oraș mic, dar rezolvarea problemelor de mobilitate ale cetățenilor, bunurilor și serviciilor reprezintă expresia dezvoltării. Avem nevoie de un sistem de transport solid, ecologic și eficient, prietenos cu mediul, dar în același timp statornic și tradițional, asigurând un echilibru între infrastructură și consumul de resurse. Împreună cu oamenii, ne vom schimba gândirea și vom trece de la mobilitatea bazată pe utilizarea mașinilor personale, la o mobilitate bazată pe utilizarea transportului public de calitate, la creșterea rolului bicicletei și al mersului pe jos prin oraș. Aș vrea să mă refer în mod deosebit și la pasajul peste calea ferată, deoarece este ca o poartă de intrare în zona centrală și dorim să o modernizăm și să o deschidem către Stațiunea Harghita Băi, parte a municipiului nostru, către vestul județului Harghita și către centrul Regiunii. În plus, noul pasaj va permite si trecerea pietonilor peste calea ferată, va contribui decisiv la fluența transportului public de călători și va duce la creșterea calității vieții și a mediului urban atractiv, modern și ecologic”, a declarat domnul primar Róbert Kálmán Ráduly.
Proiectul cu denumirea ”Reducerea emisiilor de carbon în Municipiul Miercurea Ciuc prin investiții bazate pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă”, cuprinde mai multe componente: de reabilitare a străzii Harghita, cuprinzând inclusiv amenajarea intersecției cu sens giratoriu str. Ret-Harghita, activități care vor fi continuate cu reabilitarea străzilor Kóssuth Lájos, Harghita, Timișoarei, Revoluției din Decembrie și Márton Áron, unde vor fi realizate inclusiv benzi dedicate pentru circulația autobuzelor. În cadrul lucrărilor va fi reconstruit, cu o nouă suprastructură, pasajul peste calea ferată și vechea autogară va fi reabilitată, reluându-și funcțiunea inițială, concomitent cu cea de depou pentru noile autobuze ecologice. Transportul public local va fi coordonat printr-un sistem de management al traficului, facilitate urbană care, până în prezent, nu există în Miercurea Ciuc. În cadrul proiectului mai sunt prevăzute amenajarea unor piste pentru biciclete pe o distanță de 5,305 km și amenajarea a 3 sisteme de închiriere biciclete, amenajarea a 6,504 km de trasee destinate traficului pietonal, crearea a 17 stații de transport în comun și, nu în ultimul rând, implementarea unor activități și măsuri care vor reduce emisiile de dioxid de carbon. Valoarea totală a proiectului este de 151.745.599,80 lei, din care 112.072.799,99 lei (respectiv 23.549.158 euro, adică 98% din valoare eligibilă a cererii de finanțare) reprezintă fondurile europene solicitate, diferența de peste 39,5 milioane lei fiind contribuția municipalității la cheltuielile eligibile și neeligibile ale proiectului. Beneficiarul finanțării a estimat că termenul de finalizare a investițiilor este data de 30 aprilie 2023.
Vorbind despre acest proiect, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru a precizat: ”În ultimele șase-șapte luni am semnat contracte de finanțare pentru îmbunătățirea mobilității urbane în municipiile reședință de județ din Regiunea Centru, proiecte a căror valoare totală este de peste 110 milioane euro. Vorbim de resurse importante atrase în Alba Iulia, Brașov, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Tîrgu Mureș și Sibiu, pentru reducerea poluării în orașe și pentru schimbarea de mentalități. Alte șase orașe din regiune implementează proiecte similare, în valoare totală de peste 85 milioane euro și este clar că aceste investiții vor genera multă încredere în capabilitatea edililor de a rezolva problemele cu care se confruntă cetățenii din zonele urbanizate. Poate că se creează puțin disconfort acum, timp de un an sau maximum doi, dar pe termen îndelungat resursele publice europene asigură activitățile pentru diminuarea noxelor și programele locale de schimbare a sistemului de transport în orașe. Încet, cu răbdare și cu determinare, vom schimba modul de gândire al oamenilor și vom redeschide orașele pentru bucuria cetățenilor, nu pentru coloane nesfârșite de autovehicule”.
Detalii despre acest proiect se regăsesc în Fișa sintetică atașată prezentului material de presă!