Conferinta internationala pentru cooperare economica europeana si dezvoltare regionala

Timp de doua zile, in 13-14 octombrie 2014, o delegatie mixta romano-germana a stabilit care sunt principalele puncte de succes ale unui proiect implementat din fonduri nerambursabile, care sunt principalele probleme cu care se confrunta economiile regionale in mediul social si care sunt cele mai importante domenii de dezvoltat pentru sustinerea regiunilor. Reprezentantii Regiunii Centru, alaturi de reprezentantii judetului Prignitz din Germania au stabilit pe parcursul celor doua zile de vizita a delegatiei germane in Regiunea Centru, puncte concrete de discutie si noi proiecte care vor sprijini cele doua regiuni pentru consolidare si crestere pe termen lung.

Peste 40 de participanti din partea celor doua regiuni au luat parte la evenimentul de deschidere oficiala a Conferintei Internationale. Discutiile au fost prezidate de catre presedintele Consiliului Judetean Alba si al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Ion Dumitrel, alaturi de directorul general ADR Centru, domnul Simion Cretu. Prima parte a intalnirii dintre cele doua delegatii a fost dedicata prezentarii Regiunii Centru si a evolutiei acesteia, in ultimii sapte ani, datorita investitiei de fonduri nerambursabile, la care a contribuit si Landul Brandenburg prin experienta deja acumulata in implementarea proiectelor si diseminata prin proiectele de twinning derulate in Regiunea Centru inca din anul 2000. Dupa prezentarea Regiunii Centru in imagini vii si ilustrative, care au expus similitudinile culturale si potentialul de dezvoltare al celor doua regiuni, dar si precedentele vizite romano-germane, a urmat o prezentare a judetului Alba, respectiv a municipiului Alba Iulia, subliniindu-se faptul ca o parte din ceea ce se poate vedea azi se datoreaza investitiilor din fonduri nerambursabile Regio.

”Au mai fost organizate astfel de schimburi de bune practici cu partenerul nostru german, Landul Brandenburg. Dorim sa continuam acest parteneriat fiindca, de-a lungul celor peste 10 ani de parteneriat, am invatat de la ei ca meticulozitatea germana si urmarirea obiectivelor propuse pe termen lung ne ajuta mai mult in a obtine rezultate vizibile pentru un numar mai mare de cetateni. Avand alaturi de noi partenerii germani, pe parcursul implementarii primilor 7 ani de implementare Regio, 2007-2013, avem deja 450 de contracte care sunt in derulare si peste 450 milioane de euro investiti in economia regiunii. De aceea, consider ca activitatile comune din cadrul parteneriatului dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg trebuie continuate. Am si identificat cateva domenii de colaborare regionala si elaborarea in comun a unor proiecte multilaterale, cum sunt dezvoltarea urbana, utilizarea eficienta a resurselor de energie, dezvoltare rurala si formare profesionala initiala si calificarea adultilor”, a declarat domnul Simion Cretu director regional ADR Centru.

”Membrii misiunii economice germane reprezinta judetul Prignitz, cu care judetul Alba are o relatie de colaborare din 2010 si cauta contacte de lucru in domeniul turismului, al afacerilor din gastronomie, al prelucrarilor metalice, al logisticii si cel al plasarii fortei de munca, dar si din domeniul bancar si al investitiilor. Aceasta vizita vine si ca un prim rezultat al recentei deplasari a unei delegatii din Regiunea Centru in Landul Brandenburg, din care a facut parte si judetul Alba. In cadrul acestei vizite ne-am documentat in legatura cu crearea si functionarea parcurilor de transfer tehnologic, activitate care va fi finantata din Programul Operational Regional 2014-2020. Fiindca avem deja un proiect in domeniu, speram ca printre potentialii beneficiari ai acestor fonduri europene nerambursabile sa fie si Consiliul Judetean Alba, actionar unic la societatea comerciala “Parcul Industrial Cugir” SA, deci avem nevoie si de exemple de succes din Germania si de viitori parteneri in domeniu”, a afirmat domnul Ion Dumitrel presedintele Consiliului Judetean Alba.

Delegatia germana a fost formata din reprezentanti ai unor organizatii de sprijin social, oameni de afaceri din Prignitz, reprezentanti ai sistemului bancar, ai sistemului educational si de formare profesionala, precum si reprezentanti ai autoritatilor de promovare a regiunii si ai turismului. Din partea Regiunii Centru au participat reprezentanti ai autoritatilor publice locale si regionale, reprezentanti ai mediului de afaceri, ai mediului bancar, ai inspectoratului scolar, ai AJOFM, dar si reprezentanti ai unor agentii de turism, producatori de produse traditionale si din sistemul bancar.

Conferinta Internationala a continuat cu discutii axate pe schimbul de bune practici si diseminarea unor rezultate de succes in domeniul fondurilor structurale, dezvoltarii centrelor de afaceri si de transfer tehnologic din Regiunea Centru. Un caz concret discutat de catre reprezentantii celor doua delegatii a fost necesitatea de creare a unui parc de transfer tehnologic la Cugir, prin care sa se asigure preluarea si utilizarea eficienta a rezultatelor cercetarii, atat in industrie, cat si, mai ales in domeniul IMM si al Start-up-urilor.