Cu ocazia zilei Europei, pe data de 9 mai – Regiunea CENTRU si Europa sustin unitatea diversitatii statelor membre

Regiunea Centru si Uniunea Europeana sarbatoresc in acest an, in data de 9 mai 2010, ziua nasterii conceptului Uniunii Europene si a sprijinului comunitar. In acest an, datorita crizei economice si a problemelor financiare in care se zbat mai multe tari, state membre ale UE, aplicarea principiului sprijinului comunitar pentru mentinerea unitatii devine o provocare care are nevoie de rezultate pozitive. In acest sens sprijinirea redresarii economice si investitiile in tineretul Europei si in infrastructurile de maine reprezinta prioritatile proiectului de buget pe 2011 al Uniunii Europene, adoptat de Comisie pe 27 aprilie 2010.

In 9 mai 1877, Romania si-a proclamat independenta ca stat si decide sa-si hotarasca singura destinul rupand orice legatura de vasalitate cu Imperiul Otoman. Un alt eveniment major care a influentat viitorul Romaniei si al romanilor a avut loc in aceeasi data, in 1945, cand, dupa 6 ani de razboi mondial, Germania nazista isi anunta capitularea, ziua fiind proclamata ca Zi a Victoriei. Data de 9 Mai 1950 va ramane un reper in istoria mondiala ca fiind data care a schimbat pentru totdeauna fata batranului continent, ziua in care‚ tarile Europei, vlaguite de cele doua razboaie mondiale, au hotarat sa se ridice si sa faca fata puterilor mondiale prin crearea unei uniuni care sa sprijine dezvoltarea economica, sociala si culturala a membrilor sai. In 9 mai 1950 Robert Schuman, ministru de externe al Frantei, sprijinit de diplomatul Jean Monnet si cancelarul german Konrad Adenauer, citea proclamatia care, prin indrazneala ei, avea sa schimbe destinul Europei. Proclamatia propunea abandonarea schemei traditionale a cooperarii economice intre state si inlocuirea sa cu o formula noua, numita „integrare”, in care statele isi transfera competente proprii, in domenii bine delimitate, catre o noua entitate supranationala, creata prin vointa lor suverana.
De aceasta data, 9 mai 2010 trebuie sa fie ziua cand toti europenii isi unesc eforturile pentru a diminua efectele crizei economice mondiale. Dintr-un total de 142,6 miliarde euro bugetul UE pe anul 2011, aproximativ 64,4 miliarde euro sunt destinate actiunilor din domeniul redresarii economice. In plus, fondurile consacrate initiativelor emblematice ale strategiei UE 2020 (pentru crestere) reprezinta aproximativ 57,9 miliarde euro (40% din buget). Un buget in valoare de aproximativ 500 de milioane euro a fost prevazut pentru a finanta proiectele IT convenite in zonele rurale. In timp ce finantarile pentru cheltuielile de piata, ajutoarele directe din cadrul politicii agricole comune (PAC) si dezvoltarea rurala vor ramane stabile, finantarile destinate protectiei mediului prin intermediul programului Life+ vor creste cu 8,7%, ajungand la valoarea de 333 de milioane euro. Proiectul de buget 2011 prevede, de asemenea, cresterea investitiilor consacrate cercetarii, dezvoltarii si inovarii, infrastructurii si capitalului uman. Suma alocata celui de al 7-lea program-cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica va creste cu 13,8%, atingand 8,6 miliarde euro.

„Nu s-a investit niciodata atat de mult in programele pentru cercetare si dezvoltare. Numarul mare de tineri someri, peste 20% din tinerii din Europa, reprezinta o alta situatie ingrijoratoare pentru Uniunea Europeana care va fi reglementata prin intensificarea finantarii programelor de educatie si schimburi de bune practici si experienta. De asemenea, programele de securitate, justitie si libertate vor avea un buget marit. Atat in acest an, cat si in 2011, criza si efectele sale se vor simti atat la nivelul Regiunii Centru, al Romaniei, cat si la nivelul celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Masurile luate de fiecare tara si rezultatele ce vor fi generate vor demonstra coeziunea si dependenta tarilor de Uniune si actiunile intreprinse”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Retelele transeuropene de transport si energie vor beneficia de 1,3 miliarde euro (o crestere de 16,8%), in timp ce Programul pentru competitivitate si inovare (PCI) va primi cu 4,4% mai multe fonduri in comparatie cu 2010 (549 de milioane euro). Finantarea programului pentru tineri „Invatare de-a lungul vietii” va creste cu 2,6% (1,1 miliarde euro), punand astfel la dispozitia studentilor peste 200 000 de burse Erasmus. De asemenea, 120 000 de participanti vor primi finantare prin intermediul programului „Tineretul in actiune”, care aloca 127 milioane euro (+1,6%) pentru sprijinirea recrutarii tinerilor prin intermediul unor activitati de invatare non-formala. Finantarea alocata programelor din domeniul libertate, securitate si justitie va creste cu 12,8%; aceasta rubrica inregistreaza cea mai mare crestere in proiectul de buget 2011. Contributiile substantiale destinate sectoarelor „garantarea si protejarea libertatilor” (+24,4%) si „gestionarea fluxurilor de migratie” (+18,5%) reflecta importanta acordata implementarii planului de actiune al UE in materie de cetatenie, justitie, securitate, azil si imigratie pe urmatorii cinci ani, pe care Comisia l-a adoptat recent.

Alba Iulia, 05.05.2010